30 °C Budapest

Orbán: visszaszereztük a Molt az oroszoktól

Pénzcentrum
2011. május 24. 17:02

Magyarország visszaszerezte a Mol 21,2 százalékos tulajdonrészét - jelentette be délután Orbán Viktor miniszterelnök. A kormány a teljes részvénypakettet 1,88 milliárd euróért vásárolta meg.

Hosszú heteken keresztül folytak a tárgyalások a magyar kormány és Surgutnyeftyegaz között. A Magyar Állam a teljes részvénycsomagot visszavásárolja, ami által a pakett ismét hazai kézbe kerül. Az intézkedés a kormány stratégiájának első és nemzetközi szinten is jelentős lépése, miszerint a kormány a stratégiai ágazatokban növelni kívánja részesedését. Fellegi Tamás szerint ezzel a tranzakcióval sikerült stabilizálni a Mol helyzetét, valamint egy jelentős akadály hárult el a későbbi orosz-magyar kapcsolatok továbbfejlődése elől.

A vételár 1,88 milliárd euró volt, ami a megállapodás előtti három hónap átlagárából adódott. Fellegi szerint a magyar állam jó üzletet kötött, mivel a megállapodás megkötésekor többet ért a pakett, piaci értéken nagyjából 2,3 milliárd eurót.

Egyből adódik a kérdés, miből volt az államnak pénze ilyen tetemes összegű beruházásra. A részletek egyelőre nem ismertek, csak annyit lehet tudni, hogy a vásárlást az IMF által biztosított, már lehívott, de még el nem költött hitelből fedezi az állam, amit a Magyar Nemzeti Banknál tart devizabetétben. Ennek összege április végén 3,3 milliárd eurót tett ki (875,3 milliárd forint). A Surgut csomag piaci áron számolva 517 milliárd forintot tesz ki. A tranzakciót augusztus 31-ig kell lebonyolítani.

Egyelőre még nehéz megítélni, mit jelent a részvényesek számára a tranzakció. A Portfolio.hu megítélése szerint enyhén pozitívan értékelhető az állami kivásárlás, hiszen a Surgut mindig is elégedetlen volt a Mol pakett miatt, mert nem tudta gyakorolni a részvényesi jogait.

Félmilliárd eurót nyertek az oroszok

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Számos egykori állami vállalat összeolvadásával 1991 októberében jött létre a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. A társaság részvényeit 1995. november 28-án vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. A papírokat néhány évvel később nagy tételben kezdte megvásárolni az osztrák OMV, amely 2000-ben egy közép-európai olajóriás létrehozását tervezte a Mol és az INA bevonásával. Az osztrákok ekkor egy tíz százalékos csomagra tettek szert, amit 2007-ben növeltek 21 százalékra Mehmet Rahimkulov részesedésének megvásárlásával.

Ekkor a Mol-menedzsment, hogy elkerülje az osztrák irányítást, baráti cégek bevonásával megkezdte a Mol-papírok vételét, az árfolyamot 30 000 forintos szint fölé hajtva. Az OMV végül 2009-ben, látva, hogy nem veheti át a Molt, a teljes 21,2 százalékos pakkot eladta a Szurgutnyeftyegaznak, amiért 1,4 milliárd eurót kapott. Az oroszok a mostani részvényeladással tehát nagyjából félmilliárd eurót nyernek.

Az üzlet jóváhagyásában illetékes magyar hatóságok a Szurguttól kérték egyebek között a tulajdonosi struktúra feltárását. Ám a Szurgut erre nem volt hajlandó, ma csak annyit lehet tudni róla, hogy hatalmas készpénztartalékokkal rendelkezik és kitartóan elzárkózik a sajtótól.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 1. hétfő
Tihamér, Annamária
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem