19 °C Budapest

Százezer családot kellene megmenteni a kilakoltatástól

Pénzcentrum
2010. augusztus 9. 13:10

97 ezer lakossági jelzáloghitel adós volt hazánkban 90 napon túli késedelemben március végén, a késedelemben lévő jelzáloghitelek száma pedig 258 ezerre nőtt - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) ma közzétett kockázati jelentéséből. A lakossági hitelállomány 10,1%-a volt nem-fizető (NPL-ráta). Bár a fizetésképtelenségi probléma nem csak a devizahiteleseket érinti, ez a szám a svájci frank és az euró árfolyamának azóta bekövetkezett jelentős emelkedése miatt mára csak tovább nőhetett. A kormány a Nemzeti Eszközkezelő Társaság felállításával enyhítene a bajban lévő jelzáloghitelesek problémáin, nem tudni azonban, pontosan kiken segítene.

Reális veszély, hogy a nem-teljesítő lakossági devizahitelek állomány-gyarapodása az elkövetkező hónapokban ismét gyorsulni fog - írja kockázati jelentésében a PSZÁF a forint gyengülésére hivatkozva. Az adósok veszélyeztetettségét ráadásul szerintük is növeli, hogy aktívabbak lettek a hitelpiaci szolgáltatók az adósságrendezési piacon. Ezt bizonyítja, hogy 2010 első hónapjában a végrehajtási vagy más adósságrendezési eljárás alá vont lakóingatlanok száma elérte a 2009. évi szám 38%-át. Az első negyedévben 7440 lakóingatlant adtak át végrehajtásra vagy egyéb eljárásba, és 3947 lakóingatlanhoz tartozó követelést értékesítettek, a hitelintézetek tehát továbbra is jelentős bedőlő hitelállományt görgetnek maguk előtt (ezekre jelentős céltartalékokat kell képezniük), végrehajtás és értékesítés nélkül. Pedig a bankoknak idővel nem lesz más lehetőségük, mint hogy érvényesítsék a jelzálogjogukat. Csakhogy ekkora lakásállomány nagy tömegben történő értékesítése a lakáspiaci árakban is óriási pusztítást végezhetne. A kormány tűzoltás gyanánt többszörösen is meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot, nem lehet azonban ezt a végtelenségig húzni, egyre égetőbb szükség van más, szociális célzatú megoldásra, mely a lakáspiacot is megkíméli.


A teljes magyarországi hitelállományon belül 2010. március végén már elérte a 19,1%-ot (4514 milliárd forint) a fizetési késedelemben lévő hitelek aránya, ami a tavaly második félévi visszaesés után egy negyedév alatt 8,7%-os emelkedést jelent. A lakossági jelzáloghitelek körében ennél nagyobb, 9,9%-os volt az emelkedés, és ezen a területen folyamatos, sőt egyre gyorsabb a növekedés. A lakossági hiteleken belül így 26,0, a jelzáloghitelek körében 21,8%-ra nőtt a késedelmes hitelek aránya. A darabszám szerinti megoszlás alapján a hitelek nem kevesebb mint 38,8%-a esetében fordult elő valamilyen fizetési késedelem, persze a kisebb összegű személyi-, kártya- és készpénzhitelek emelték ezt a számot. Az átlagos késedelmes hitelméret jelentősen nőtt, hisz növekedett a jelzáloghitelek súlya (ezért a darabszámban lassuló ütemű növekedés tapasztalható).


Ami a 90 napon túl nem teljesítő hiteleket illeti, arányuk a teljes hitelállományban 8,3% volt, a lakossági hitelek körében 10,1, ezen belül a jelzáloghitelek esetében 7,3%. Lassulás csak a vállalati, külföldre nyújtott és bankközi hiteleket is tartalmazó egyéb hitelek körében keletkezett, a lakossági jelzáloghitelek körében viszont gyorsul a növekedés. Darabszámban nagy a jelzáloggal nem fedezett, kisebb összegű (elsősorban fogyasztási célú) hitelek aránya. A 90 napon túli késedelemben lévő hitelek körében is egyre nagyobb hányadot képviselnek a jelzáloghitelek, számuk elérte a 97 ezret, ami 5300-zal több, mint december végén.


A kormány valamikor novemberben szavaztatna az adósok helyzetén (például a tulajdonjog bérleti joggá alakításával) javító Nemzeti Eszközkezelő Társaság felállításáról, ennek konkrét megvalósulási formájáról és technikájáról azonban egyelőre vajmi keveset tudni. Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke a Portfolio.hu-nak két héttel ezelőtt adott interjújában jelezte: augusztusban megkezdődhetnek a kormány és a bankok közötti egyeztetések az eszközkezelőről. Addig is a bankok aktívan segítik ügyfeleiket a hitelek újratárgyalásának lehetőségével. Március végére már 131 ezerre nőtt az újratárgyalt hitelszerződések száma (átstrukturált jelzáloghitel 29 ezer volt). Pongrácz Antal, az OTP vezérigazgató-helyettese nemrég elmondta: a banknál ez a szám közel 40 ezer. A PSZÁF jelentése megjegyzi: az újratárgyalt hitelek egy része ismét késedelembe esett - ez jól mutatja, hogy elhúzódó problémával állunk szemben.

2010.07.27 07:45
Ki nyeli le a bankadót? - Interjú Erdei Tamással

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nem fizető hitelek egyenlőtlenül oszlanak meg a bankok és más hitelezők között. A bankok hitelállományában 6,6% a 90 napon túl nem fizető hitelek aránya, a lakossági hitelek esetében ez 8, a jelzáloghiteleknél 6,2%. Súlyosabb a helyzet a szövetkezeteknél, ahol a 16% az NPL-mutató, a lakossági hitelek körében 15%, a jelzáloghiteleknél pedig 12,4%. A pénzügyi vállalkozások szembesülnek ilyen szempontból a legnagyobb kockázatokkal: náluk már 20,1% a 90 napon túl nem fizető hitelek aránya. A lakossági hitelek esetében ez a szám 21%, a jelzáloghiteleknél 25%. Utóbbiaknál azonban már nem nő olyan gyorsan a késedelmes állomány, mint a takarékszövetkezeteknél - olvasható ki a PSZÁF jelentéséből.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem