23 °C Budapest

Minden hatodik lakáshiteles az Erste Bankot választja

2010. július 30. 11:02

A bank piaci részesedése a lakossági hitelek területén 13,6%, ezen belül a lakáshitelek területén 16,7%, a lakossági betét oldalon pedig 7,8% lett.

Jelentősen növelte üzemi eredményét 2010 első hat hónapjában az Erste Bank Hungary Nyrt.: az előzetes, konszolidált, nem auditált, nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) alapján készült jelentése szerint a pénzintézet üzemi eredménye 45,1 milliárd forint volt az időszak végén, ami 21,2%-os növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az adózás előtti eredmény 12,2 milliárd forint volt az időszak végén, ami 42,7%-kal marad el az egy évvel ezelőtti eredménynél. A mérlegfőösszeg az előző év végéhez képest 4,9%-kal emelkedve 3 044 milliárd forinton zárt.

Az eredményekkel kapcsolatban Papp Edit, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója rámutatott: az üzemi eredmény növekedése annak köszönhető, hogy az Erste Bank a válság közepette sem fordult el ügyfeleitől, és következetesen az alaptevékenységére (betétgyűjtés és hitelezés) összpontosítja erőforrásait. Bár az adózás előtti eredmény 2010 első felében elsősorban a hitelezési dinamika csökkenése és a hitelezési veszteségekre képzett tartalékok megemelkedése miatt csökkent, a növekvő üzemi bevétel lehetővé tette, hogy a megemelkedett kockázati költségeket az eredmény sikeresen "elbírja".

Sikeresnek bizonyultak a törlesztési nehézségekkel szembesülő ügyfelek megsegítésére indított különféle programok is, melyeknél az elsődleges cél az volt, hogy a bajba jutott ügyfelek minél kisebb áldozattal vészeljék át a nehezebb időszakot, és fenn tudják tartani fizetőképességüket.

Papp Edit a jelentést elemezve kiemelte: az Erste Bank az első félévben a változatlanul kedvezőtlen makrogazdasági körülmények, a szigorodó szabályozási környezet és a piaci átrendeződések ellenére tartotta helyét a nagybankok sorában. A bank üzemi eredménye 21,2%-kal nőtt az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, melyben jelentős szerepet játszott a működési költségek 11,3%-os csökkentése. Ennek köszönhetően tovább javult a pénzintézet működési költségeinek a működési bevételekhez viszonyított aránya: 2010 első felében ez az arány 39,3% volt, ami közel 8 százalékpontos javulást jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A lakossági hitelek területén a bank piacrészesedése 13,6%, míg a lakáscélú hitelek területén 16,7% lett. A vállalati hitelek esetében a bank 8,7%-os piaci részarányt ért el. A lakossági betétek területén 7,8%, a vállalati betéteknél pedig 6,9% volt a pénzintézet részesedése az idei év első félévének végén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Erste Bank idei terveiről szólva az elnök-vezérigazgató elmondta: az üzleti tevékenység középpontjában továbbra is a lakosságnak, valamint a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott szolgáltatások állnak. Az egész 2010-es év kiemelten fontos célja, hogy a bank megbízható partnerként álljon lakossági és vállalati ügyfelei mellett a válság negatív hatásainak kezelésében éppúgy, mint a mindennapi pénzügyeik intézésében.

Az Erste Bank az ügyféligényeket középpontba állító új szolgáltatásokkal és termékekkel kíván 2010-ben is innovatív szereplője lenni a hazai pénzügyi piacnak. A bank célja továbbra is az, hogy a magyar bankpiac olyan meghatározó szereplője maradjon, amely javuló színvonalon, a változó piaci környezethez és az igényekhez folyamatosan és rugalmasan alkalmazkodva szolgálja ügyfeleit - fejezte be Papp Edit elnök-vezérigazgató.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 2. 10:42
A médiahatóság bejelentette, hogy további 10 évre az InfoRádió szól majd a Budapest FM 88,1 MHz-en,...
Holdblog  |  2024. május 2. 08:54
Nem egyszerű szakma a jegybankárság, pláne most, pláne Magyarországon vélte Zsiday Viktor. A HOLD-ná...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm