25 °C Budapest
Romania, Bucharest, Palace of Parliament, worlds second-largest building, view of Unirii Boulevard

Így áll most valójában a verseny Magyarország és Románia között: nincs még vége a harcnak

2024. május 7. 09:16

Románia gazdasági előretörése, melynek során megelőzte Magyarországot a vásárlóerő-paritáson számított egy főre jutó GDP tekintetében, és jelentős felzárkózást mutatott az egyéni fogyasztás terén is, különböző gazdaságpolitikai és strukturális tényezőknek köszönhetően valósult meg, miközben a magyar gazdaság beruházásvezérelt modellje és a fogyasztás alacsonyabb szintje strukturális kihívásokra utal - írja a G7.

Románia gazdasági előretörése jelentős figyelmet kapott az utóbbi időben, különösen miután hivatalos adatok szerint megelőzte Magyarországot a vásárlóerő-paritáson számított egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) tekintetében. Az Eurostat adatai szerint Románia GDP-je 2023-ban már magasabb volt fejenként, mint Magyarországé, ami felveti a kérdést, hogy milyen tényezők állnak e változás mögött.

Az egy főre jutó GDP és a tényleges egyéni fogyasztás (AIC) alakulása alapján Románia jelentős felzárkózást mutatott az elmúlt évtizedben. Míg Magyarország az uniós átlag 68 százalékáról 76 százalékra növelte pozícióját, addig Románia 55 százalékról 78 százalékra emelkedett. A román háztartások végső fogyasztása még látványosabb növekedést mutatott, 59 százalékról 86 százalékra ugrva, míg Magyarországon ez az arány csak 64-ről 71-re nőtt.

Ezen adatok mögött többek között gazdaságpolitikai és strukturális tényezők húzódnak meg. Romániában például az IT-szektor fejlesztésére irányuló iparpolitika és a gyakori kormányváltások is befolyásolták a gazdaság fejlődését. A román lakosság fogyasztásának növekedését részben az állami alkalmazottak béremelése és a nyugdíjak növelése ösztönözte - írja a portál.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy bár a statisztikai adatok alapján Románia gazdasági helyzete javult Magyarországhoz képest, ez nem jelenti automatikusan azt, hogy minden téren előrébb járna. Például Magyarországon a háztartások kevesebbet költenek élelmiszerekre és italokra az összes jövedelemhez képest, mint Romániában, ami arra utalhat, hogy Magyarországon magasabb lehet az életszínvonal.

A súlyos anyagi depriváción belül is eltérések figyelhetők meg: míg Romániában a lakosság ötöde szenved súlyos anyagi hiánytól, addig Magyarországon ez az arány csak tíz százalék. Ez arra utalhat, hogy bár Románia gazdaságilag felzárkózik, még mindig vannak területek, ahol lemaradásban vannak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magyar gazdaság esetében pedig problémát jelenthet a külföldi tőkeberuházások által generált alacsony hazai hozzáadott érték és a viszonylag alacsony bérnövekedés. A jegybank elemzése szerint további strukturális és ciklikus okok is akadályozhatják a fogyasztás növekedését Magyarországon.

Összegezve elmondható, hogy bár Románia gazdasági előretörése figyelemre méltó, komplex képet kell alkotnunk mindkét ország helyzetéről. A beruházásvezérelt magyar modell és a fogyasztásorientált román modell hosszú távú kilátásait illetően eltérő vélemények léteznek. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szerint például Románia nagymértékű államadósság-növekedése fenntarthatatlanná teheti a jelenlegi fogyasztásnövekedést. Ezzel szemben más elemzők úgy vélik, hogy a magas beruházási ráta nem feltétlenül vezet gyorsabb gazdasági növekedéshez Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem