15 °C Budapest

Banki baki! Egymillióba került a Raiffeisennek a félretájékoztatás

2010. július 8. 13:02

Egymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra egy ügyfél téves tájékoztatása miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), egyben kötelezte arra, hogy tartsa be a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó jogszabályokat.

A felügyelet honlapján közzétett határozat indoklása szerint egy ügyfél azt kifogásolta, hogy hitelének előtörlesztése során a bank nem a levelében ismertetett mértékű kedvezményes szerződésmódosítási díjat számolta fel. Sérelmezte azt is, hogy bár tévedését elismerte, a különbözetet nem írta jóvá számláján.

A bank fogyasztóvédelmi eljárás során tett nyilatkozata szerint tévesen tájékoztatta az ügyfelet a kedvezményes előtörlesztési lehetőségről, mivel az ügyfél nem deviza jelzáloghitellel, hanem államilag kamattámogatott hitellel rendelkezik.

A PSZÁF megállapította: a bank az adott ügyben nem az elvárható szakmai gondossággal járt el a tájékoztatás során. Az, hogy téves tájékoztatást nyújtott az előtörlesztés során felmerülő költségek összegéről, alkalmas volt arra, hogy befolyásolja az ügyfél döntését, hiszen megfelelő tájékoztatás esetén nem teljesített volna előtörlesztést.

A bírság összegének megállapítása során a PSZÁF enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a hitelintézet a fogyasztóvédelmi eljárás során tévedését elismerte, valamint a teljes és a kedvezményes előtörlesztési díj közötti különbséget (42 139 forint) jóváírta az ügyfél számláján.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A PSZÁF az idén már több esetben szabott ki bírságot pénzügyi szolgáltatókra az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó jogszabályok megsértése miatt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 2. 21:26
A Media1.hu információi szerint bírósági pereket indított nemrégiben Orbán Viktor miniszterelnök min...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 2. 19:59
Egy vásárlásom volt a hónapban, megdupláztam a Leggett & Platt csomagomat. Elemeztem a céget előtte,...
Holdblog  |  2024. május 2. 08:54
Nem egyszerű szakma a jegybankárság, pláne most, pláne Magyarországon vélte Zsiday Viktor. A HOLD-ná...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem