14 °C Budapest

Mire figyel az APEH augusztusban?

Pénzcentrum
2010. augusztus 9. 04:42

Cikksorozatunk segítségével minden hónapban megtudhatja, hogy mikor és milyen kötelezettségei vannak az állam felé. Közöljük azokat a dátumokat és eseményeket, amelyekre érdemes lehet figyelni, ha nem akarunk különböző bírságot és pótlékot átutalni az APEH számlájára. Összeállításunk az egyéni vállalkozók, magánszemélyek és gazdasági társaságok legfőbb adónemeire tér ki.

A múlt hónap második fele és az augusztus eleje meglehetősen mozgalmasra sikeredett az állami adóhivatalnál. Az APEH többek között közzétette az előző negyedévben jogerőre emelkedett legnagyobb adótartozással rendelkezők, és a 180 napon túli nagy összegű (10 illetve 100 millió forint) adótartozással rendelkezők listáját, valamint augusztus 5-e óta azt is megtudhatják az elektronikus bevallók, hogy érintettek-e 2009. évi pótléktartozással.

Kiderült, hogy ebben a hónapban az adómentes pálinkafőzéssel biztosan várni kell még az Országgyűlés által már elfogadott törvény hatálybalépéséig. Ezek mellett az APEH közzétette a 2009. évi adóbevallásról gyűjtött első tapasztalatait is, melyről részletesebben a következő cikkben lehet olvasni: APEH: így vallott a magyar, hogy mennyit kapart össze tavaly.

Hétvége és állami ünnep miatt is csúsznak egyes bevallási határidők augusztusban. Az áfafizetésre kötelezettek örülhetnek a legjobban, nekik ugyanis az augusztus 20-i hosszú hétvége miatt csak augusztus 23-án érkezik el a fizetési határidejük. Emellett két időpontra kell figyelniük az adózóknak ebben a hónapban, augusztus 12-én és 16-án van egy-egy szigorú APEH határidő, melyeken az alábbi dolgoknak kell eleget tenni.

Augusztus 12-én a szokásos bevallási és befizetési listát kell kipipálniuk a vállalkozásoknak és az egyéni vállalkozóknak. Ezek részletesen:

• A munkáltató által levont személyi jövedelemadó-előleg befizetése
• A kifizető által levont személyi jövedelemadó-előleg befizetése
• A külföldi személytől levont adó befizetése
• Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás befizetése
• A munkaerő-piaci járulék befizetése
• Az egészségügyi hozzájárulás befizetése
• A START, START PLUSZ, START EXTRA kártyával rendelkezőkre vonatkozó 10 és/vagy 20%-os mértékű kötelezettség befizetése
• Munkáltató által levont járulék (tagdíj, tagdíj-kiegészítés) befizetése
• Kifizető által levont járulék (tagdíj, tagdíj-kiegészítés) befizetése
• A Tbj. 4. § b) pontja szerinti egyéni vállalkozó által fizetendő járulék (tagdíj, tagdíj-kiegészítés) befizetése
• Korkedvezmény-biztosítási járulék befizetése
• Társas vállalkozás által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék befizetése
• A magánszemély által a Tbj. 39. § (2) bekezdése alapján fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék befizetése
• Az Art. 31. § (2) bekezdése szerinti havi bevallás a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról, tagdíjakról és egyéb adatokról történő bevallása az 1008-as bevallási lapon
• Bevallás a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó járulék, tagdíj és egészségügyi hozzájárulás kötelezettségeiről, valamint a biztosított mezőgazdasági őstermelő járulék és tagdíj kötelezettségeiről a 1058-as bevallási lapon.

Legkésőbb a hónap 15. napjáig adatszolgáltatási határidőt ír elő a törvény, azonban 15-e augusztusban vasárnapra esik, így 16-áig kell három témakörben az arra kötelezetteknek friss adataikat az APEH rendelkezésére bocsátaniuk. Ezek az adatok a következők:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

• Adatszolgáltatás a költségvetési támogatás igénybevételéhez felhasználható igazolás kiadásáról
• Pénzintézetek adatszolgáltatása a pénzforgalmi bankszámla megnyitásáról és megszüntetéséről
• Adatszolgáltatás az adózó által az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró, közösségi adószámmal nem rendelkező vevő(k) részére történt, az áfatörvényben meghatározott új közlekedési eszköz(ök) értékesítéséről.

A hónap utolsó határideje augusztus 20-a lenne, azonban az államalapítás ünnepén nem terhelik határidőkkel az adófizetőket, így az aznapra eső kötelezettségeknek legkésőbb augusztus 23-án lehet eleget tenni. Eddig kell teljesíteni például az áfával kapcsolatos bevallási és befizetési kötelezettségeket is. Azt, hogy melyek a legkésőbb ezen a napon esedékes további kötelezettségek, a következő sorokban tüntettük fel:

• Általános forgalmi adó befizetése
• Társasági adó előleg (ha havonként fizet adóelőleget) befizetése
• Játékadó befizetése
• Bevallás az egyes adókötelezettségekről az államháztartással szemben havi, évközi (negyedéves), éves bevallás benyújtására kötelezett adózók részére
• Áfabevallás az általános forgalmi adó kötelezettségének, illetve jogosultságának összegéről (havi bevallók esetén)
• Áfabevallás az Európai Közösség (EK) más tagállamából történt beszerzések esetén az áfatörvény 20. § (1) bek. d) pontjában meghatározott adóalanyok és adófizetésre kötelezett nem adóalany jogi személyek részére, valamint személygépkocsinak és regisztrációs adóköteles motorkerékpárnak nem minősülő új közlekedési eszköznek az EK más tagállamából történt beszerzés esetén - közösségi adószámmal nem rendelkező adózók részére
• Összesítő nyilatkozat az Európai Közösség területén történő közösségi termékértékesítésről, valamint az Európai Közösség területéről történő termékbeszerzésekről
• Bevallás a pénznyerő automaták játékadójáról, valamint a játékautomaták játékadójáról
• Bevallás az államháztartással szembeni egyes juttatások igényléséről (költségvetési támogatás, fogyasztói árkiegészítés igénylése)
• Bevallás a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény (Gyftv.) által bevallásra kötelezett adóalanyok részére.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem