15 °C Budapest

Banki baki! Egymillióba került a Raiffeisennek a félretájékoztatás

2010. július 8. 13:02

Egymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra egy ügyfél téves tájékoztatása miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), egyben kötelezte arra, hogy tartsa be a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó jogszabályokat.

A felügyelet honlapján közzétett határozat indoklása szerint egy ügyfél azt kifogásolta, hogy hitelének előtörlesztése során a bank nem a levelében ismertetett mértékű kedvezményes szerződésmódosítási díjat számolta fel. Sérelmezte azt is, hogy bár tévedését elismerte, a különbözetet nem írta jóvá számláján.

A bank fogyasztóvédelmi eljárás során tett nyilatkozata szerint tévesen tájékoztatta az ügyfelet a kedvezményes előtörlesztési lehetőségről, mivel az ügyfél nem deviza jelzáloghitellel, hanem államilag kamattámogatott hitellel rendelkezik.

A PSZÁF megállapította: a bank az adott ügyben nem az elvárható szakmai gondossággal járt el a tájékoztatás során. Az, hogy téves tájékoztatást nyújtott az előtörlesztés során felmerülő költségek összegéről, alkalmas volt arra, hogy befolyásolja az ügyfél döntését, hiszen megfelelő tájékoztatás esetén nem teljesített volna előtörlesztést.

A bírság összegének megállapítása során a PSZÁF enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a hitelintézet a fogyasztóvédelmi eljárás során tévedését elismerte, valamint a teljes és a kedvezményes előtörlesztési díj közötti különbséget (42 139 forint) jóváírta az ügyfél számláján.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A PSZÁF az idén már több esetben szabott ki bírságot pénzügyi szolgáltatókra az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó jogszabályok megsértése miatt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 28. 22:18
A Media1 podcast vendége Sváby András, akinek néhány nap múlva indul az új műsora a Viasat3-on. A po...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 28. 19:45
Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak a...
ChikansPlanet  |  2024. szeptember 27. 13:40
A hőmérsékleti rekordoknak alapvetően nem is a fejlett országok egészséges városlakói isszák meg a l...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 27. 11:37
Az alábbi írás Imrétől származik, az elszálló árak miatt akart spórolni a bevásárláson. Sokan extrém...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 28. szombat
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 28. 19:20