15 °C Budapest

Nyugdíjcsavar Orbánéktól: fordul a kocka

Pénzcentrum
2010. december 7. 15:02

A parlament honlapján megjelent egy politikai nyilatkozat, amit Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János írt alá. A nyilatkozat a magánnyugdíj-pénztári tagok védelméről szól, és a mindössze egy oldalas beadványban 5 kiemelt vállalás van, ami nagyrészt nem jelent újdonságot. Ezek közül viszont a legfontosabb, hogy teljes adómentességet ígérnek a hozamukat készpénzben felvevő visszalépő tagoknak, miközben jelenlegi ismereteink alapján a személyi jövedelemadót meg kellene utána fizetni.

A garanciavállalások között nagyobb részben olyan tételek hangzanak el, amit már eddig is tudhattunk, viszont az újdonság, hogy a hozamot adómentesen vehetnék ki azok a tagok, akik 2011 januárig visszaléptek az állami pillérbe. Két érdekesség is van ezzel kapcsolatban: egyrészt hozamokról és nem reálhozamokról van szó, másrészt adómentességről tesznek említést, miközben eddig azt hittük, hogy szja köteles a reálhozam.

Mint ismert, korábban Selmeczi Gabriella azt mondta, hogy adómentesen lehet felvenni a visszalépőknek a reálhozamokat, jogászok viszont arra figyelmeztettek, hogy a jövedelem szja köteles. Később egy olyan módosító indítvány került beadásra, ami biztosítja, hogy az ehót nem kell megfizetni a jövedelem után, viszont az szja-t egyelőre meg kellene fizetni.

Százezer felett az elutasított nyugdíjkérelmek száma - Kattints!

A politikai nyilatkozat nem törvényi erejű, viszont mivel ismerjük az aláírókat, ezért úgy lehet gondolni, hogy olyan módosítás kerül a visszalépést szabályozó törvénybe, ami adómentes reálhozamot biztosít az embereknek. Sőt akár azt is kiolvashatnánk a szövegből, hogy a hozamokat felvehetik a tagok adómentesen.

Vállalások:

- garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe
átlépő, korábbi kötelező magánnyugdíj-pénztári tagoknak ;
- garantálni kell az állami rendszerbe átlépőknek az egyéni számlára történő befizetések
értékállóságát;
- garantálni kell a kötelező magánnyugdíjpénztárból az állami rendszerbe átlépők
veszteségeinek jóváírását;
- garantálni kell az állami rendszerbe átlépők esetleges hozamának adómentességét, ha
2011. január 31-ig átléptek és hozamukat kivették ;
- ki kell vizsgálni a magánnyugdíj-pénztári tagok befizetéseivel való gazdálkodás
körülményeit.

A miniszterelnök szóvivője is megerősítette

Adómentes lesz az állami nyugdíjrendszerbe való áttérésnél a pozitív reálhozam (azaz az infláció mértékénél nagyobb hozam) felvétele készpénzben, illetve átvitele önkéntes nyugdíjpénztárhoz - közölte a miniszterelnök szóvivője keddi sajtótájékoztatóján annak kapcsán, hogy a kormányfő két fideszes képviselőtársával közösen politikai nyilatkozattervezetet terjesztett a Ház elé a kötelező magán-nyugdíjpénztárak tagjainak védelméről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szijjártó Péter hozzátette: ennek a döntésnek a jogtechnikai következményeit a Nemzetgazdasági Minisztériumnál készülő törvényjavaslat fogja rendezni. A nyilatkozattervezet rögzíti azokat a célokat, amelyeket a nyugdíjvédelmi akció, illetve törvénycsomag céljaként tűztek ki, tehát azt, hogy mindenki jól járjon, mindenkinek biztosítsák annak a lehetőségét, hogy áttérjen az állami nyugdíjrendszerbe, ezáltal biztonságba tudja helyezni mindenki a nyugdíját - írja az MTI.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm