7 °C Budapest

Problémás élelmiszer a magyar boltokban: ki a felelős?

2010. június 14. 05:22

Komoly bírságot kapott több magyarországi üzletlánc, mert klórmekváttal kezelt indiai szőlőt hoztak forgalomba. Szakértők szerint a termék nem okoz közvetlen egészségügyi károsodást, de azonnal visszahívták a polcokról. Kérdés, mit tehet a fogyasztó, hogy elkerülje az ilyen veszélyeket.

Határérték feletti mennyiségű növényvédőszert mutatott ki egy Indiából importált csemegeszőlőben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága, ezért valamennyi tétel forgalmazásának korlátozását és az áru visszahívását rendelte el.

Az MGSZH közölte: az elmúlt napokban hatósági ellenőrzést tartottak több nagyáruház-láncnál, valamint importőrnél amely során indiai csemegeszőlő tételekből analitikai vizsgálat érdekében mintát vettek. A SPAR mintegy egymillió forint, a Penny Market, az Aldi és az Auchan százezer forint nagyságrendű növényvédelmi bírságra számíthat a klórmekváttal szennyezett indiai szőlő forgalmazása miatt. A bírság nagysága attól függ, mennyi kifogásolható terméket forgalmaztak az üzletláncok.

Nem ártalmas, mégis visszahívták

Tóthné Lippai Edit, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal igazgatója
a Pénzcentrumnak elmondta: Az indiai csemegeszőlő esetében mind a négy áruházlánc eleget tett a növény- és talajvédelmi hatóság által elrendelteknek. Visszagyűjtötték az érintett tételeket, megsemmisítésük folyamatban van.

Így működik a vizsgálati rendszer
A növény- és talajvédelmi hatóság kockázatbecslésen alapuló éves monitoring terv keretében vizsgálja a friss növényi termékeket és egyes feldolgozott növényi tartalmú élelmiszereket. Azokban az esetekben, ahol már észlelt a hatóság ilyenfajta jogsértést, illetve annak gyanúja merül fel ott az ellenőrzés gyakorisága nő.

Éves szinten mintegy 3000 minta vizsgálatát végzi a MgSzH NTI Növényvédőszermaradék - analitikai Laboratóriumhálózat, egy-egy mintában 150-200 hatóanyagra végzik el a vizsgálatot. A minták egy harmada nem hazai előállítású növényi termék. A kifogásolt termékek aránya 1,8% körüli, amely megfelel az EU-s átlagnak.


Az igazgató szerint általában az ilyen termékek a hatósági intézkedést követő 1-2 napon belül visszahívásra kerülnek, attól függően, hogy az érintett forgalmazó, kereskedő rendszere mennyire hatékonyan működik. A rendelkezésre álló adatok alapján a termék egyszeri vagy rövid távú, szokásos mennyiségű fogyasztása közvetlen egészségi ártalmat nem okoz, de nem felel meg az élelmiszerbiztonsági követelményeknek, ezért fokozzák a hatósági ellenőrzést a beszállítóknál, importőröknél, illetve kiemelten ellenőrzik a forgalmazóknál az önellenőrzési rendszer működtetését.

A zöldségekben, gyümölcsökben a megengedettnél magasabb növényvédőszer-maradék tartalom a természetesen csak laboratóriumban mutatható ki, a terméken elváltozás nem észlelhető. Az alapvető higiénia szabályok betartásával (pl. alapos mosás, hámozás) a felületen lévő kis mennyiségű, kontakt hatású növényvédő szerek eltávolíthatók.

Tóthné Lippai Edit hangsúlyozta: az élelmiszerlánc valamennyi szereplője felelős azért, hogy az általa forgalmazott termék megfeleljen az előírásoknak. Önellenőrzési rendszert kell működtetniük, biztosítaniuk kell a termék nyomon követhetőségét, olyan eszközökkel kell rendelkezniük, amely révén a gyanús, nem biztonságos, vagy kifogásolás alá eső tételek haladéktalanul visszahívhatók.

Az importőr a hibás?

A SPAR lapunkat úgy tájékoztatta: az említett indiai szőlőből nem vásároltak jelentős mértékben, mindössze csak 1 hétig forgalmazták. A kedvezőtlen eredményről történt tájékoztatás után a forgalmazást azonnal felfüggesztették.

A szőlő üzletekbe való kiszállítását is azonnal leállították, a raktárban lévő készleteket visszaküldték a beszállítónak. A hálózatból is bevonták a gyümölcsöt és megsemmisítették, tehát a szőlő teljes mértékben kivonásra került a forgalomból.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Folyamatos szigorítás
Az Európai Unió nemrégiben több növényvédőszer-maradék határértékét szigorította.

A szigorítás olyan termékek biztonságát javítja, mint például az uborka, a szőlő vagy a paprika. A zöld szervezetek által régóta bírált veszélyes procimidon hatóanyag esetében például az eddigi 5 milligramm helyett 0,02 milligrammban korlátozták az egy kilogramm szőlőben megengedett mértéket.


Véleményük szerint a beszállító illetve forgalmazó felelőssége, hogy milyen árut hoz be az országba, és neki is kellene a termékeket ellenőrizni. Nem tartják elfogadható megoldásnak ugyanis, hogy 10 különböző élelmiszerkereskedelmi lánc, - ahova a beszállító felkínálja az árut - végeztessen el minden egyes tételre 10 különböző vizsgálatot, mint ahogy azt sem, hogy a kereskedő vizsgáltassa be nap mint nap több tízezer cikkből álló árukészletét.

Az SPAR-nál elmondták: szúrópróbaszerűen természetesen ellenőrzik az árukat raktáraikban, sokszor vissza is fordítják minőségi problémák miatt, de nincs arra jogosítványuk, hogy az élelmiszer előállításkor/termelésekor folyamatos ellenőrzéseket végezzenek. A legfőbb szempont azonban mindenképen az, hogy a vásárlót ne érje kár és biztonságos élelmiszerhez jusson.

Lapunk természetesen megkereste az importőrt is: a szlovákiai Dunaszerdahelyen működő 4FRUIT spol. s. r. o. nevű vállalat írásbeli megkeresésünkre nem reagált, telefonon pedig -többszöri próbálkozásunk ellenére- elérhetetlennek bizonyultak.

 


Segíthetnek a kormányzati lépések

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ügyvezető igazgatója a Pénzcentrumnak elmondta: sem a magyar, sem az uniós szabályozás nem hibátlan ebben a kérdésben. Az importőrnek azonban minden körülmények között törekednie kell arra, hogy biztonságos, az előírásoknak maximálisan megfelelő árut szállítson a boltokba, az üzletláncoknak pedig csak megbízható, hiteles beszállítókkal szabad dolgozniuk. A szakember szerint a magyar beszállító magyar termékeivel nem lehet gond, a szezonális hazai gyümölcsök vásárlásával küszöbölhetőek ki leginkább ezek a veszélyek.

A FruitVeB ügyvezetője örvendetesnek tartja, hogy a kormány által ismertetett 29 pontos intézkedési javaslat-csomagjában a gazdaság talpra állítását szolgáló intézkedési tervek között egyebek mellett "másodlagos élelmiszervizsgálat" bevezetése is szerepel. Mint ismeretes, az unión belülről érkező élelmiszerek újbóli élelmiszerbiztonsági vizsgálatának bevezetését a miniszterelnök azzal indokolta, hogy "ne áramolhasson be Európa élemiszer-hulladéka akadálytalanul Magyarországra".

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem