16 °C Budapest

A szülők nyakán ragadtak, pedig már nem tinédzserek

2010. február 1. 14:02

Nincs elég pénze a költözésre, ezért még mindig a szüleivel él a 18-34 év közötti korosztály több mint 20 %-a - áll egy brit felmérésben. A saját lakás álma egyre inkább szertefoszlani látszik ezeknek az embereknek, mivel a közgazdászok körülbelül 20 %-os ingatlanár emelkedést jósolnak 2013 végéig Nagy-Britanniában.

A lakásvásárlás hatalmas költsége több millió fiatalt kényszerít arra, hogy - bár már nem tinédzser, mégis - a szüleivel éljen. A felmérés során többen úgy vélekedtek, hogy így legalább könnyebben tudnak gondoskodni az idősödő szüleikről, de ez akkor sem a családi kapcsolatok ápolásának legegészségesebb módja.

Forrás: Daily Mail

Az idősebb megkérdezettek arra panaszkodnak, hogy képtelenek támogatni gyermekeik lakásvásárlási terveit, mivel annyira magasak az árak. Azok is szeretnének több időt tölteni az unokáikkal, akiktől már külön élnek a gyermekeik, de a fiatalok nem engedhetik meg maguknak a jobb környéken történő lakásvásárlást.

Közgazdászok szerint a következő négy évben akár további 20 %-kal is emelkedhetnek a lakásárak a szigetországban, így a jelenlegi 167 ezer fontos (52 millió forintos) átlagárak 210 ezerre (65 millió forintra) nőhetnek. Az alacsony kamatok, a szűk kínálat és az egyre kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségek egyaránt fűthetik a lakáspiacot, ezzel sokak saját lakásba költözésről szőtt álmai egyszerűen szertefoszlanak.

A 20-as 30-as korosztály egyelőre örül, ha van munkája. Az ország munkaerő-piaci résztvevőit tovább sújtják a sorozatos létszámleépítések, akinek megmaradt az állása, az is a fizetése csökkentésére vagy befagyasztása számíthat.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 28. szombat
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 28. 19:20