Leszámol a PSZÁF a fejnehéz jutalékrendszerrel

Pénzcentrum
2010. október 5. 11:45

Nem helyes, hogy a jelenlegi helyzetben fejnehéz a pénzügyi közvetítők jutalékszisztémája, szeretné ezt a kérdéskört a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) újraszabályozni - mondta a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) mai konferenciáján Szász Károly, a PSZÁF elnöke. Rövid távon a biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjhirdetését is szabályozza a PSZÁF, ennek részleteit október 7-én hozzák nyilvánosságra. Szász Károly szerint a biztosítási területen is szükség van csődvédelmi garanciarendszerre, az EU-n belül jelenleg csak néhány tagállam rendelkezik ilyennel.

Korábbi cikkeink a MABISZ konferenciájáról:

2010.10.05 11:15
Nagy a homály a jövő évi adórendszer körül

2010.10.05 10:12
Adókoncepciót nyújtottak be a biztosítók a kormánynak

2010.10.05 09:45
Szorosabbá válhat a kormány és a biztosítók kapcsolata

A banki tőkekövetelmény-struktúrához hasonló szisztémát alakít ki a biztosítók esetében a 2012-2013-ig bevezetésre kerülő Szolvencia II - mondta Szász Károly, a PSZÁF elnöke a konferencián tartott előadásában. Korábban azt gondoltam, jelentős tőkekövetelmény-emelkedés várható, egy múlt heti brüsszeli konferencián azonban világossá vált bennem, a pénzügyi piacon egyes kockázatokra valóban többlet tőkekövetelmény szükséges, összességében azonban a rendszer egészére ez nem igaz - fogalmazott. Ennek egyik oka, hogy az elmúlt évek problémái nem a biztosítási szektorból eredeztethetőek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy másik kérdéskört érintve Szász Károly a biztosító egyesületek szabályozásáról is szólt. A biztosító egyesületi formájában rejlő kockázatának forrása a "végső garantőr" hiánya, esetükben a tulajdonosok és az ügyfelek személye egybeesik. A PSZÁF javaslata szerint külföldi példa alapján "kölcsönösségi biztosító" formájában működhetnének tovább az egyesületek, miközben tevékenység és méret szerint differenciáltan kezelnék őket. Az egyesületek helyzetének rendezése további gondolkodást igényel, hogy a MÁV ÁBE ügy ne ismétlődhessen meg. A különböző eljárások, perek stb. miatt egyébként a MÁV ÁBE piacról történő kivezetése akár évtizedekig is elhúzódhat, rengeteg a jogi és egyéb bizonytalanság - mondta Szász Károly.

A PSZÁF célja az egységes szabályozás kialakítása valamennyi pénzügyi közvetítési, tanácsadás és termékértékesítési tevékenységre, a hitel- és biztosításközvetítők számára egyaránt, ezen túl pedig a közvetítők díjazását is szeretné szabályozni. Nem jó, hogy fejnehéz a termékek jutalékrendszere, helyesebb lenne, ha transzparens, a futamidő egészében egyenletesen elosztott jutalékrendszer válna gyakorlattá - közölte Szász Károly.

Nem lesznek a jövőben "bilaterális" tárgyalások a PSZÁF és a biztosítók között a kötelező biztosítások tarifáiról és kedvezményeiről a díjhirdetést megelőzően. Ehelyett október 7-én egy vezetői körlevelet fog kiadni a PSZÁF, mely meghatározza az idei díjtarifa-megállapítás egységes feltételeit.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 13. 02:34
Kínában készült dokumentumfilmeket mutat be a közmédia a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok...
Buxelliott  |  2024. május 12. 20:32
Megérkezett az index a február végi nagyobb idősíkű elemzés célzónájába (hetes idősík). Az emelkedő...
Bankmonitor  |  2024. május 12. 13:06
A legfontosabb pénzügyi hírekből válogattunk a vasárnapi kávé mellé. Bizton állíthatjuk, hogy nem te...
Holdblog  |  2024. május 12. 07:31
Egyes ázsiai gazdaságok nagy részben az áramkörökre vagy a kőolaj-termékekre épülnek. Megint egy lát...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 13. hétfő
Szervác, Imola
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm