14 °C Budapest

Így drágul az áram Magyarországon

Pénzcentrum
2011. február 1. 10:46

Váratlanul jelent meg a magyar közlöny mai számában az a villamos energia egyetemes szolgáltatói árszabályzását tárgyaló rendelet, miszerint a mai naptól drágul az áram valamennyi hazai háztartásban. Az országos összehasonlító ár, amely alapvetően az árambeszerzés elismert költségeire vonatkozik 15,97-ről 17,17 forintra emelkedett. Ezzel párhuzamosan a szolgáltatói árrés szolgáltatóként differenciálttá változik, sehol sem emelkedett a korábbi inflációkövetéssel megegyező mértékben. Az egyetemes szolgáltatásban érvényesülő áram kb. 6-7%-kal emelkedik ezzel.

A kihirdetett rendelet értelmében minden hazai háztartásban - egyetemes szolgáltatásban - vételező számára drágul mától az áram. A jogszabályból kiolvashatók szerint a drágulás meghatározó része az országos összehasonlító ár növekedéséből ered, amely 15,97-ről 17,17 forintra (7%-kal) emelkedett. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egyetemes szolgáltatók is ennyivel drágábban vásárolhatják az áramot. Ismerve a magyar piaci helyzetet, ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az MVM-től (annak erőműveitől) ennyivel drágábban vásárolhatják az áramot a szolgáltatók.

A jogszabály rendelkezik a szolgáltatók elismert árréséről is, amely a korábban egységes és inflációkövető volt. A most kihirdetett rendelet szerint ez megváltozik, a tavaly elismert 1,98 forintos kilowattóránkénti árrés egyik szolgáltató esetében sem emelkedik az infláció mértékével. Az EDF Démász 1,79, az E.ON 1,99, az Elmű 1,9, az Émász 2,02 forint/kWh árréssel dolgozhat ezt követően. Az árszabályozás felülvizsgálatát a korábbi negyedév helyett ezt követően félévente kezdeményezhetik a szolgáltatók

Átlagosan a ma kihirdetett rendelet értelmében az áram ára 1,2-1,4 forint között emelkedik kilowattóránként, amely az áramdíj tekintetében 6-7%-os emelkedést jelent.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem