11 °C Budapest

Feltámad a legendás magyar márka?

Pénzcentrum
2011. május 29. 07:25

Múlt héten rendelte el a bíróság a Cerbona Zrt. felszámolását, a társaság ennek ellenére egy komolynak tűnő külföldi befektetővel tárgyal.

Ha sikerül egyezséget kötni a bankokkal és az egyéb hitelezőkkel, akkor a tevékenység a korábbi profilnak megfelelően, de új cégben folytatódhat tovább, így közel háromszáz munkahely maradhat meg.

A Fejér Megyei Bíróság május 19-én közzétette a Cerbona Zrt. felszámolásának megindításáról szóló végzést. A vállalat igazgatósága még januárban döntött a felszámolás mellett egy sikertelenül zárult csődegyezségi tárgyalást követően. Ezután éles fordulatot vettek a tárgyalások egy külföldi befektetővel, aki meg kívánja vásárolni a Cerbona Zrt. eszközparkját és folytatná a Cerbona Zrt. összes gyártási tevékenységét.

Jelenleg az összes termelőegység működik, folyik a munka a malmokban, az extrudátum üzemben és a tésztagyárban. Ugyan kevésbé széles a termékpaletta mint volt korábban, de a lényeg az, hogy marad a polcokon a Cerbona. Ha megszületik az egyezség a hitelezőkkel, az emberek munkahelyének a nagy része megmenthető. Tavaly novemberben, a sikertelenül zárult csődeljárás kezdetekor több mint 360 munkavállalója volt a Cerbonának, jelenleg mintegy háromszázan dolgoznak a cégnél.

A Cerbona Zrt. az utóbbi években komoly likviditási problémával küzdött, amit a piac változásai és a válság tovább erősített. Egy tőkeerős szakmai befektető bevonását tűzték ki célul, de a cégvezetés nem tudott megegyezni a finanszírozó bankokkal, így a közgyűlés csődvédelmet kért tavaly november végén.

Egy legendás magyar cég

A székesfehérvári központú Cerbona Élelmiszeripari és Kereskedelmi Részvénytársaság jogelődje az 1962. január 1-én alapított Fejér Megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat volt, amelynek fő tevékenységi köre a gabonafelvásárlás és őrlés, illetve a takarmánykeverék gyártás volt. Ebből alakult ki a vállalat mai profilja, a különböző gabonaalapú, korszerű élelmiszerek gyártása és értékesítése.

Az első jelentős lépés a klasszikus malomipari tevékenységből való kilépésre 1982-ben történt, amikor a cég üzembe helyezte az olasz berendezéssel felszerelt tésztagyárat, és ezzel elkezdte a magasabb feldolgozottsági fokú élelmiszerek előállítását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Öt évvel később, a német Schaaf cégtől vásárolt extrúziós vonal kezdte meg működését, amellyel elindult az extrudált snackek és reggeli ételek gyártása.


A fejlesztések sora 1989-ben a müzli és müzli szeletek előállításával folytatódott, egy új gépsor üzembe helyezését követően. Az olasz FEN cég gépeinek 1995. végén történő beüzemelésével tovább nőtt a cég gyártókapacitása, ekkor kezdődött el a klasszikus corn flakes, és a burgonya illetve gabona alapú sütött snackek, chipsek gyártása.

Mára a Cerbona Rt. a hagyományos búza- és kukoricaőrlemények gyártása és értékesítése mellett négy tojásos tésztákat, durum alapú, tojás nélküli tésztákat, reggeli ételeket, snackeket, chipseket, müzliket és müzli szeleteket állít elő.

A Cerbona márkanév 1988-ban került bevezetésre, majd ezt a nevet vette fel a társaság 1993 júniusában, amikor állami vállalatból részvénytársasággá alakult. A vállalat privatizációjára 1994 júniusában került sor. Termékskálájukon megtalálhatóak a legújabb táplálkozástudományi ismereteknek megfelelő élelmiszerek: csökkentett cukortartalmú, hozzáadott cukor nélküli, teljes kiőrlésű búzalisztből, élelmi rost hozzáadásával készült termékek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem