16 °C Budapest

Milliók fizetése csökkenhet jövőre - Jön a 93 ezres minimálbér?

Pénzcentrum
2011. szeptember 17. 07:28

Jövőre is a legalacsonyabb keresetűekkel kívánja megfizettetni a kormány az egykulcsos adórendszer árát. A legkisebb jövedelmekből havonta nettó 9-10 ezer forinttal kevesebb marad jövőre, mint az idén. Bruttó 210 ezer forintos keresetig mindenki rosszul jár, ha jövőre nem kap fizetésemelést. Három gyermek esetén még a havi 500 ezer forintos jövedelműek nettó keresete is csökken. A minimálbért a jelenlegi 78 ezer forintról havi 93 ezer forintra kellene emelni jövőre ahhoz, hogy ugyanannyi maradjon belőle, mint az idén.

Jövőre egy tollvonással megszüntetné a kormány a jövedelmek szuperbruttósítását, vagyis ismét ténylegesen a bruttó bérekre rakódna a személyi jövedelemadó teher. Idén még a bruttó jövedelem 1,27-szerese után kell megfizetni az adót. Az Országgyűlés tavaly ősszel még azt foglalta törvénybe, hogy 2012-től a felére csökkenjen a szuperbruttósítás mértéke. A kormány ezzel szemben pénteken úgy döntött, hogy a szuperbruttósítás teljes eltörlését javasolja a parlamentnek. Ezzel együtt viszont teljesen megszűnne az adójóváírás intézménye is - jelentette be pénteken Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A szuperbruttósítás eltörlése önmagában 4,3 százalékos adóteher-csökkentést jelent,ami minden adózónál jelentkezik.Az átlagosnál alacsonyabb keresetűeknél azonban ezt a kedvező hatást kioltja az adójóváírás eltörlése.

Jelenleg havonta 12100 forinttal csökkenthetik a fizetendő adójukat, akiknek a szuperbruttósított jövedelme kevesebb, mint évi 2 millió 750 ezer forint. Vagyis a legfeljebb bruttó 180 ezer forintos jövedelműek használhatják ki teljes egészében a kedvezményt. Folyamatosan csökkenő mértékben még bruttó havi 260 ezer forintig jár az adójóváírás. A kedvezmény eltörlése miatt az alacsonyabb jövedelmi sávokban havonta több ezer forinttal csökkennek a nettó keresetek.

Tovább tetézi ezt, hogy a kormány tervei szerint a jelenlegi 7,5 százalék helyett jövőre már 8,5 százalékos egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot kellene fizetniük a munkavállalóknak. Ez az intézkedés valamennyi adózó számára többletterhet jelent.

És most lássuk, mit jelentenének a változtatások különféle jövedelmeknél:

A jelenleg bruttó 78 ezer forintos minimálbérből mindössze 51 090 forint maradna, szemben a mostani 60 600 forinttal. Matolcsy György ellenben azt mondta: senkinem járhat rosszul jövőre. Ugyanekkora nettó jövedelem eléréséhez 2012-ben bruttó 93 ezer forintra kellene emelni a minimálbért. Ez 19 százalékos béremelést jelentene - derül ki Angyal József okleveles adószakértő, matematikus számításaiból.

A kormány által nemrégiben rendeletben rögzített havi 57 ezer forintos közmunkabérből jövőre mindössze 37 335 forint maradna, szemben az idei szabályok szerinti 47 025 forinttal. A közmunkabért jövőre havi 72 ezer forintra kellene emelni ahhoz, hogy ugyanannyi maradjon belőle, mint az idén. Ez több mint 26 százalékos emelést jelentene. Ha erre nem kerül sor, akkor alig maradna több pénz a közmunkaprogramban részt vevők zsebében a havi 28 500 forintos bérpótló juttatásnál.

Azok, akik nem tudnak gyermekek utáni adókedvezményt érvényesíteni - tehát vagy még nincs gyermekük, vagy már befejezte a középiskolát, és nem jár utána sem családi pótlék, sem kedvezmény - bruttó 213 400 forint jövedelem alatt kevesebbet kapnak kézhez jövőre, mint az idén, ha nem emelkedik a fizetésük. A bruttó 200 ezer forintot keresők havonta 2500 forinttal kapnak kevesebbet. Az érintettek fizetését havi 4 ezer forinttal kellene emelni ahhoz, hogy ne csökkenjen a nettó bérük.

Minél alacsonyabb a fizetés, annál nagyobb mértékű a keresetcsökkenés. Bruttó 190 ezer forintnál már 4336 forinttal csökken a nettó bér, amit 6 ezer forintos fizetésemeléssel lehetne ellensúlyozni. Bruttó 150 ezer forintnál már 7120 forint hiányozna a dolgozó zsebéből, aminek a kompenzálásához 11 ezer forintos béremelés kellene. Bruttó 100 ezer forintból 8780 forinttal maradna kevesebb a dolgozók zsebében, amit 13 500 forintos fizetésemeléssel lehetne korrigálni.

A bruttó havi 250 ezer forint jövedelműek 6800 forinttal vihetnének többet haza jövőre, mint az idén. Ezt valójában azt jelentené, hogy visszakapnák azt a pénzt, amit az idei kedvezőtlen adóváltozások miatt elveszítettek. Legalább bruttó 290 ezer forintot kell keresni ahhoz, hogy az idei és a jövő évet egybevetve is pozitívan érintsék a munkavállalót a tervezett adóváltozások.

Bruttó 400 ezer forintos jövedelemnél már több mint 13 ezer forinttal több marad a dolgozók zsebében, 600 ezer forintnál pedig már csaknem 20 ezer forint a keresetnövekedés. Előbbiek két év alatt nettóban havonta 30 ezer, utóbbiak pedig 76 ezer forintot nyertek.

Tovább dörzsölhetik a markukat a milliomosok

Jövőre is több millió forintos többletbevételhez jutnak az adórendszer átalakítása révén a leggazdagabbak. Az adóhatóság tájékoztatása szerint 2010-ben havi bruttó 1,4 milliárd forint volt a legmagasabb összevont jövedelem, amely szinte teljes egészében munkaviszonyból származott. Az érintett adózó nettó keresete - gyermekkedvezmény nélkül - az idén havonta több mint 23 millió forinttal emelkedett. Ezt további 4,7 millió forinttal fejelhetik meg a jövőre tervezett adóváltozások.

KATTINTS! Aki havi 20 milliót kaszál az egykulcsos adóval

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kegyetlen év vár a munkáltatókra is

Mindezekből jól látszik, "kegyetlen" év vár a munkavállalókra, de a munkáltatókra is, amennyiben a parlament elfogadja a bejelentett változtatásokat - hangsúlyozza Angyal József. Az Országgyűlés egy korábban elfogadott törvénnyel lényegében a foglalkoztatókra hárította a béremelés kényszerét. Csak akkor indulhatnak közbeszerzési pályázatokon vagy kérhetnek állami támogatást, ha a nettó keresetkiesést a dolgozóik kétharmadánál béremeléssel ellensúlyozzák. Nem elég, hogy kompenzálniuk kell az adójóváírás eltörléséből adódó jövedelemcsökkenést, még a járulékemelésből fakadó keresetcsökkenés megállítása is a munkáltatókra hárul. A "bérkommandós" törvény szerint a kormány rendeletben állapíthatja meg, hogy 2012-2013-ban mennyivel kell emelniük a cégeknek a béreket ahhoz, hogy azok nettó értéke ne csökkenjen.

KATTINTS! Agyoncsapja a kisvállalkozókat a kormány - Muszáj lesz bért emelni

A közszférában a Széll Kálmán Terv szerint a következő évben sem emelkednének az illetmények, de megmaradna a kompenzáció. Kérdés, hogy jövőre valóban ellentételezik-e a béremelések a kedvezőtlen hatásokat, idén ugyanis nem sikerült maradéktalanul a kompenzálás. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a közszféra legnagyobb ágazataiban, az oktatásban és az egészségügyben dolgozók az első félévben átlagosan 60 ezer forinttal kevesebb pénzt vittek haza, mint egy évvel korábban.

KATTINT! Akik 100 ezret buktak, és akik milliókat nyertek az egykulcsos adóval

Torzítja a rendszert a családi adókedvezmény

A sajtótájékoztatón nem esett szó a gyermekek utáni adókedvezményről, így tételezzük fel, hogy jövőre is a jelenlegi szabályok maradnának életben. Vagyis egy gyermek után 10 ezer, két gyermek után 10-10 ezer, három vagy több gyermek esetén pedig gyermekenként 33-33 ezer forint adókedvezmény járna.

A számítások azt mutatják, hogy - a gyermekkedvezmény ellenére - bruttó 214 ezer forintig az egy- és a kétgyermekesek is rosszabbul járnak jövőre, mint az idén. A háromgyermekesek pedig havi bruttó 520 ezer forintig kevesebbet kapnak kézhez, mint ebben az évben. Havi bruttó 620 ezer forintos jövedelem kell ahhoz, hogy három gyermek esetén maximális mértékben ki lehessen használni az összesen havi 99 ezer forintos adókedvezményt.

A gyermekek utáni adókedvezmény mellett Angyal József szerint nem lehet arányos adórendszerről beszélni. Az adószakértő úgy véli, a jelenlegi kedvezmény amellett, hogy torzítja a rendszert, rendívül igazságtalanul különbözteti meg a kisgyermekeket, illetve a felnőtt, egyetemista gyermekeket eltartó szülőket. Amennyiben a kormány a továbbiakban is ragaszkodna ehhez a kedvezményhez, és az arányos teherviselést hirdeti, mindenképpen át kellene szabni a rendszert, amelynek a legnagyobb hibája, hogy nem veszi figyelembe a "kis gyerek, kis gond, nagy gyerek, nagy gond" alapigazságot. A felsőfokú intézményben tanulók után ugyanis már nem jár a kedvezmény.

KATTINTS! Így lehet tízezreket bukni a családi adókedvezmény miatt

Angyal József túlzottnak tartja a három- vagy többgyermekesek esetén a gyermekenként havi 33 ezer forintos kedvezményt. Véleménye szerint igazságosabb lenne a rendszer, ha minden gyermek után 10 ezer forintot lehetne leírni az adóból, és a kedvezményt kiterjesztenék a felsőfokú intézményekben tanulókra is.

A családi adókedvezmény jelentősen közrejátszott a bérstruktúra torzulásában. Az idei kedvezőtlen adóváltozás - csökkent az adójóváírás - kompenzálásakor a gyermekeseknek csak a családi adókedvezmény levonása után meglévő nettó keresetkiesést ellentétezték. Így a bruttó keresetük jóval alacsonyabb szinten van, mint ahol az azonos munkakörben dolgozó gyermekteleneké.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm