24 °C Budapest

Adósmentő kamatemelés a Merkantil Banknál?

2011. január 18. 08:17

86 ezer helyett 96 ezret kell fizetni a könnyítés után? A napokban levelet kaptak az OTP Csoporthoz tartozó Merkantil Bank autóhiteles ügyfelei, melyben a megemelkedett kamat- és árfolyam-különbözet könnyebb törleszthetősége és a havi törlesztések tervezhetőbbé tétele érdekében szerződésmódosítási lehetőséget kínál a társaság. Az ajánlat azonban csomagban érkezik, az a frankhiteles például, aki aláírja a módosítást, a kiszámíthatóbb részlet mellé több mint két százalékpontos kamatemelést is kap.

Azok az ügyfelek, akik a forintban fix törlesztőjük mellé eddig negyedévente kaptak kamat- és árfolyam-elszámolást, a módosítás értelmében áttérhetnek a havi elszámolásra, ami a keletkező plusz teher jobb eloszlását biztosítaná.

Számszerűsítve az eredeti szerződés szerint az utóbbi negyedévben ez azt jelentette, hogy például két 25 ezer forintos részletet egy 36 ezer forintos követ a magas CHF-árfolyam miatt. Akinek ez megterhelő, az március végéig díjmentes szerződésmódosítással (utána a fennálló tőketartozás 1%-áért, minimum 7 ezer, maximum 12 ezer forintért) kérheti a havi elszámolást.

Az értesítő azonban tartalmaz egy vastagon szedett figyelmeztetést is: Amennyiben igénybe kívánja venni a módosítást, úgy az árfolyam- és kamatkülönbözet számítása a jelenleg hatályos Általános Szerződési Feltételekkel (ÁSZF) összhangban változik. "Az ÁSZF változása a törlesztőrészlet-különbözet emelkedését eredményezheti!"

Számításaink szerint a valamivel több, mint két százalékpontos kamatemelés azzal jár, hogy a 25 ezer forintos részlet mellé minden hátralévő hónapban legalább 3 ezer forintos kamatkülönbözet társul és ezen felül kell még megfizetni az árfolyam-emelkedésből adódó különbözetet is (a fenti példa szerint közel havi 4 ezer forint volt az elmúlt negyedévben).

Felhívtuk a társaság ügyfélszolgálatát, ahol elmondták, hogy "akinek nem okoz nehézséget a negyedéves elszámolás, annak nem éri meg módosítani".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Aki nem változtat, az a következő negyedévben változatlan feltételek esetén 86 ezer forintot törlesztene, aki módosít, attól összesen körülbelül 96 ezret vonna a társaság. Megéri könnyíteni?

 

A Merkantil által kínált hitelkönnyítő megoldások

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 7. 17:15
Az egykori miniszterelnök, a DK elnöke újabb röpirattal jelentkezett a média működésével kapcsolatba...
Kiszámoló  |  2024. július 7. 12:09
Tovább nőtt az amerikai munkanélküliség, a legfrissebb adat szerint 4,1%-on áll, ami a 2021 november...
Összkép  |  2024. július 5. 21:17
Könyvajánló a nyárra: a háború és a béke kíméletlen szabályainak értelmezése kínai szemmel.  ...
Kasza Elliott-tal  |  2024. július 5. 20:21
Két hónapja van a Top10-ben. Júniusban nem tudtam elemezni, mert a roic.ai valami fejlesztés miatt v...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 8. hétfő
Ellák
28. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem