Csak a gyorshajtókat bünteti az intelligens fekvőrendőr

Pénzcentrum
2008. december 15. 12:00

A hagyományos fekvőrendőr és a XXI. századi technika találkozásából született két fejlesztőmérnök Jae-yun Kim és Jong-Su Lee környezetbarát, egyben autókímélő ötlete. Az intelligens fekvőrendőr érzékelői segítségével a közeledő jármű tempójának függvényében változtatja meg a magasságát. A megengedett sebességgel közlekedő járművek előtt teljesen kilapul, míg a gyorshajtókat a szokásos huppanással bünteti.

A rendszer bevezetése arra ösztönözheti az autósokat a több fekvőrendőrrel is ellátott útszakaszokon, hogy az állandó gyorsítás és lassítás helyett egyenletes tempóban közlekedjenek. A sebességhatárok betartásával csökkenhet a károsanyag-kibocsátás, ugyanakkor az autók futóműve sem lesz akkora igénybevételnek kitéve.

A fekvőrendőrt speciális érzékelővel és belső emelővel szerelik fel, melyek a közeledő autó sebességétől függően alakítják ki a szerkezet magasságát. Aki a megengedett sebességgel közlekedik, az semmit sem érzékel a fekvőrendőrökből, huppanások nélkül, egyenletes tempóban haladhat végig az adott útszakaszon.

Fekvőrendőr csak gyorshajtóknak (Forrás: motorauthority.com)

Ha egy jármű gyorsan közeledik, akkor a fekvőrendőr emelője működésbe lép és lassításra kényszeríti az autóst. Aki nem veszi el a lábát a gázpedálról, annak marad a kényelmetlen bukkanó, ami az autó futóművének sem tesz jót. Az autósok ezt felismerve rövidesen változtathatnak vezetői szokásaikon, amivel hozzájárulhatnak a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

Azért, hogy az autósok éjjel és nappal egyaránt könnyen felismerjék az aktív fekvőrendőrt, a tervezők vörösen világító ledekkel és egyedi sárga-fekete festéssel látták el a szerkezetet. Ha a sofőr egy ilyen fekvőrendőrhöz közelít, akkor tudja, hogy ha betartja a sebességhatárokat, akkor nem kell bukkanóra számítania.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A két mérnök legnagyobb aggodalma, hogy a találmány iránt jelenleg leginkább a sajtó képviselői érdeklődnek. A fejlesztők következő feladata befektetőket találni és elnyerni a kormányzat támogatását, ami nagyban megkönnyítené a modern közlekedésbiztonsági eszköz hétköznapi elterjedését.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 6. szombat
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem