5 °C Budapest

INGYENES balatoni strandok: itt a lista!

2010. július 9. 05:22

A magyar tenger és a nyaralók áradata A magyar tenger gazdag kínálatot nyújt ingyenes strandokból, az ezekben a napokban 25 fok feletti vízhőmérséklet pedig sokakat vonz, az északi és a déli parton egyaránt. A Pénzcentrum most megmutatja, hova menj, ha ingyen akarsz fürdeni!

Június elején még bátran jósolták azt a szakemberek, hogy az elmúlt években hullámzó vendégszámokat és vendégéjszakákat produkáló Balaton és környéke idén belföldről és külföldről is több látogatóval számolhat. A növekvő, vagy legalábbis stagnáló látogatószámra elsősorban a válság elhúzódása miatt számíthat(ott volna) a régió, mivel a külföldi utak jóval drágábbak a hazai turistáknak, mint a hazai pihenések, főleg 1-2 hetes távlatban. A külföldieknek pedig legtöbbször jóval olcsóbban jöhetnek ki, akár ha csak egy hosszú hétvégét is töltenek el nálunk.

A pocsék júniusi időjárás azonban egyértelműen betett az idei szezonnak: a szállásadók és a vendéglátóhelyek még másfél-két hete is a hideg (és más egyéb tényezők, például a sok szúnyog) miatt elmaradó turistákra panaszkodtak.

A hőmérséklet emelkedésével azonban július elejével megindult a szezon, nyaralók tömegei lepték el a magyar tenger partjait. Azt se felejtsük, hogy a felmérések szerint a belföldi utazások közel kétharmada (62,1%) július és augusztus hónapra esik, ezen belül az augusztus hónap részesedése (31,4%) kiemelkedő. (Forrás: Magyar Turizmus Zrt.)


A magyar lakosság legnépszerűbb belföldi úti céljai 2010. május-szeptemberben (%) (Forrás: Magyar Turizmus Zrt. )


Idén a tervezett belföldi főutazások leggyakoribb helyszíne a Balaton turisztikai régió lesz, amelyet a belföldi főutazást tervezők több mint fele (56,7%-a) választ úti céljául. Ez minden eddiginél magasabb arány.

Kicsit emeltek

A magyar tenger száznál is több stranddal és kiváló vízminőséggel várja idén is a vendégeket. A fizetős strandok többsége nem emelte a belépőjegyek árát, néhány helyen pedig csak kisebb drágulás tapasztalható.

A legdrágább a siófoki nagy strand az 1000 forintos belépőjeggyel - 2009-ben is ennyi volt -, a dobogó második fokán a keszthelyi városi stand áll 990 forinttal.

Ahol a strand szabad

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kevesen tudják, hogy a Balatonban hivatalosan ott szabad fürdeni, ahol azt nem tiltják (például kihelyezett táblákkal). Így tehát a legtöbb önkormányzat él is a lehetőséggel, és kisebb-nagyobb partszakaszokat szabadít fel annak érdekében, hogy ott ingyenes fürdőhelyet létesítsen.

A legfontosabb szabály, hogy tilos fürödni korlátozott látási viszonyok között, például ködben, vagy sötétben, és természetesen mindig figyeljük a viharjelzéseket. Aki tiltott helyen fürdik, húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

 


Éjszaka csak a vízfelület megvilágított részén szabad a fürdőzés, de ott is csak a mélyvíz határáig. Szintén tiltott a fürdés hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és a fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében.

A kijelölt fürdőhely határa a parton 60x30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló táblával, a vízen vörös-fehér függőlegesen csíkozott, henger alakú, legalább 50x50 cm-es bójákkal van megjelölve.

Szabadstrandok az ÉSZAKI parton

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem