16 °C Budapest

Adóviperával üldözi a kormány a nyugdíjas rendvédelmiseket

Pénzcentrum
2011. május 25. 11:02

Adófizetéssel kényszerítené a kormány az öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő szolgálati nyugdíjasokat arra, hogy ismét dolgozzanak - derül ki a Pénzcentrum.hu információi szerint a szerdai kormányülés utáni informális ülésen elhangzottakról készített feljegyzésből. Szigorúbban ellenőrzik majd, hogy a korkedvezményes nyugdíjasok bejelentés nélkül vállalnak-e munkát.

Felemás eredményt sikerült elérniük a rendvédelmi szakszervezeteknek. A kormány beleegyezett, hogy a szolgálati nyugdíjasok önkéntes alapon dönthessenek arról, hogy visszatérnek-e a munka világába. Ugyanakkor megadóztatná azokat, akik továbbra is otthon szeretnének maradni.

A május 24-ei kormányülés utáni informális ülésen elhangzottakról készített feljegyzés szerint aki úgy dönt, hogy továbbra is nyugállományban marad, annak a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatár (jelenleg 62 év, de fokozatosan 65 évre emelkedik) eléréséig a nyugdíjából 16 százalékos adót kell fizetnie. Annyi lenne a könnyítés, hogy a levonással terhelt nyugdíj összege nem lehetne kevesebb a mindenkori bruttó minimálbér 1,5-szeresénél (ez jelenleg 117 ezer forint).

Megszüntetnék a nyugdíj adómentességét azoknál, akik inkább a magánszektorban vállalnak munkát. Nekik a jövedelmük és a nyugdíjuk együttesen adózna.
A jövőben megbüntetnék azt, aki a szolgálati nyugdíj mellett bejelentés nélkül munkát vállal. Akiről kiderül, hogy feketén dolgozik, annak az öregségi nyugdíjkorhatárig megvonnák a szolgálati nyugdíját.

Visszatérés: nincs vonzó életpályamodell

Annak pedig elvennék a szolgálati nyugdíját, aki kormánytisztviselőként, köztisztviselőként, közalkalmazottként vagy egyéb munkaviszonyban visszatér az állami szektorba. Aki vállalja a munkát, de nem tudják az állományba visszavenni, az a rendvédelmi szervek különleges foglalkoztatási állományába kerülne hivatásos jogviszonyba. Az érintettek a korábbi nyugdíjuknak megfelelő nettó illetményüket kapnák meg, ami szintén nem lehetne kevesebb, mint a mindenkori minimálbér 1,5-szerese.

A visszatérőknek könnyített munkavégzést ajánlanak. A heti munkaidőt 35 órában állapítanák meg, és az érintettek mentesülnének a túlmunka-végzés alól.
A jelenleg aktív állományban lévők a mindenkori nyugdíjkorhatárhoz képest mindössze 5 évvel mehetnének korábban nyugdíjba. Ráadásul még 30 év elismert szolgálati időt is fel kellene tudniuk mutatni. Az 50 évnél idősebbek illetményei progresszíven emelkednének, ezzel tartanák a pályán az idősebbeket. A nők - életkortól függetlenül - 40 év szolgálati viszony után kedvezményes nyugdíjba vonulhatnának.

Azok, akik betöltik az 52. életévüket, és fel tudnak mutatni 25 év szolgálati viszonyt, könnyített munkakörbe történő áthelyezésüket kérhetnék. Aki alkalmatlanná válik a hivatásos szolgálatra, azt más jogviszonyban kell továbbfoglalkoztatni.

Továbbra sem hagyják békén a rokkantnyugdíjasokat

A civilekhez hasonlóan a hivatásos állományból egészségi alkalmatlanság miatt rokkantsági nyugállományba került személyek egészségi állapotát is felülvizsgálják. Csak a 70 százaléknál nagyobb mértékben leszázalékolt rokkantnyugdíjasok ellátása nem változik. Változatlanul megkapnák a juttatásukat azok, akik szolgálatteljesítés közben szerzett sérülés miatt baleseti járadékban részesülnek.

Megállapodás nem lesz, legfeljebb beletörődés

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A belügyminiszter által előterjesztett javaslat lényegesen kedvezőbb az eredeti kormányzati elképzeléseknél - áll a ,,Hivatásunk Védelmében" sztrájkbizottság közleményében. A legújabb tervek szerint a szolgálati nyugdíjasok reaktiválása csak önkéntes alapon történhet, és azok sem veszítik el nyugdíjukat, akik a visszatérést nem vállalják. Az aktív állományúaknak is - szigorításokkal ugyan, de megmarad a korkedvezményes szolgálati nyugdíjrendszere.

Ennek ellenére nem írható alá olyan megállapodás, amely szerint a jelenleginél lényegesen kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnének a rendvédelmi dolgozók - nyilatkozta a Pénzcentrum.hu kérdéséreKónya Péter, a sztrájkbizottság elnöke. A kormány ajánlata az engedmények ellenére sem elég vonzó. Az érdekképviseletek azt akarják elérni, hogy a korkedvezményes nyugdíjakra vonatkozó szigorításokat egy időben tárgyalják a rendvédelmisek életpályamodelljére vonatkozó elképzelésekkel.

A koncepció részleteiről május 30-án Orbán Viktor miniszterelnök személyesen egyeztet az országos parancsnokok bevonásával a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek vezetőivel.

A parlament elé mennek a tűzoltók

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) hétfőn délelőtt 10 órától este 20 óráig fogja várni a Kossuth téren Pintér Sándor belügyminiszter úr válaszát az általuk megfogalmazott követelésekre. A tűzoltók számára sem elég vonzóak a kormány által ajánlott feltételek. Kifogásolják, hogy a legutolsó egyeztetés alkalmával már nem szerepelt a tárgyalandó pontok között, hogy egységesítsék a fegyveres és rendvédelmi dolgozók munkaidejét. Míg a tűzoltóknál heti 48 óra az előírás, addig a fegyveres testületeknél csak 40 óra - magyarázta érdeklődésünkre Árok Kornél, a szakszervezet elnöke.

Amennyiben hétfőn nem születik végleges és minden munkavállaló számára elfogadható érdemi megállapodás, az érdekképviseleti szerv mindent el fog követni annak érdekében, hogy tagságának a jelenleg is érvényben lévő jogi szabályozásnak megfelelően érvényt szerezzen - hangsúlyozza közleményében a HTFSZ.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm