Milliomossá lett tinédzser: a Google is felfigyelt rá!

2010. március 8. 14:02

Andrej Ternyovszkij, a Chatroulette.com 17 éves feltalálója maga sem hitte volna, hogy új típusú chat szolgáltatása több, mint másfél millió használót vonz majd, azt meg végképp nem, hogy olyanok kopogtatnak majd ajtaján, mint a Google, vagy egy orosz médiacár, hogy üzletet ajánljanak számára.

Mit tud az oldal?

A Chatroulette tulajdonképpen egy új közösségi portálként is felfogható, ahol vadidegen emberek kapcsolódnak össze webkamerák segítségével, randomszerűen. Az ötlet úgy pattant ki az orosz tinédzser fejéből, hogy ráunt a barátaival való Skype-olásra, így utánajárt, létezik-e olyan szolgáltatás, ahol ismeretlenekkel tudna videó-chatelni, de nem talált ilyet. Ezek után készítette el a Chatroulette.com első változatát.

Tavaly novemberben, az indulása után nem sokkal még szinte az összes felhasználót ismerte, hiszen akkor még jórészt barátai látogatták az oldalt, azonban nem sokkal később már ismeretlenek is felbukkantak Amerikából, Koreából, Németországból, majd december elején már több, mint ötszázan használták az oldalt.

Mára több, mint másfélmillióan látogatják az oldalt naponta, közülük minden harmadik az USA-ban, öt százalékuk pedig Németországban él, de a világ minden tájáról fellépnek az oldalra - mondta el a német Spiegel magazinnak az oldal feltalálója.

Megkörnyékezték már páran a fiatalt

Nem véletlen, hogy a Google-től kezdve, az orosz versenytárs Yandexen át egészen Moszkva web moguljáig, Jurij Milnerig számos szakember felfigyelt már a Chatroulette-ben rejlő üzleti lehetőségekre, és ajánlatokat tettek a 17 éves Ternyovszkijnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ternyovszkij azonban nem szeretné eladni az oldalt, bár befektetők bevonását nem tartja kizártnak. Az üzlet beindulásához szüleitől kért 10 ezer dollárt, vagyis a család teljes megtakarítását "feláldozta", hogy szervert vásárolhasson, valamint bérelhessen Frankfurtban. Természetesen az összeget azóta már visszafizette szüleinek.

Milnerrel - aki többek között több milliárd dollárt fektetett már a legnagyobb közösségi site-ba, a Facebookba, de számos másik online üzletben is részesedéssel bír - februárban személyesen is találkozott a fiatal feltaláló, hogy egy árat mondjon az üzletben való 10 százalékos tulajdonrészért, azonban Ternyovszkij nem adta be derekát, még nem tudja ugyanis megállapítani üzlete értékét. Egyesek 10 és 30 millió euró körülire becsülik.

Ternyovszkij egyébként ma is szüleivel lakik, alig 3 négyzetméteres szobájában néhány bútor, és két monitor található. Egyiken az e-mailjait nézegeti, naponta több tucat interjú meghívást kap, de egyikre sem válaszol, másikon a Chatroulette fut, igyekszik ugyanis lefülelni a felhasználói szabályokat megszegőket.

Természetesen nem feltétlenül Oroszországban szeretne vállalkozást alapítani ötlete, oldala köré, tervei között sokkal inkább az USA szerepel, programozókkal, irodával, alkalmazottakkal.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem