8 °C Budapest

Lista: ezek a karácsonyi slágerkönyvek 2010-ben

2010. december 13. 04:42

A könyv idén is népszerű ajándék Felmérések szerint a könyv továbbra is az egyik legnépszerűbb karácsonyi ajándéknak számít. Az ünnepi piac slágertermékei a gyerekkönyvek, a szakácskönyvek és az albumok - idén azonban nem jellemző, hogy egy-egy slágerterméket keresnének a vevők.

Közép-Kelet-Európában éppúgy, mint Magyarországon az emberek háromnegyede legfeljebb 100 eurót (kb. 28 ezer forintot) tervez ajándékokra költeni az idei karácsonyi szezonban. Ellenben a felmérésben résztvevő európai országok többségében nagyobb összeget szánnak ajándékokra: 47 százalékuk kevesebb, mint 100 eurót, egynegyedük 100 és 250 euró közötti összeget, 28 százalékuk pedig 250 eurónál is többet tervez költeni - derül ki a GfK Csoport és a Wall Street Journal Europe 2010 őszi, reprezentatív felméréséből.

Milyen ajándékot választunk? (a válaszadók százalékában kifejezve) Forrás: GfK Csoport - WSJ Europe, 2010. ősz


Messze a legnépszerűbb ajándék a ruházat és kiegészítők, minden második európai - köztük magyar - ezzel ajándékozza meg szeretteit. Európai szinten a második legkedveltebb ajándék a játék, ezt követik a könyvek, majd szorosan következnek a szépségápolási termékek. Élelmiszer, ital kevésbé szerepel az ajándékok között, mindösszesen a válaszadók 16 százaléka vásárol ilyen jellegű ajándékokat.
Magyarországon ettől eltérően alakul a preferencia sorrend. Szintén a ruházati cikkek a legnépszerűbbek, de második helyen a szépségápolási termékek szerepelnek, tízből négy honfitársunk vásárol ilyen cikket. A könyv szerepel a harmadik helyen, a játék a negyedik, és szintén az élelmiszerek, italok állnak az ötödik helyen.

Könyvön innen, könyvön túl

Az eddig beérkezett forgalmi adatok alapján jó idényre számít az egyik legnagyobb magyar internetes kereskedő, a Bookline.hu. "A válság itt is éreztette a hatását, ami nálunk nem azt jelenti, hogy csökken a forgalom, csak lassabban növekszünk" - nyilatkozta a Pénzcentrum.hu-nak Starcz Ákos vezérigazgató.

Elmondta: a tavalyi évtől eltérően idén kevés húzótermék, nagy példányszámú sikerkönyv jelent meg mint tavaly, ezért a forgalom nem koncentrálódik néhány meghatározott számú kiadványra, hanem általánosságban jól kell teljesíteni. A legnépszerűbb kategóriák között is persze vannak kiemeltek, mint a gyerekkönyvek, szakácskönyvek és a nagy formátumú albumok.

A Bookline Top50, Magyarország kiadófüggetlen könyvsikerlistájának novemberi összesítése is már az egyre fokozódó karácsonyi készülődést tükrözi. A megélénkülő könyvkiadásnak köszönhetően az első tíz között hét új könyv szerepel olyan népszerű szerzőktől, mint Csernus Imre (4. hely), Fejős Éva (3. hely), Leslie L. Lawrence (5. hely) vagy Varró Dániel (9. hely). A misztikus bestsellerek szintén jól teljesítenek, mint Rhonda Byrne Az erő (8. hely) és Salinger Richard Omyno (11. hely) című könyve. Frei Tamás A megmentő és Ken Follett A titánok bukása megőrizte helyét a dobogón, illetve Elizabeth Gilbert Eat, Pray, Love - Ízek, imák, szerelmek továbbra is megtalálható a TOP 10-ben. Az ötvenes lista legrégebbi szereplője Stieg Larsson A tetovált lány című regénye, ami 575 napja van a listán és még mindig a 20. helyen tartja magát a feltörekvők sorában.

A teljes toplistához kattints IDE!

A legkisebbeknek szóló mese- és gyermekkönyvek is egyre nagyobb számban képviseltetik magukat, így Varró Dániel (9. hely), valamint Imre Zsuzsánna és Péter Kinga (43. hely) mondókás könyve, Bartos Erika Bogyó és Babóca sorozatának két kötete (26. és 50. hely) is toplistások között szerepel. A személyes elbeszélések és igaz történetek mindig nagy érdeklődést keltenek, főleg ha a média és közélet jól ismert szereplői élnek a műfaj adta lehetőségekkel. Novemberben jelent meg Bud Spencer önéletrajza (7. hely) Natascha Kampusch visszaemlékezése (24. hely) és Bárdos András Vágó Istvánról (19. hely) írt könyve, melyek azonnal bekerültek a TOP50-be, Moldova György tűzoltókról (41. hely) írt riportkönyve pedig már harmadik hónapja megtalálható benne.

Slágertermék a könyv mellett idén a táblagép, a Bookline-nál az iPad és a Samsung Galaxy Tab is egyaránt kapható, az elsők között kezdték el forgalmazni Magyarországon, ahogy az e-könyv olvasót is. Idén több ezerrel bővült a webáruház műszaki kínálata, így a már említett legújabb technológiát jelentő táblagépeken túl a kisháztartási gépek is nagy keresletnek örvendenek, ahogy például - a szintén kedvelt ajándéknak minősülő- Nespresso kávégépek is jól teljesítenek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A könyvön kívül népszerű most a drogéria és parfüméria kategória termékei. Starcz Ákos hozzátette: újdonság náluk hogy a Gerbeaud cukrászda desszertjeit és karácsonyi tortáit, valamint bejglit is házhoz viszik a könyvajándékok mellé.

Utolsó pillanatra is hagyható

Azoknak sem kell aggódniuk, akik az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást. A Bookline például még december 23-án is szállít házhoz, az ünnepig napi szinten indulnak újabb akciók, így még szinte bármi kedvező áron beszerezhető és meg is érkezik időben a fa alá; a házhozszállítás 10.000 forint felett díjmentes.

Az igazi last minute vásárlóknak sem kell aggódniuk, mert nekik találták ki az "expressz szolgáltatást", melynek lényege, hogy a megrendelést követően 180 percen belül kiszállítják az árut - amennyiben az megtalálható a raktárban.

Bookline TOP50: 50-26

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm