23 °C Budapest

Vagyonadó: a szlovák rendszámú kocsik is adóznak

Pénzcentrum
2010. január 12. 08:47

A vagyonadó nem csak a lakóingatlanokra, hanem a nagy teljesítményű - köztük a magyar tulajdonossal rendelkező, de szlovák rendszámmal futó - személyautókra is kiterjed. Kérdés, hogy ez a rendelkezés felveti-e a kettős adóztatás lehetőségét, aminek a Népszabadság járt utána.

Az északi szomszédunknál bejegyzett, de magyar tulajdonban lévő gépkocsik számáról nincs pontos adat, a szakemberek 7-10 ezer körülire becsülik ezek számát.

Szlovákiában nincs különadó a nagyobb teljesítményű gépjárművekre, ugyanakkor a vállalkozók a szolgálati autóként használt személyautójuk után évente úthasználati adót fizetnek, amit a motorok lökettérfogata alapján számítanak ki (az éves díj 100-tól 130 euróig terjed). Ennek befizetése a feltétele annak, hogy az érintettek a szolgálati útjaikat költségként elszámolhassák (de maximum a lefutott kilométerek 80 %-át). A kettős adóztatás veszélye ezek alapján nem áll fenn.

Ingatlanadó egyébként régóta létezik a szlovákoknál. Ezt minden évben a helyi önkormányzatok vetik ki, a lakások területe, más területek, továbbá a háztáji és más földek minősége és nagysága alapján. A fővárosban egy belvárosi lakásért négyzetméterenként 0,399 eurocentet, a saját garázsért négyzetméterenként 1,594 eurót, nem lakásként szolgáló területért négyzetméterenként 0,797 euró ingatlanadót kell fizetni.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 6. szombat
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 6. 19:22
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm