14 °C Budapest

Drámai lista: ezek a cégek dőlnek be a leghamarabb

2010. augusztus 29. 11:02

Egy, a kockázatosabb iparágakról készült felmérés szerint hazánkban a legnagyobb rizikónak a bútorgyártás, a vendéglátás és az építőipar területén működő cégek vannak kitéve, de a kockázati tényező a textilipar és a fafeldolgozás esetében sem sokkal alacsonyabb. A listát egyértelműen a válság által érintett, és sokszor egymáshoz is kapcsolódó ágazatok vezetik.

A Dun & Bradstreet (D&B) nemzetközi cégminősítő minősítési rendszere alapján megvizsgálta, hogy mely iparágakban a legnagyobb és legkisebb a legrizikósabb, Rating 4-es minősítésű cégek aránya. Ezen minősítéssel rendelkező vállalkozások közül minden 10. kerül egy éven belül fizetésképtelenségi eljárás alá. Ma Magyarországon a bútorgyártás, vendéglátás és építőipar területén vannak jelen a legnagyobb arányban a legkockázatosabb cégek.

Kiemelt figyelmet igénylő iparágak

A D&B Rating cégminősítési rendszer segítségével felmérhető a vállalatok eredményességének vagy csődjének esélye. A 4-es ratinggel rendelkező, legnagyobb figyelmet igénylő cégek aránya a bútorgyártás, vendéglátás, építőipar, textilipar és fafeldolgozás területén kiemelkedően magas. Itt arányuk eléri, sőt meg is haladja az 50%-ot, ami azt jelenti, hogy minden második cég az átlagnál lényegesen nagyobb kockázatot képvisel, és utalásos számla kiállítása esetén 10%-os eséllyel nem lesz képes a cég fizetni annak ellenértékét.

Keleti József, a Dun & Bradstreet, nemzetközi cégminősítő ügyvezető igazgatója szerint az jelentheti a probléma megoldását, ha a magas kockázatú cégekkel előrefizetéssel, vagy biztosítékok mellett, szigorúbb szerződési feltételek mentén szerződnek üzleti partnereik. Amennyiben az üzleti kapcsolat mégis szükségessé teszi utalásos számla kiállítását, úgy érdemes a hitellimiteket a megnövekedett kockázatosságnak megfelelően csökkenteni, és kizárólag a nyitott számlák kifizetését követően venni fel ismét rendelést. A D&B a 4-es minősítésű cégeknél nem javasol halasztott fizetést és hitellimitet.

Nem meglepő, hogy a még mindig megrendeléshiánnyal küzdő gépjármű kereskedelem is szerepel a legtöbb kockázatos vállalkozást felvonultató iparágak között. A D&B által 2010 első félévére közzétett, a legnagyobb bedőlési arányú szektorok listája nagyrészt azonos iparágakat tartalmaz, mint jelen elemzés, elsősorban a sorrendben adódnak eltérések.

A textilipar és a kiskereskedelem szerepel a legnagyobb arányú 4-es minősítésű iparágak listájában, és bár bedőlési arányuk nem volt a legjelentősebb 10 között, a kockázatos cégek magas aránya egyértelműen jelzi, hogy az elmúlt időszak jelentősen megtépázta, gyengítette ezen iparágak szereplőinek pénzügyi, gazdasági stabilitását. A gazdasági fellendülés elengedhetetlenül szükséges számukra, hogy új megrendelésekkel gyarapodva stabilizálódjanak. Minél később következik ez be, a már gondokkal küzdő vállalkozások túlélési esélyei annál alacsonyabbak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Legkockázatosabb iparágak Magyarországon (Forrás: Dun & Bradstreet)


A listát egyértelműen a válság által érintett, és sokszor egymáshoz is kapcsolódó ágazatok vezetik. Az építőipari rendelések csökkenése, pénzügyi stabilitásuk zuhanása magával húzza az üveg, kerámia, porcelán, cement, beton, kő termékek gyártóit, a fafeldolgozás terén működő vállalkozásokat is. A fogyasztói kereslet visszaesésének, a beruházások, bútor és gépjárműcserék elodázásának köszönheti nehéz helyzetét például a bútorgyártás, ahol az import termékek is komoly konkurenciát jelentenek a belföldi piacon.

A kevésbé kockázatos iparágak esetén sem megnyugtató a helyzet

Humán-egészségügyi, szociális ellátásban csupán a cégek 16 százaléka tartozik a legnagyobb kockázatú Rating 4-es kategóriába. Kevesebb kockázatos céget vonultatnak fel a többi szektorhoz képest az oktatási tevékenységet, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet és az ipari gép, berendezés, eszköz javítását végző ágazatok. A kockázatos cégek aránya azonban itt is meglehetősen magas, ahhoz, hogy a pénzügyi szakemberek és a kockázatkezelők nem dőlhetnek hátra.

Legkevésbé kockázatos iparágak Magyarországon (Forrás: Dun & Bradstreet)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem