17 °C Budapest

Újra bűnbe esnek a késve fizetők

Pénzcentrum
2010. augusztus 12. 14:32

Egyre keményebb feltételekkel lehet hitelt felvenni a magyar bankoktól - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2010 júliusában végzett kutatásának eredményeiből. A szigor a bankok szempontjából érthető, hiszen az elmúlt három hónapban tovább növekedett a törlesztési gondok miatt átütemezett hitelek aránya. Sajnálatos tény az is, hogy hiába állapodik meg a bank és az adós, a könnyítések ellenére minden negyedik ilyen ügyfél újra késik a törlesztéssel.

Hitelezési gyakorlatukról faggatta a pénzintézeteket az elmúlt hónapban az MNB. A felmérés megdöbbentő eredményeket hozott. Bár a válság legnehezebb hónapjain a jelek szerint túl van az ország, fizetési gondok miatt mégis egyre több hitelt kell átütemezniük a kölcsönt folyósító bankoknak. Egyetlen negyedév alatt a lakáscélú hiteleknél 4-ről 4,7, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél pedig 8,1 százalékról 9,4 százalékra nőtt az átütemezett hitelek aránya.

Az autóvásárlásra igényelt kölcsönök esetében az arány nem változott, továbbra is a hitelállomány 5,5 százalékát kell átütemezni. A helyzet az év végéig a bankok várakozásai szerint tovább romlik majd ezen a területen. Ez jó hír a törlesztéssel késlekedőknek, mert azt jelzi, hogy a pénzintézetek inkább abban érdekeltek, hogy ügyfelek fizetni tudjanak és nem inkább alkudoznak ennek érdekében, hogy elkerüljék a behajtást.

Kérdés, meddig tart a türelem. Az átütemezett hiteleket fizetők közül ugyanis viszonylag sokan a könnyítések ellenére is késlekednek a fizetéssel. Az elmúlt három hónapban a lakáshiteleknél 19-ről 23, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél 25 százalékról 30 százalékra, a gépjárműhiteleknél pedig 22-ről 27 százalékra nőtt azok aránya, akik az átütemezett hitelt sem tudták rendesen törleszteni. Még szerencse, hogy a törlesztési problémákkal küzdők háromnegyedén segítettek a bankkal közösen kigondolt új törlesztési szabályok.

Mindezek alapján talán nem meglepő, hogy a magukat megégető bankok nem túl rugalmasak a lakosság hitelezésében. Az MNB kérdésére döntő többségük arról adott számot, hogy ezév április és június között szigorított a hitelhez jutás feltételein. Nagyon megnézik, hogy az ügyfél mennyi önerővel rendelkezik és mennyi igazolt jövedelme van. A jövedelem arányában aztán meghatározzák azt a legmagasabb törlesztő részletet, amelyet az adós még biztosan fizetni tud. A szigor leginkább a devizaalapú, szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghiteleknél érzékelhető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érdekes, hogy a válság ellenére a lakosság nem fél az eladósodástól. A bankok harmada érzékelte, hogy ügyfelei szívesen vennének fel lakásvásárlásra hitelt. Az elmúlt évekhez képest csak annyi változott e téren, hogy a legtöbben már nem devizában, hanem forintban szeretnének hitelhez jutni. Az ügyfelek számára csak egyetlen jó hírt tartogat az MNB kutatása: a pénzintézetek a közeljövőben további nem szigorítanak a hitelhez jutás feltételein.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
MEDIA1  |  2024. május 3. 12:32
Együttműködésre lépett két szerkesztőség, a Válasz Online és a Partizán a választási szezonra.
Holdblog  |  2024. május 3. 11:42
Évadzáró adásunkban mindenki szerepel, a kommentelők kifejezetten sokat. Elemezzük Észak-Koreát, a k...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 3. 16:55
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem