IKEA: három új áruház, több száz munkahely, villámgyors terjeszkedés Horvátországban

2010. július 27. 12:02

Horvát sajtóbeszámolók szerint a következő egy-két évben számos olyan kereskedelmi lánc veti meg a lábát, amely eddig még távol tartotta magát a horvát piactól. Az üzletnyitásokat legtöbben 2012-re, vagyis a tervezett európai uniós csatlakozás évére időzítik.

A Slobodna Dalmacija napilap beszámolója szerint 2012-ben Zágráb keleti felén nyitja meg első horvát áruházát az IKEA. A svéd lakberendezési áruház egy tervezett hatszintes bevásárlóközpontban szemelt ki magának 30 ezer négyzetmétert.

Igor Stefanac, a IKEA horvátországi szóvivője a lapnak azt is elmondta: várhatóan 250 embert foglalkoztatnak majd. Az első áruházzal pedig nem áll meg a fejlesztés, mert a tervek szerint Splitben és Fiuméban (Rijeka) terjeszkedik tovább a svéd lakberendezési cég.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Magyarországon is elérkezett az idő a harmadik IKEA áruház építésének előkészítésére. Az áruházlánc néhány hete úgy tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy jelen pillanatban is vizsgálják a lehetőségeket, több vidéki nagyváros és Budapest is szóba került az új áruház lehetséges helyszíneként. Egy ilyen beruházást azonban hosszú és sokirányú tervezési-előkészítési munka, valamint franchise-rendszerben működő vállalatként a nemzetközi IKEA menedzsment jóváhagyása előz meg.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Több új áruház is nyílik a horvát fővárosban


A magyar Trigránit kezében lévő, várhatóan októberben megnyíló zágrábi Arena Centar bevásárlóközpontban az amerikai Gap nyit üzletet, amely a brandhez tartozó Banana Republic, Old Navy, Piperlime és Athleta márkáit is elérhetővé teszi a vásárlóknak. A horvát Lider üzleti lap korábbi beszámolója szerint az amerikai lánc megjelenése azért is számít nagy lépésnek, mert Európában ma még csak Nagy-Britanniában, Írországban és Franciaországban van jelen a ruházati kiskereskedelem egyik legnagyobb világcége. Ugyancsak bejelentette már piacra lépését a ruháival Magyarországon évek óta jelenlévő svájci Charles Vögele és a francia sportáruház, a Decathlon.

A gyorskiszolgáló üzletek nemzetközi márkái sem sokáig várnak, az index.hr közlése szerint a Horvátországban is egyre gyarapodó bevásárlóközpontokban nyitja első horvát üzleteit a Burger King, a Pizza Hut, a Kentucky Fried Chicken és a Taco Bell, de a Starbucks is keresi már kávézóinak a helyet.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem