Gyászoló kollégák: munkavégzés közben érte a céget halál

Pénzcentrum
2010. július 15. 13:02

Még mindig az építőipar a legkockázatosabb iparág, de a gépjármű- kereskedelemben és bútorgyártásban tevékenykedő vállalatok kockázatossága is jelentősen megnőtt - áll a Dun & Bradstreet (D&B), nemzetközi cégminősítő legfrissebb elemzésében.

A fizetésképtelenségi eljárások (csőd és felszámolás) száma 2010 első felében jelentősen meghaladta a 2009 azonos időszakán történt negatív eseményeket. A 2010. márciusi kiugrás után ugyan csökkent a felszámolások száma, de szintje még így is jóval (havonta átlagosan 185-tel) meghaladja a tavalyi év első felére eső felszámolásokat. Mivel a mérlegleadások elmulasztását az APEH az idei évtől szigorúbb szankcióval, adószám felfüggesztéssel, majd törléssel sújtja, így előfordulhat, hogy a következő hónapokban még a márciusi rekord is megdől.

A csődeljárások száma, ugyan növekvő tendenciát mutat, de még így is nagyon elenyésző az elmúlt fél évben megindított 79 csőd a 8784 felszámolási eljáráshoz viszonyítva. Hiába volt az új csődtörvény célja a felszámolási eljárások visszaszorítása és a reorganizáció elősegítése, a csőd intézménye csak kis mértékben jelent meg a piacon, és a felszámolások száma is nő. A 79 csődeljárás közel fele az ingatlanügyletek területén és 10 százaléka az építőiparban történt.

A bedőlési valószínűség az elmúlt egy évben 2,97 százalék volt, a működő cégekre vetített fizetésképtelenségi eljárások aránya tekintetében. 2009-ben ez az érték még 2,84 százalék volt, azaz a céges bedőlések arányát sajnos növekvő tendencia jellemzi.

Iparági kockázatok

A kockázatos iparágak területén a gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása és a bútorgyártás bedőlési aránya nem meglepő módon jelentősen romlott, mivel a gazdasági válság itt jelentősen éreztette és láthatóan még érezteti is hatását. Az építőipar 5,34 százalékos bedőlési arányával továbbra is a legkockázatosabb iparágnak számít, és a 2009-es évhez képest még nőtt is az iparágban a fizetésképtelenség aránya. A nemfém ásványi termék gyártása tevékenységű cégek követik az építőipart a bedőlési arány szerinti sorrendben. Az ebbe az iparágba tevékenykedő vállalatok szorosan kötődnek az építőiparhoz, mivel tevékenységük nagy része építőipari alapanyaggyártást fed, így nem meglepő az ide tartozó cégek magas bedőlési aránya.

 


A legkevésbé kockázatos iparágak tekintetében csak kisebb elmozdulások történtek. A legjelentősebb változás, hogy az ipari gép, berendezés, eszköz javítása területén tevékenykedő vállalatok bedőlési aránya csökkent, míg a pénzügyi, biztosítási tevékenységű vállalatok bedőlési aránya nőtt. Általánosságban azonban igaz, hogy az összes kevésbé kockázatos iparág bedőlési aránya romlott az elmúlt fél évben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

 

Földrajzi megoszlás szerint jellemzően még mindig a keleti megyékben nagyobb a cégek bedőlési aránya. 2009-hez képest Fejér, Tolna, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében javultak a bedőlési arányok, de az utóbbi két megye még így is a két legkockázatosabb között van. A 2009-es állapothoz képest Bács-Kiskun megyében jelentősen romlott a bedőlési arány, mivel a 2009-es 3,26 százalékról 4,05 százalékra nőtt a megyében tevékenykedő vállalatok bedőlési aránya.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm