12 °C Budapest

Gázártámogatás 2010: Nyakunkon a fűtési szezon! Kihúzzuk?

2009. szeptember 17. 05:40

A jövő évi költségvetés tervezet szerint az idei 63 milliárd forint helyett 2010-ben mindössze 25 milliárd forint jut majd gázfogyasztás és a távhőfelhasználás szociális támogatására. Egyelőre sok a találgatás, még csak körvonalazódni látszik a támogatottak köre, de annyi biztos, hogy jövőre százezrek esnek majd el a támogatástól.

Herczog László szociális- és munkaügyi miniszter a lakossági energiaár támogatásának megkurtításáról szóló döntést részben a gáz világpiaci árának csökkenésével indokolta. A tárcavezető szerint a fő szabályok nem változnak, de jelenlegi negyedik kategóriába eső támogatottak (akiknél az egy fogyasztási egységre eső havi jövedelem átlagosan 85 501 és 99 750 forint közé esik) 2010-től már nem kapnak segítséget.

A miniszter szerint a gáz árának várható csökkenése miatt a jövő évi fogyasztói számlák végösszege megegyezhet a 2009-es támogatott szinttel, ugyanakkora összeg kifizetéséhez pedig nem kell támogatás. Herczog László hangsúlyozta, hogy minél alacsonyabb a gáz világpiaci ára, annál kevesebb támogatást kell belepumpálni a rendszerbe.

A minisztérium várakozásai alapján a jelenlegi szabályozás szerint 2010. április közepéig maradhat fenn a gázár- és távhőtámogatási rendszer. A 2010-es igénylések során a jogosultsági feltételek nem változnak, kivéve, hogy gázárcsökkenés esetén a legmagasabb jövedelmi sávba tartozók támogatása lenullázódik.

A jelenleg érvényben lévő jövedelmi sávok

A lakossági terhek enyhítését célzó rendszerben jelenleg a gáz árától függ a támogatás összege, tehát amennyiben csökken a gáz ára, úgy ezzel arányosan nem a számlán szereplő végösszeg, hanem a támogatás mértéke csökken. 2009-ben becslések szerint a háztartások több mint fele részesült valamekkora támogatásban, a legmagasabb jövedelmi sávba körülbelül 185 ezren tartoznak.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Más előrejelzések szerint azonban a harmadára zsugorított támogatási keret nem lesz elegendő a jogosultaktól átvállalt összegek fedezetére, ezért az igénylési feltételek szigorítására számítanak. Számítások alapján azt sem tartják kizártnak, hogy csak az első jövedelmi sávba tartozók (a 2009. évi nyugdíjminimum kétszeresének megfelelő 57 ezer forint alatti egy fogyasztási egységre eső átlagjövedelemmel rendelkező ügyfelek) kapnak majd támogatást.

Fogyasztási egységek

A korábbi szabályoknak megfelelően, aki 2009-ben jogosult volt támogatásra, annak is új kérelmet kell benyújtani 2010-es évre vonatkozóan a Magyar Államkincstár illetékes regionális igazgatóságához, de a fogyasztó, valamint háztartásának tagja egyidejűleg csak egy lakóingatlan tekintetében lehet jogosult támogatásra.

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 5. szombat
Aurél
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. október 5. 19:26