4 °C Budapest

Tehetetlen közös képviselők: a társasházak felének nincs biztosítása

2011. február 26. 14:02

A téli hónapokban sok épület tetőszerkezetében okozott kárt a hó, de sokszor a tűzeseteket és a viharokat is megsínylik a társasházak közös épületrészei. Míg Magyarországon a lakásokat közel 70 százalékban biztosítják tulajdonosaik, addig a társasházak közel felének nincs biztosítása. Pedig az egyéni lakásbiztosítások csak részlegesen fedezik a közös tulajdonú épületrészekben keletkezett károkat.

Legutóbb a híradásokból ismert újpesti paneltűz esetében állapított meg közel 4 millió forintos kártérítést a Generali biztosító a 14 lakást és több közös helyiséget érintő tűzeset pusztítása nyomán. Itt számos olyan sérülés keletkezett az épületben, amelyeket nem fedezett volna a lakók egyéni lakásbiztosítása. Fontos tudni, hogy az egyénileg kötött, lakásokra megkötött biztosítások többnyire csak részlegesen terjednek ki a közös tulajdonú épületrészekre a tulajdoni hányadok megoszlása alapján. "Egy tetőszerkezetet ért viharkár esetén a kártérítés a lakások biztosítottságának arányában jár. Ha tehát a tetőjavítási költség egymillió forint, és az épületben lévő lakásoknak csak 60 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással, akkor a kártérítés is csupán 600 ezer forint lehet. Ha azonban a ház többlakásos épületbiztosítással rendelkezik, a kártérítés teljes egészében fedezi a felmerült költségeket." - hangsúlyozza Hajas Gábor, a Generali biztosító vagyonbiztosítási üzletágának vezetője.

A biztosító társaságnál ma 660 ezer lakás - 20 ezer lakóközösség - rendelkezik többlakásos épületbiztosítással, ezek közül a legnagyobb az óbudai, "Faluház" néven ismert panelóriás. A több mint 30 éves, 884 lakásból álló 15 lépcsőházas társasház Budapest legnagyobb lakóháza, amelynek 42 ezer négyzetméterén több ezren élnek. Egy ilyen épületben egy vihar, a gázvezeték sérülése vagy egy eltörött főnyomócső rengeteg ember életét keserítheti meg és adhat okot vitára. Ha a lakóknak egyenként van lakásbiztosításuk, akkor esetenként 4-5 biztosítóval kell felvenni a kapcsolatot és a náluk biztosított lakások arányában kell kérni a kártérítést. Ebben az esetben számolni kell azzal is, hogy egyes lakások nincsenek sehol biztosítva, és az ezekre eső kártérítést csak a közös költségből tudja a ház fedezni, ami jelentős problémákat okozhat a pénzügyi helyzetében.

A biztosító adatai szerint a társasházakban a károk kétharmada gondatlanságból vagy kivitelezési hibákból eredő beázás miatt következik be, darabszámban ezt követik az üvegtörés miatt érkező bejelentések és a 2010-ben nagy számban előforduló természeti katasztrófák okozta károk. A biztosítóhoz a tavalyi évben 104 ezer kárbejelentés érkezett a társasházaktól, a kifizetések pedig csaknem 5 milliárd forintra rúgtak.

A Társasházi lakóépületek biztosításának fontos eleme a felelősségbiztosítás is, gondoljunk csak az elhanyagolt, nem megfelelően karbantartott tetőszerkezet miatt a parkoló autóra eső tetőcserép vagy a rossz takarítás következtében elcsúszó és lábát törő postás esetére, mely kártérítések szintén a lakóközösségre hárulnának felelősségbiztosítás hiányában. Ráadásul komplett épületbiztosítás esetén a lakóknak csak a saját ingóságaikat kell biztosítaniuk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

További lehetőség, hogy az új építésű lakóparkok biztosítását ki lehet terjeszteni a "hagyományos" kockázatokon kívül az épületek körül telepített dísznövények, padok, világítótestek, játszótéri gyermekjátékok, antenna-, erősítőrendszerek, szeméttárolók, kaputelefonok, elektromos kapumozgató rendszerek rongálásának kockázataira is. Új szolgáltatás a felvonók géptörés biztosítása, illetve a tulajdonosok által használt garázsban tárolt gépjárművek biztosítása.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem