30 °C Budapest

Jöhet az olcsóbb telefonálás kora Magyarországon

Pénzcentrum
2011. április 11. 18:02

Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke ma 11 órától az NMHH, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone közös sajtótájékoztatója keretében beszélt a frekvencia díjrendelet mobilpiacot érintő hatásairól. Az eseményen Mátrai Gábor NMHH hírközlési elnökhelyettes mellett Christopher Mattheisen a Magyar Telekom, Christopher Laska a Telenor vezérigazgatója, valamint Marchhart Pál a Vodafone vezérigazgató-helyettese vettek részt.

A most hatályba lépett rendelet legfontosabb része a mobilfrekvenciák díjával kapcsolatos. A régi, bázisállomások számához kötött díjfizetési kötelezettség megszűnt, helyét a tényleges használaton alapuló, sávos frekvenciadíj vette át. A rendelettől várt pozitív hatások várhatóan valamennyi felhasználót érinteni fogják.

Szalai Annamária elmondta, hogy az új frekvenciadíj-szabályok a legnagyobb szereplők bevonásával kerültek kialakításra. Az új rendeletet április elején helyezték hatályba, Szalai szerint a változtatásra azért volt szükség, mert a korábbi díjrendelet már elavult volt, és nem ösztönözte a szolgáltatókat újabb beruházásokra. A pozitívumok között megemlítette, hogy az új szabályozás egyrészt a szolgáltatókat újabb beruházásokra ösztönzi majd, másrészt felhasználók a szolgáltatások szélesebb körének elérhetőségén, illetve a mérséklődő árakon keresztül profitálhatnak.

A korábbi díjrendszer nem ösztönözte a mobilszolgáltatókat, hogy alacsony forgalmú területeken is beruházásokat eszközöljenek. Most kiszámítható fix díjat fognak fizetni, ami európai gyakorlat, és míg a régi díjrendszer elsősorban beszédalapú hálózatok kiépítésére épült, ez most technológia-semleges lesz.

Az új frekvencia-rendelet vonatkozik a korábban megszerzett és a jövőbeni frekvenciákra is. Hosszútávon az MNHH azt prognosztizálja, hogy a szolgáltatási díjak csökkenhetnek az új szabályozásnak köszönhetően.

Mátrai Gábor a 900 megahertzes új frekvenciával kapcsolatban elmondta, akár még ebben a félévben kiírásra kerülhet az új frekvenciasáv. A frekvencia díjak nem csökkennek, a jövőben viszont megállhat annak emelkedése.

Christopher Mattheisen üdvözölte az új rendeletet, véleménye szerint a szabályozás ösztönözheti a jövőbeni beruházásokat. Az egyeztetési folyamat az NMHH és a szolgáltatók között egy jó példa volt a szabályozó és a piaci szereplők közötti pozitív kommunikációra. A távközlési szektorban hatalmas változások várhatók a következő években, ezért fontos a hatóság és a szolgáltatók közötti jó együttműködés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mattheisen kiemelte, a következő években új technológiák jönnek, az LTE technológia a korábbi adatforgalom sokszorosát teszi majd lehetővé, a három szolgáltató ebbe az új technológiába több száz milliárd forintos beruházást eszközölhet.

Christopher Laska véleménye szerint az új szabályozás forradalmasítani tudja a távközlési szektort Magyarországon. Az újfajta díjképzés előnyöket hoz majd a fogyasztók számára, a felhasználói élmény tovább javul. A legnagyobb változás a szolgáltatási sebességben látszhat majd, a jelenlegi 4-5 megabites sebességről akár 100 megabitre is emelkedhet az adatátviteli sebesség az LTE technológiának köszönhetően.

Marchhart Pál kiemelte, a Vodafone részvényeseinek, tulajdonosainak ez nem jelent előnyöket, az a megtakarítás, amit az új rendelet hatására a Vodafone elér, teljes egészében a fogyasztóknál realizálódik. Reményét fejezte ki, hogy a piaci változásokra a hatóság gyorsan tud majd reagálni. Az új beruházásokra kitérve Marchhart elmondta, 1 éven belül a Vodafone teljes, országos lefedettséget biztosít majd az új fejlesztéseknek köszönhetően. 

 

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 1. hétfő
Tihamér, Annamária
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem