18 °C Budapest

Adóssággyártó vállalkozók szennyezik a cégvilágot

2010. november 5. 15:02

Nem hozott kiugró számokat az október a cégvilágban, sőt a szeptemberi "földcsuszamlás" után mintha némiképp csitulnának a hullámok. Az idei tizedik hónapban 1413 cég ellen kezdeményeztek felszámolási eljárást a hitelezők, ennél idén öt hónapban is nagyobb számot regisztrált az Opten céginformációs szolgáltató. Derűlátásra azonban semmi ok, a válság csak "visszatért a rendes kerékvágásba".

A tavaly októberinél csak 11-gyel több, az idei csúcsot hozó szeptemberinél pedig 501-gyel kevesebb vállalkozás ellen indult felszámolás a múlt hónapban. Így az egy évvel korábbi bázishoz képest ugyan növekedést mutatnak a számok, ennek mértéke azonban elhanyagolható - főleg a kiugró szeptemberi 35%-kal összevetve szembetűnő a lassulás -, mindössze 0,78%-os.

"Ezekben az adatokban természetesen jelentős szerepet játszik, hogy a szeptemberi kiugrás mögött részben a nyári ügyhátralék ledolgozása áll, arról azonban semmiképpen sincs szó, hogy javulna a cégek általános likviditási helyzete" - kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka stratégiai igazgató.

Az első tíz hónap adatai hasonló irányú változást mutatnak. Az egy évvel korábbi 32,9%-ról 18,8%-osra szelídült a január-októberi időszakban indult összes felszámolási eljárás egy év alatti növekedési üteme. Idén október végéig 14 818 társaság ellen indult eljárás, ez csak 269-cel marad el a tavalyi egész éves adattól és messze meghaladja a 2008-as 11 451-et. "A kumulált adatok azt mutatják, hogy továbbra is fennmarad a magas felszámolási arány, azaz továbbra sem lehet a válság hatásainak enyhüléséről beszélni" - véli a szakember. Az első három negyedévben 21%-os volt a növekedés üteme, az első félévben pedig még csak 15%-os.

A végelszámolások tekintetében hasonló folyamatok figyelhetők meg, a szeptemberi egy évre visszatekintő gyors növekedés után októberben jelentős, 25%-os csökkenést mutatnak a számok. Idén októberben 1065 esetben döntöttek a tulajdonosok cégeik bezárása mellett, ez 68-cal kevesebb, mint szeptemberben és 354-gyel marad el az egy évvel korábbi számtól. Az első tíz hónap alapján fennmaradt ugyan a növekedés, de a tempó számottevően lassult. Tavaly október végén 37,8%-kal több céget zártak be a tulajdonosaik, mint a megelőző évben, idén a regisztrált 11 921 eset 6,95%-os növekedést jelent.

Október az újonnan alapított cégek száma sem mutatott kiugrást egyik irányba sem az év eddig eltelt hónapjaival összevetve. A tizedik hónapban bejegyzett 3656 új vállalkozás azonban szembetűnően kevesebb mind a szeptemberinél, mind pedig az egy évvel korábbinál. Az idei kilencedik hónapban 417-tel, tavaly októberben pedig 850-nel több új céget jegyeztek be, a csökkenés egy év alatt 18,9%-os. A tíz havi kumulált adatok ezeknél szolidabb változásokat mutatnak: idén október végén 1%-kal kevesebb volt az új bejegyzések száma, mint a megelőző évben, tavaly ez az adat 4,8%-os csökkenést mutatott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Már jelenleg is túlzottan sok vállalkozás működik, így mindenképpen káros ez a magas számú cégalapítás. Jó lenne hinni, hogy a gazdasági racionalitás, vagy a kényszervállalkozók számának az adózást érintő jogszabályváltozások miatti csökkenése áll a minimális mérséklődés mögött" - mondta a stratégiai igazgató. A cégfluktuáció az októberi mérsékeltebb mozgások ellenére továbbra is magas, ami arra is utalhat, hogy az adósságokkal terhelt cégeket üzemszerűen "gyártó" és azokat hátrahagyó vállalkozók továbbra is jelen vannak a cégvilágban.

 

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm