7 °C Budapest

Cáfol az IKEA: szó sincs magyar miniáruházról!

2010. június 4. 04:42

56 hektáros területet vásárolt meg Pécs határában az Auchan, így a francia üzletlánc legnagyobb áruháza épülhet meg a baranyai megyeszékhelyen. Más bolthálózatok is érdeklődnek Pécs iránt, ennek egyik oka a határ közelsége lehet.

Az utóbbi években dinamikusan fejlesztő Auchan az ország több megyeszékhelyén adott át új áruházat. A nagyvárosokban több mint tízezer négyzetméteres eladóterű hipermarketek általában négyszáz embernek adnak munkát.

A napokban a delmagyar.hu írt arról, hogy a cég Pécsett a legnagyobb vidéki áruházát építi meg. Egy-egy új egység fejlesztése általában 10-11 hónapot vesz igénybe, így ha még idén felvonulnak a kivitelezők, várhatóan legkésőbb 2011 második félévére megnyílhat az új üzlet.

Az Auchan a budaörsihez hasonló szomszédsággal menne Pécsre, így -lapértesülések szerint- Decathlon és esetleg "kis" IKEA - is költözhetne a baranyai nagyvárosba, de a terület nagysága lehetővé teszi egy barkácsáruház letelepítését is. Utóbbi valószínűségét növeli, hogy a pécsi központi buszpályaudvar szomszédságában elakadt az OBI áruház fejlesztése.

Nem lesz IKEA!

Az IKEA a Pénzcentrumnak határozottan cáfolta a magyar sajtóban megjelent állításokat a Pécsett nyíló új áruházról. Gerőcs Vendel, az áruházlánc regionális PR menedzsere lapunknak úgy fogalmazott: a megjelent híreknek "sajnos nincs valóságalapja".

Az azonban igaz, hogy valóban úgy ítélik meg, hogy a piac lassulása ellenére is elérkezett az idő a harmadik magyarországi IKEA áruház építésének előkészítésére. Jelen pillanatban is vizsgálják a lehetőségeket, hiszen több vidéki nagyváros és Budapest is szóba került az új áruház lehetséges helyszíneként. Egy ilyen beruházást azonban hosszú és sokirányú tervezési-előkészítési munka, valamint franchise-rendszerben működő vállalatként a nemzetközi IKEA menedzsment jóváhagyása előz meg.

A menedzser szerint a "kis" IKEA áruház nyitása szóba sem kerülhet, sőt, ennek ellenkezője igaz: az utóbbi időben világszerte megnyitott vagy kibővített IKEA-áruházak mérete a korábbiaknál is nagyobb. Így bárhol is nyílik harmadik magyarországi áruházuk, az biztos jelentősen nagyobb alapterülettel rendelkezik majd a jelenlegieknél.

Határszélen

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem véletlen, hogy az áruházláncok a Magyarország déli határához közel fekvő Pécset szemelték ki komoly fejlesztéseik számára, hiszen a szomszédos országok is komoly -sőt, gyakran a hazainál is nagyobb- vásárlóerőt jelentenek. Mint azt nemrég Karl-Heinz Keth, a Praktiker Kft. ügyvezető igazgatója is elmondta, a cég huszadik, esztergomi egységének bevétele az április végi megnyitó óta eltelt egy hónapban 40%-kal volt magasabb, mint a hazai Praktikerek átlagos forgalma. A vállalatvezető ezt annak tudja be, hogy a vásárlók 65%-a Szlovákiából jött, az áruházban pedig euróval is tudnak fizetni.

Emlékezetes, hogy 2009-ben a húsvét előtti napokban gyakorlatilag lerohanták a Szlovákiából érkező vásárlók a miskolci áruházakat. A számukra kedvező euró-forint árfolyamnak köszönhetően több termékből - tartós fogyasztási cikkekből és élelmiszerekből egyaránt- készlethiány lépett fel a miskolci Auchanban. Akkor több Észak-magyarországi boltban szlovák nyelvű tájékoztató táblákat is kihelyeztek. 



Nagyobb térképre váltás

Pécstől a horvát és a szerb határ sincs messze, ráadásul a határon túli települések (csakúgy, mint Esztergom esetében) lakosainak jelentős része magyar, így számukra a kommunikációval sem lehet gond. 

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem