13 °C Budapest

Üldözött sportfogadók az online játékosok

Pénzcentrum
2010. július 15. 04:42

Óriási pénzek, alsó hangon havi fél és egymillió euró közötti összegek mozognak az internetes sportfogadásban Magyarországon, az állam mégis képtelen érvényt szerezni a hatályos törvényeknek. A szervezők ugyanis külföldi cégek, akik ellen nem léphetnek fel a magyar hatóságok. Bár a játékosok a vonzóbb nyeremények miatt egyre többen választják az online fogadást, Magyarország a jelek szerint fenn kívánja tartani a tiltást.

A cikk első részét a következő linkre kattintva lehet elérni: "Illegális" szerencsevadászok lepték el Magyarországot

A magyar állam szerint csak a Szerencsejáték Zrt. kínálhat törvényesen internetes sportfogadást, a többi ilyen cég törvénysértően működik. Az online fogadásszervezők szerint viszont a magyar állam uniós szabályt sért, amikor jogszabályokkal gátolja tevékenységüket. E két, egymással homlokegyenesen ellentétes nézőpont okozza, hogy a labdarúgó vb meccseire az interneten fogadni kívánók nem tudják, mit is tegyenek.

A két jogértelmezés között azonban nem csak a fogadók miatt lenne fontos különbséget tenni, hanem azért is, mert a sportfogadásban óriási pénzek mozognak. Vegyük csak a magyar szabályok szerint egyetlen legális játékszervező Szerencsejáték Zrt-t.

Az 1997 óta működő Tippmix Magyarország egyik legnépszerűbb szerencsejátéka. A Szerencsejáték Zrt. portfóliójának második legnagyobb forgalmát adja, egyedül az ötöslottó előzi meg. A Tippmixen tavaly összesen 25,27 milliárd forintot tettek kockára a játékosok. Ez azt jelenti, hogy a játéktípus havi forgalma meghaladja a kétmilliárd forintot, ami önmagában minden bizonnyal többszöröse a teljes magyarországi online sportfogadási forgalomnak (lásd később). A focivébé is egyértelműen jótékony hatással volt az üzletre. Az idei év első félévében a játék forgalma 18,39 milliárd forintra rúgott, mely mintegy 40%-kal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának bevételeit.

A cég interneten keresztül játszható játéka, a Tippmax még gyerekcipőben jár forgalom tekintetében a Tippmixhez képest. A 2008 áprilisában rajtolt online sportfogadási rendszeren tavaly 539 millió forint fordult meg, 2010 első felében pedig 373 millió forintértékben tippeltek rajta a fogadók. Az utóbbi időszakra vetített átlag 62 millió forintos havi forgalom azt jelenti, hogy egy-egy nagyobb sportfogadási oldal itthoni forgalma - mint később bemutatjuk a kellő óvatossággal kezelendő becslésünket - akár vetekedhet is Tippmaxéval. Az online fogadási piacot külön vizsgálva pedig biztosnak látszik: jelenleg csupán a torta felénél-negyedénél kisebb szeletét tudja kihasítani a Szerencsejáték Zrt.

Szépen termelnek az "illegális" oldalak is

A magyar hatóságok által illegálisnak minősített fogadásszervezők szűkszavúbbak. Forgalmi, árbevételi adataikról hallgatnak. Kérdésünkre csak annyit árultak el, hogy a nagyobb piaci szereplőknél (Sportingbet, Bwin, Unibet, Bet365, Betclick) 200-400 ezer magyar regisztrált. Bár nem mindegyikük játszik rendszeresen, de akik igen, azok havonta átlagosan 10 eurót bíznak Fortunára. Legyünk pesszimisták. Ha csak minden negyedik regisztrált fogad rendszeresen, és a rendszeresen fogadók ténylegesen csak 10 euróval játszanak havonta, a havi összes forgalom 500 ezer és egymillió euró között van, mely aktuális árfolyamon számolva 140-280 millió forintnak felel meg. Pedig a másik oldalon is akad játékos szép számmal: A 26. héten például csaknem 700 ezer tippet adtak le a Szerencsejáték Zrt. Tippmix játékán a focivébé legnépszerűbb meccseire, mely számot sikerült jócskán túlszárnyalni a 27. játékhéten. Hogy nem lehet rossz üzlet az online sportfogadás, az is jelzi, hogy a tiltás ellenére gombamód szaporodnak az ilyen vállalkozások Magyarországon. Ma már 15 magyar nyelvű oldal működik. Az online játék gyors terjedésének titka egyszerű: nagyobbat lehet így nyerni. Az internetes sportfogadás olcsón működtethető, általában a magyarénál kedvezőbb adókat szedő országban zajlik, így a tétekből 15-20 százalékkal többet tud visszaosztani a nyertes játékosoknak, mint a hagyományos játékán az állami szerencsecég. Ráadásul az interneten a kínálat is nagyobb, sok olyan eseményre (egy focimeccsen ki rúgja az első gólt, hány szöglet illetve sárgalap születik, vagy lesz-e kiállítás stb.) lehet fogadni, amire a Tippmixen nem.

Senkinek sem használ a helyzet

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szabályozatlanság nem jó sem a magyar államnak, sem a Szerencsejáték Zrt-nek, sem az online fogadásszervezőknek, sem a játékosoknak. Vitájukban alighanem Brüsszelnek kellene kimondania a végső szót. Csakhogy az EU is ellentmondásos üzeneteket küld. Brüsszel már kétszer figyelmeztette Magyarországot, hogy a szerencsejáték szervezésben ne akadályozza külföldi cégek piacra lépését. Ugyanakkor az Európai Bíróság Portugália és Hollandia esetében azt mondta ki, hogy az egyetlen játékszervezőnek biztosított egyeduralom elvben nem sérti az unió szabályait. Egy tagállam a közrendre vagy a közerkölcsre való hivatkozással "szükséges és arányos mértékben" gátat szabhat a szolgáltatások szabad áramlásának.

Gyanítható, hogy a jogvitát végül a játékosok fogják eldönteni. Ha Magyarországon tömegessé válik az online sportfogadás, akkor nincs értelme a tiltás fenntartásának. Erre pedig komoly esély van, tekintve, hogy a magyar hatóságok hatáskör híján nem tudnak fellépni a külföldön bejegyzett és tevékenykedő online játékszervezők ellen. Még azt sem tudják megakadályozni, hogy azok reklámozzák szolgáltatásaikat. Ugyanilyen kilátástalannak tűnik az illegális szerencsejátékokban részt vevő játékosok elfogása és megbüntetése is. Így borítékolható, hogy a jelenlegi megtűrt állapot után bizonyos feltételekkel Magyarországon is engedélyezik az online szerencsejátékokat, mivel azok térnyerésének a jelek szerint nem lehet gátat szabni. Ám amíg ezt a magyar állam is belátja, Magyarország az "illegális" szerencsevadászok paradicsoma marad.

Éleződő verseny

A piac szempontjából a hagyományos és online sportfogadás között a különbség az eddig leírtak alapján egyértelmű. Míg a lottózókban értékesített hagyományos sportfogadási piacon a Szerencsejáték Zrt-nek valós monopóliuma van, addig online értékesítésben - törvényi monopólium ide vagy oda - valójában csak egy a számos szereplő közül. Az állami játékszervezőnek a törvényben rögzített monopóliuma lehetne a legnagyobb versenyelőnye, ennek azonban nem tud érvényt szerezni. Ezzel szemben jelentős hendikeppel indul csatába a rá nézve kötelező terhek és kötöttségek (például: korlátozott méretű piac) miatt az online hadszíntéren.

Pénzcentrum vélemény
Az internet és a számítógépes írástudás terjedésével egyre inkább az online sportfogadás hagyományossal szembeni térhódítására kell számítani a jövőben. Nem kell hozzá túlságosan bátornak lenni, hogy azt jósoljuk, csak idő kérdése, és a hagyományos sportfogadás (azaz a Tippmix) többé nem fog tudni növekedni. A játékosállomány egyre nagyobb arányban veszi majd igénybe az internetes lehetőségeket. Ez pedig sem a Szerencsejáték Zrt-nek, sem pedig a központi költségvetésnek nem túl jó hír. Mint láthajuk, az online piacon nemhogy nem egyeduralkodó, de még csak nem is meghatározó tényező az állami cég terméke (a Tippmax). Mivel az online sportfogadásba várhatóan évről-évre több pénz fog áramlani, a Szerencsejáték Zrt-nek azt kell célul tűznie, hogy a versenytársakat megelőzve minél több játékost csábítson a saját online rendszerébe. A hagyományos sportfogadási forgalom ma még jelentősen kisebbnek tűnik az online piac fogalmánál Magyarországon. A Tippmax még semmiről sem késett le, de a startpisztoly már egy ideje eldördült.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm