31 °C Budapest

Hogy lesz így nyugdíjunk? Tovább fogynak a magyarok

2011. május 30. 04:44

A választási ígéretek egyelőre nem hozták meg a magyarok gyermekvállalási kedvét - derül ki az első negyedévi statisztikai adatokból. Tíz százalékkal kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban. A halálozások száma viszont 3,9 százalékkal nőtt. Több mint 13 ezer fővel kevesebben vagyunk, mint tavaly ilyenkor.

Hiába a három évig igénybe vehető gyes, a gyermekek utáni adókedvezmény, a bölcsődei férőhelyek növelésére tett ígéretek, egyre kevesebben vállalnak gyermeket. Január-március között 21 181 gyermek született; ami 2407-tel, vagyis 10,2 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Ezzel szemben összesen 34 763-an haltak meg, 3,9 százalékkal többen, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A természetes fogyás 13 582 fő volt, ami 3701-gyel haladja meg az egy évvel korábbit. Mivel többen vándoroltak Magyarországra, mint amennyien elmentek innen, az ország lakossága kisebb mértékben, mintegy 11 ezer fővel csökkent. Eszerint a népességszám március végén 9 millió 975 ezer fő volt.

 


A Központi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy 2011 első három hónapjában egyre nagyobb arányú volt a születésszám csökkenése. A január-februári mintegy 8 százalékos visszaesést követően márciusban 14,5 százalékkal kevesebb gyermek jött világra, mint egy évvel korábban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A születések és halálozások száma különböző mértékben változott a régiókban. A születések száma mindenütt csökkent, ennek mértéke Észak-Magyarországon és Dél-Alföldön volt a legkisebb, a legnagyobb pedig Nyugat-Dunántúlon. A halálozások száma valamennyi régióban meghaladta az előző évit, az emelkedés Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon volt a legnagyobb, Nyugat-Dunántúlon a legkisebb.

A házasságkötések számának az elmúlt hónapokban észlelt emelkedő iránya megtorpant, mivel márciusban már közel 6 százalékkal kevesebb házasságkötés történt, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére az első három hónapban összesen regisztrált 4051 házasságkötés még 42-vel, azaz 1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Közép-Dunántúlon jött meg leginkább a kedvük a pároknak a házassághoz: 20 százalékkal többen kötötték egymáshoz az életüket, mint 2010 első negyedévében. Észak-Magyarországon viszont 2,6 százalékos volt a visszaesés.

Mi hátráltatja a gyermekvállalást?
1. Anyagi nehézség: A fiatal párok jelentős része úgy véli, hogy nem engedheti meg magának, hogy a gyerekvállalás ideje alatt egy keresetből éljen.
2. Kevés az óvoda, bölcsőde: Jelenleg 10-15 ezer bölcsődei és több ezer óvodai férőhely hiányzik az országban.
3. Munkahelyi diszkrimináció: Az emberek félnek gyereket vállalni, mert úgy gondolják, hogy sok munkáltató nem alkalmaz kisgyerekes munkaerőt vagy olyan nőt, akinél fennáll a lehetőség, hogy hamarosan gyereket szeretne.
4.Pártalálási nehézség: A fiatalok jelentős része nehezen talál párt.
5.Instabil párkapcsolat: Sok tervezett gyerek nem születik meg, mert jelenleg a házasságok és élettársi kapcsolatok több mint 60 százaléka felbomlik.
6. A férfi-női munkamegosztás aránytalansága: Európa legtöbb országához viszonyítva hazánkban a férfiak kevesebb szerepet vállalnak a gyereknevelésben és a családi feladatokban.
7. Meddőség: A párok 20 százaléka több mint egy évig sikertelenül próbálkozik a gyerekvállalással.
8. A média által közvetített értékrend: A média által gyakran közvetített értékrend a tartós házasság és a gyerekvállalás ellen hat.
9. Negatív szülésélmény: A jelenlegi egészségügyi rendszer nem kedvez az anya- és bababarát szüléseknek. Vannak nők, akik emiatt nem mernek újabb szülésre vállalkozni.
10. Támogató közösségek hiánya: A kisgyerekeseknek egyre kevésbé van segítőjük, a nagyszülők, keresztszülők, barátok maguk is dolgoznak, vagy távol laknak.

Forrás: Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.04 07:30
Sokan szeretik, de vannak, akik csak nehezen viselik el: a klíma használata évtizedek óta heves vitá...
laskainelli  |  2024.07.03 10:09
A szeretői viszony és a meglévő párkapcsolat között dönteni olykor nehéz és érzelmileg megterhelő. A...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 7. vasárnap
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem