13 °C Budapest

Törvénysértő-e az óvodai nyáriszünet: a pedagógusok másként látják

Pénzcentrum
2010. június 23. 15:02

A Pedagógusok Szakszervezete szerint nem jogellenes az óvodák nyári bezárása. Az óvodapedagógusnak joguk van szabadságra menni. A pedagógusok érdekvédelmi szervezete MTI-hez eljuttatott közleményében rámutatott: nem tekinthető jogszerűtlennek, hogy amennyiben a településen több óvoda működik, megtervezzék az egyes óvodák nyári működésével és bezárásával kapcsolatos feladatokat. Ennek során sem jogilag, sem szakmailag nem kifogásolható megoldás, ha a zárva tartó óvodába járó gyermekek közül azokat, akiknek a felügyeletéről a szülők nem tudnak gondoskodni, ideiglenesen másik, a nyitva tartó óvodába irányítják át - olvasható az állásfoglalásban.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének óvodabezárással kapcsolatos álláspontjáról tegnap mi is beszámoltunk: Óvodai nyári szünet: a szülők szerint törvénysértő!

A MSZOE szerint sérti az Európai Unió szociális és foglalkoztatáspolitikája által prioritásként kezelt, a család és a munkahely összeegyeztetését segítő ellátások fejlesztésére irányuló törekvést, ha napokra, hetekre, hónapokra bezárják az óvodákat, iskolákat.

A Pedagógusok Szakszervezete rámutatott: az igaz, hogy a közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján az óvoda heti és éves nyitvatartási idejének meghatározása nem az intézmény, hanem a fenntartó feladata. A törvény végrehajtására kiadott miniszteri rendelet pedig előírja, hogy az óvoda nyári zárva tartásáról legkésőbb február 15-éig a szülőket tájékoztatni kell. Az óvoda éves működési rendjének kialakításához indokolt a szülői igényeket ismerni, ezért elengedhetetlen, hogy az óvodák konzultáljanak a szülőkkel.

Az óvodák működésének nyári szüneteltetése nélkül azonban lehetetlenné válna az óvodapedagógusok szabadságának kiadása. Az óvodapedagógusnak, mint minden munkavállalónak és közalkalmazottnak, joga van arra, hogy szabadságon legyen, és a munkáltató pedig köteles a szabadság igénybevételének lehetőségét biztosítani - olvasható a PSZ közleményében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzátették: a nyári időszak a legalkalmasabb erre, mivel a szülők is ekkor tudják a legkönnyebben megoldani a gyermekük felügyeletével kapcsolatos feladatokat. Az óvodapedagógusok szabadságolásának ideje alkalmas az óvoda helyiségeinek és berendezéseinek felújításával, karbantartásával összefüggő feladatok elvégzésére is.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm