18 °C Budapest
Maga alatt vágja a fát a legtöbb magyar: ha te is ilyen vagy, rád is lecsap a rettegett népbetegség

Maga alatt vágja a fát a legtöbb magyar: ha te is ilyen vagy, rád is lecsap a rettegett népbetegség

2024. május 2. 17:17

Egy friss kutatás szerint a harag negatívan befolyásolja az erek egészségét, ami hosszú távon károsíthatja az érrendszert. A düh megfelelő kezelése tehát kulcsfontosságú szívünk egészsége érdekében. 

A Journal of the American Heart Association folyóiratban közölt friss kutatás szerint a düh érzése negatívan befolyásolja az erek egészségét. A Columbia Egyetem kardiológiai részlegének orvosprofesszora, Dr. Daichi Shimbo vezette tanulmányhoz 280 embert vizsgáltak, amely során a résztvevőknek nyolc percig kellett haragot, szomorúságot, szorongást érezniük. A feladat előtt és után többször is megmérték az érrendszeri egészségüket.

A kutatók korábban már összefüggést találtak az érzelmek és a jövőbeli szívbetegségek kockázata között, azonban ebben a tanulmányban kiderült, hogy

míg a szomorúság és a szorongás nem okozott jelentős változást, addig a düh igen.

Dr. Joe Ebinger, a Cedars-Sinai Szívintézet Smidt Szívintézetének klinikai analitikai igazgatója szerint ez az első jól elvégzett vizsgálat, amely kimutatta az érrendszerünkben bekövetkező akut változásokat válaszként az érzelmekre - írja a CNN

A tanulmány három fő módot azonosított, ahogyan a düh befolyásolta az erek egészségét: megnehezítette az erek tágulását iszkémia esetén, befolyásolta a sérülések sejtmarkereit és javulási képességét - ezek a hatások akár 40 percig is megfigyelhetőek voltak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dr. Shimbo szerint fontos figyelembe venni a düh kumulatív hatását is, mivel ha valaki rendszeresen dühös lesz, krónikusan károsíthatja ereit. A tanulmány nem foglalkozott azzal, hogyan kezelhetjük ezt a problémát, de Dr. Brett Ford és Deborah Ashway szerint fontos megtanulni feldolgozni a dühöt anélkül, hogy elmérgesedne.

Shimbo reméli, hogy ezek az eredmények ösztönözhetik az embereket viselkedésterápiák igénybevételére és további kutatásokra arról, hogyan lehet kezelni a dühnek az erekre gyakorolt káros hatásait. Ebinger hangsúlyozza: nem arról van szó, hogy tagadjuk a haragot; mindenki tapasztal majd dühöt. A lényeg abban rejlik, hogy megtaláljuk annak módját, hogyan kontrollálhatjuk és minimalizálhatjuk azt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm