19 °C Budapest

Ennyit buktak tegnap a devizahitelesek

2010. július 20. 11:01

A külföldi devizában több ezer milliárd forint értékben eladósodott magyar háztartások törlesztési terheinek növekedése, a hazai fizetőeszköz árfolyamában júniusban bekövetkezett 4-5%-os árfolyamgyengülés hatására eléri a havi kétmilliárd forintos nagyságrendet.

"Ugyanez az összeg a tegnapi árfolyammozgások következményeként egymilliárd forintra tehető. Az elmúlt hetek belpolitikai fejleményei, a rosszabbra fordult nemzetközi klíma és az EU-IMF párossal félbeszakadt mostani tárgyalások nem tettek jót a forinthozamoknak, mindezen tényezők legalább 100 bázispontos hozamemelkedést okoztak az éven túli lejáratokon. Mindezek ellenére azonban nem valószínű, hogy a kialakult helyzet beláthatatlan katasztrófába torkollik" - értékeli az elmúlt napok fejleményeit Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

"Már az év elején is az óvatosabb szereplők közé tartozva 5,5%-os 2010 végi kamatszinttel számoltunk. Mára csupán annyiban érdemes ezt a véleményünket felülvizsgálni, hogy a jelenlegi 5,25%-os szintről nemigen látunk esélyt a további csökkentésre, miután a releváns kockázati tényezők (infláció, országkockázati megítélés) ezt nem teszik lehetővé. Bízunk abban, hogy a jegybank által kilátásba helyezett, és 3-6 hónapos horizonton mintegy 50 bázispont erejéig a piac által is árazott kamatemelés elkerülhető, annál is inkább, mivel szükséghelyzetben nem az apró, finom lépések szoktak terítékre kerülni." - véli az elemző.

"Bár néhány külföldi szakértő a bedőléstől félti Magyarországot, véleményem szerint ez jókora túlzás. A fontosabb mutatókból azt olvassuk ki, hogy extrém esetben, ha például a következő egy évben nettó értelemben nem tudna Magyarország piaci forráshoz jutni, akkor sem kerülnénk csőd közeli helyzetbe. Magyarország kellő fegyelmezettség mellett képes magát finanszírozni, az átmeneti nehézségek esetére pedig rendelkezik megfelelő tartalékokkal"

"A június eleji szerencsétlen, kormányhoz közeli kommunikáció, a rosszabbra fordult nemzetközi klíma és az EU-IMF párossal félbeszakadt mostani tárgyalások sem tettek jót a forinthozamoknak, mindezen tényezők legalább 100 bázispontos hozamemelkedést okoztak az éven túli lejáratokon. A további bizonytalanság értelemszerűen hozhat gyengülést, ám attól azért egyelőre nem tartunk, hogy a mostanra kialakult helyzet valamilyen beláthatatlan katasztrófába torkolljék" - húzza alá a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A forint június eleji árfolyam-gyengülésekor készített becslésünk szerint, a hazai fizetőeszköz árfolyamának 4-5%-os gyengülése esetén a havi kétmilliárd forintos nagyságrendet is elérheti a devizahitelesek törlesztő részleteinek emelkedése. Ha csak a tegnapi árfolyammozgásokat figyeljük, akkor azt mondhatjuk, hogy a jelenlegi állapot tartós fennmaradása esetén a számla szintén 10 számjegy körülire tehető. Hozzátesszük, hogy bár az összeg igen tekintélyes, a hangsúly a tartósságon van. Ám bízunk abban, hogy a problémák 2-3 hónapos időtávon rendeződhetnek" - mondja Vizkelety Péter. A Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője szerint a jelenlegi 290 körüli EURHUF árfolyam - különösen az egy évvel ezelőttihez képest megerősödött svájci frankkal párosulva - már az a szint, ahol a piaci szereplők, így a jegybank is, szorosabban kell, hogy figyeljék az eseményeket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem