Nem tudnak szabadulni a frankhitelüktől az adósok

Pénzcentrum
2011. augusztus 1. 13:02

A múlt heti lakáspiaci és kiskereskedelmi adatokkal összhangban rendkívül alacsony hitelfelvételi kedv jellemezte 2011 első felében a magyar lakosságot. Olyannyira alacsony, hogy 2005-ig visszatekintő adataink alapján még nominálértékben sem vettek fel ilyen kevés hitelt a háztartások egyetlen félév során sem. Aki azt gondolná, hogy az árfolyam miatt egyre több frankhiteles váltja át hitelét euró alapúra, nagyot téved: mindössze 160 millió forint euró alapú jelzáloghitelt folyósítottak a bankok június folyamán. A lakosság betétállománya ugyanakkor csaknem 50 milliárd forinttal nőtt egyetlen hónap alatt.

Féléves hiteladatok

Közzétette pénteken a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, júniusra vonatkozó hitelezési statisztikáit. Mielőtt az ezekben található havi adatokat részleteznénk, érdemes egy pillantást vetni az első félév mérlegére. Ez azt mutatja, hogy a magyarországi lakossági hitelezés még mindig nem az új kihelyezésekről, sokkal inkább a korábbi hitelfelvételekből származó problémák kezeléséről szól.

Friss hiteladatok: még nem látni az alagút végét


A fenti ábra szerint hosszú idő óta nem látott mélypontjára került a hazai jelzáloghitelezés, az alábbi grafikon alapján azonban nem csupán ingatlanjuk megterhelésétől félnek az ügyfelek: a fedezetlen fogyasztási hitelek is rendkívül gyengén muzsikálnak. A 143 milliárd forintot kitevő jelzáloghiteleken belül 3,3%, a 73 milliárd forintnyi fedezetlen fogyasztási hiteleken belül 3,7% volt a deviza alapúak aránya az első félév során. Mint ismeretes, előbbire vonatkozóan tavaly augusztus óta szigorú törvényi korlátozások vannak érvényben.

Friss hiteladatok: még nem látni az alagút végét


Havi hiteladatok

Tranzakciós alapon (szezonális igazítás nélkül) júniusban mintegy 22 milliárd forinttal több hitelt törlesztett a lakosság, mint amennyi hitelt felvett. Ezen belül a deviza alapú hitelek esetében 39 milliárd forint összegben nettó törlesztő, a forint alapúaknál viszont 17 milliárd forinttal nettó hitelfelvevő volt a lakosság.

Friss hiteladatok: még nem látni az alagút végét


29 milliárd forint összegben kötöttek új jelzáloghitel-szerződéseket június folyamán az ügyfelek, holott ez a hónap az év egyik, ha nem a legaktívabb hónapja szokott lenni. Ez a szám még a gyengének számító egy évvel korábbi értéktől is csaknem 29%-kal marad el.

Friss hiteladatok: még nem látni az alagút végét


Bár több bank is felhívja az ügyfelek figyelmét a frank alapú jelzáloghitelek euró alapúra váltásának lehetőségére, a számok azt mutatják, kevesen gondolják úgy, hogy ezt most, az euróhoz képest is rendkívül erős, de reményeik szerint gyengülés előtt álló frank időszakában kellene megtenniük. A kihelyezett 29 milliárd forintnyi jelzáloghitelen belül 600 millió volt a frank-, és 160 millió az euróhitelek aránya.

Friss hiteladatok: még nem látni az alagút végét


A fentiek ellenére - nagyban köszönhetően az árfolyammozgásoknak - mára a lakosság jelzáloghitel-állománya elérte a 6660 milliárd forintot, ami a teljes lakossági hitelállománynak közel 80%-a. A korábbi hónapokhoz hasonlóan a háztartások hitelállományának közel 65%-a deviza alapú tartozás.

Friss hiteladatok: még nem látni az alagút végét


Friss hiteladatok: még nem látni az alagút végét

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ami a hitelek költségeit illeti, mind az új, forint alapú lakáshiteleké, mind a fogyasztási hiteleké csökkent valamelyest. Remélni lehet, hogy mindez fordulópontot jelent, és a tendencia a bankok kockázati költségeinek mérséklődésével (többek között az ügyfelek kilakoltatási moratóriumból fakadó erkölcsi kockázatának csökkenése révén) folytatódni fog.

Friss hiteladatok: még nem látni az alagút végét


Friss hiteladatok: még nem látni az alagút végét


Betétadatok

Éppen ennek ellenkezője jellemezte júniusban a hazai betéti kamatokat, ami arra is rávilágít, hogy egyre fontosabb a bankok számára a hazai, elsősorban lakossági forrásbevonás. Egy éven belül lekötött forintbetétre ma átlagosan 5,5%-ot fizetnek a bankok, ami az egy évvel ezelőttihez képest közel 1 százalékponttal magasabb.

Friss hiteladatok: még nem látni az alagút végét


A magasabb kamatok ellenére csaknem 20 milliárd forinttal csökkent júniusban a háztartások egy éven belül lekötött betéteinek állománya, ezt azonban bőségesen kompenzálni tudta a látra szóló és folyószámla-betétek majdnem 54 milliárd forintos növekménye. Összességében 49,5 milliárd forinttal nőtt a hónap során a lakosság betétállománya, mely az eddigi legjobb adat idén, igaz, a lekötés nélküli betétek magas aránya miatt nem feltétlenül a megtakarítási kedv tartós javulására utal.

Friss hiteladatok: még nem látni az alagút végét


A fentiek eredményként a 8 297 milliárd forintos hitelállománnyal szemben 7357 milliárd forintra rúgott a lakosság betétállománya 2011 első felének végén, és ennek 15,5%-a volt devizában (döntően euróban) denominált.

Friss hiteladatok: még nem látni az alagút végét

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 4. 21:24
A Media1 néhány nappal elsőként mutatta be, hogy milyen jogsértő módszerrel kampányolt több napon át...
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm