7 °C Budapest

Lesz többféle autóhitel: sorban állnak a kereskedők az engedélyért

Pénzcentrum
2010. szeptember 28. 11:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) eddig mintegy 50 autókereskedőnek adta meg a jogot arra, hogy többes ügynökként több bank, illetve lízingcég hitelét is ajánlja ügyfeleinek - mondta el Binder István szóvivő, de hozzátette, hogy további több száz ügyben van már folyamatban az eljárás - írja a Napi Gazdaság. Az új jogszabály szerint a jövő hónaptól a vásárlóknak csak akkor ajánlhatják több bank vagy lízingcég konstrukcióját a kereskedők, ha előtte megszerezték az ehhez szükséges engedélyt.

Ha ennyi kereskedőnek sikerül hozzájutni a licenchez, akkor valószínűleg nem igazolódnak Révész Tamásnak, a Budapest Autó vezérigazgatójának aggodalmai. A szakember komoly veszélyt látott abban, hogy nagy "ernyőszervezetek" jönnek létre, amelyek vélhetően még komolyabb tárgyalásokat folytathatnak a finanszírozókkal - így viszont továbbra is az elérhető jutalék mértéke lesz az, ami irányítja, mit kínál az autókereskedő az ügyfélnek.

A PSZÁF persze nem így látja, és mint Binder hangsúlyozta, a fogyasztók érdekét szolgálják a jövő héttől életbe lépő új szabályok. A kereskedők egy része szerint azonban a jogszabály a bankok helyett a dílerekre tolja át a hitelkihelyezés felelősségét és kockázatát.

A többes ügynöki minősítéshez szükséges harmincórás tanfolyam 39-45 ezer forintba kerül, a vizsgadíj 9 ezer, a közvetítő cégek felügyeleti díjának éves költsége pedig 50 ezer forint. A legnagyobb tételt a felelősségbiztosítás jelenti, amire azért lesz szükség, hogy az ügyfél kárpótolható legyen a független közvetítő által elkövetett hiba vagy megtévesztés esetén.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem