Nyaralás személyi kölcsönből: Még éppen időben vagy!

Pénzcentrum
2008. június 9. 05:55

Bankválasztás előtt érdemes szétnézni Körbejártuk a hazai kereskedelmi bankokat, hogy a nyári szabadságolások előtt álló ügyfeleket milyen személyi kölcsön kondíciókkal várják. A karácsonyi szezon után talán a nyaralást megelőző időszakban a legmagasabb a hitelfelvételi kedv, a lakosság így próbálja pótolni a felhőtlen pihenéshez szükséges pénzeszközöket.

Manapság egyre kedvezőbb kamatozású jelzáloghitelekkel csábítják ügyfeleiket a bankok, ennek ellenére sokan mégis a személyi kölcsön felvétele mellett döntenek, mert nem szeretnék terhelni a lakásukat.

A hitelpiacon továbbra is megfigyelhető a deviza-alapú hitelek térhódítása, ezen belül a svájci frank alapú kölcsönök a legnépszerűbbek. Akik a nyaralásra szeretnének személyi kölcsönt felvenni, azok még éppen időben vannak, mert a banki ügyintézés átfutási idejével számolva lehetőségük van még a fő szezon előtt pénzhez jutni.

A nyaralás megtervezése előtt célszerű költségvetést készíteni, így nem a pihenés közben éri az embereket a legnagyobb meglepetés, ha pedig további forrásokra van szükség, akkor még el lehet indítani egy kérelmet a bankokban. Nézzük, hogy milyen ajánlatokat kínálnak a bankok így a nyár elején!

2008. június 4. és 6. között megkérdeztük a bankokat az aktuális személyi kölcsön kondíciókról, melyeket a teljes hiteldíj mutató (THM) alapján hasonlítottunk össze. A THM jobban láttatja a különbséget az egyes bankok ajánlatai között, olyan költségeket is tartalmaz, amelyek a törlesztőrészletekben nem jelennek meg.

Kérésünkre ez alkalommal az Allianz Bank, a Budapest Bank, a CIB, a Citibank, az Erste, a K&H, az OTP és az UniCredit Bank adta meg az általa ajánlott konstrukcióra vonatkozó legfontosabb adatokat.

100 ezer forint: nem indokolják a piaci igények!

A hitelintézetek szerint a piaci igények már meghaladták a százezer forintos összeget, ezért a legtöbb bank 150-200 ezer forinttól kínál személyi kölcsönt, de van olyan pénzintézet, ahol 300 ezer forintról indul a finanszírozás. A K&H százezres ajánlata csak egyedi engedélyezéssel vehető igénybe, ezért inkább csak tájékoztató adatnak minősítjük, egyébként náluk is legalább 150 ezer forintot kell igényelni. Az OTP Bank törlesztőrészlete körülbelül ötszáz forinttal magasabb, mint a többi ajánlat, de a THM-ből ítélve sokkal magasabb járulékos költségek tartoznak hozzá.

Forrás: bankok adatközlése, Pénzcentrum.hu

Az OTP Bank azoknak az ügyfeleknek kínálja a kisösszegű személyi kölcsönét, akiknek a jövedelme legalább 6 hónapja a banknál vezetett lakossági folyószámlára érkezik.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

300 ezer forint: szélesedik a kínálat!

300 ezer forintra vonatkozó ajánlatot a Citibank kivételével minden megkérdezett személyi kölcsönnel foglalkozó banktól kaptunk. A táblázatból megfigyelhető a Budapest Bank csak forint alapon nyújt személyi kölcsönt, a többi válaszadó devizában is hitelez, bár az Allianz Banknak nincs euró alapú kölcsöne.

Forrás: bankok adatközlése, Pénzcentrum.hu


* Az OTP Bank akciós törlesztőrészlete az első három hónapra vonatkozik

Az ajánlatok teljes hiteldíj mutatói 24,90 % és 31,55 % között szóródnak. A legalacsonyabb törlesztőrészletet forint alapon a CIB Bank, svájci frank esetén az Allianz Bank ügyfeleinek kell fizetni. A törlesztőrészletek között 1600 forint körüli a legnagyobb eltérés, de a THM-ek között nagyobb különbségek is vannak, ebből az valószínűsíthető, hogy az induló költségek eltérései állhatnak a háttérben.

Az Allianz Bank felhívta a figyelmünket arra, hogy ha az igénylő rendelkezik a cégüknél nyugdíjpénztári, vagy biztosítási termékkel, akkor a mindenkori kamat mértékéből 3 %-ot elengednek.

500 ezer forint: törpülő különbségek!

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 20. 21:24
Vettem ma megint MARA-t 15 dollárért, jelentős mennyiséget a meglévőhöz képest, a gyors meggazdagodá...
Összkép  |  2024. szeptember 20. 21:16
Mit adott nekünk az Európai Unió? 36, szakmai hátterében és értékrendjében jelentősen eltérő szakért...
MEDIA1  |  2024. szeptember 20. 13:17
Országjárásra indul Kadarkai Endre, aki Párral szemben című színpadi talkshowjában legendás párosokk...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 20. 10:06
Azok, akik jobban megnézik az IB költségeit, rájönnek, hogy nem olyan könnyű árazási csomagot válasz...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 21. szombat
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?