Jól teljesít a Fundamenta-Lakáskassza

Pénzcentrum
2008. december 4. 09:37

Az első kilenc hónapban 240 milliárd forint értékben kötött lakás-takarékpénztári szerződést a Fundamenta-Lakáskassza, ami lényegesen meghaladja a 2007-es értékesítést. E mellett októberben a lakossági megkeresések és az üzletkötőnek jelentkezők számának növekedését tapasztalta a társaság.

Túl a tavalyi szinteken

Továbbra is az előző évit meghaladó értékesítési eredményeket mutathat fel a Fundamenta-Lakáskassza Zrt., ebből látható, hogy az idén kiteljesedő pénzügyi válság idején a magyar lakosság bizalma nem rendült meg a lakás-előtakarékoskodásban. Ezt jól mutatja, hogy míg 2007 első háromnegyed évében 96 ezer új megtakarítási szerződés született, addig 2008 ezen időszakában már 108 ezer darab.

Idén januártól szeptember végéig a Fundamenta 240 milliárd forint szerződéses összegben kötött új lakás-takarékpénztári üzletet, ez közel 15 százalékkal több, mint a 2007 első háromnegyed évében kötött szerződések értéke.

Egy szerződés átlagos értéke a tavalyi 1,75 millió forintról idén 1,9 millió forintra nőtt.

Növekvő érdeklődés

Figyelemre méltó, hogy a Fundamenta Személyi Bankár hálózat tapasztalata szerint októberben a korábbiakhoz képest 30-35 százalékkal több megkeresést regisztráltak a hálózat munkatársai. Ez annak fényében különösen érdekes változás, hogy az aktív értékesítési rendszerben jellemzően az üzletkötők keresik meg az ügyfeleket, míg most lakosság aktivitása is megnőtt.

A háttér

Úgy látjuk, a lakosság egyre nyitottabbá válik a megtakarításos és a későbbi beruházásokat megalapozó termékek iránt, s most jutottunk túl azon a ponton, mikor azoknak is eszébe jut ez a lehetőség, akik eddig nem fordítottak figyelmet rá. Jól látható, hogy egyre többen akarják megalapozni a 4-5 évvel későbbi (esetleg az áthidaló hitelekkel akár csak 2 évvel későbbi) lakásberuházásaikat. Láthatóan az előre gondolkodásban állt be változás.

Ötödével nőtt az állomány

Jelentősen gyarapodott a Fundamenta ügyfélköre. Idén szeptember végére 576 ezer darabra nőtt a megtakarítási szerződések száma (ez az érték nem tartalmazza a hitelszerződések számát). A szerződéses összeg 20,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest jelent, így szerződésállományunk értéke 2008. szeptember végén már 1072 milliárd forint volt.

Betétállomány gyarapodás

A korábbi évek és idei esztendő kiemelkedően magas értékesítési teljesítményének köszönhetően a tavaly szeptember végi szinthez képest 32 százalékkal 158,26 milliárd forintra nőtt a Fundamenta-Lakáskassza betétállománya.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugrásszerű növekedés a Fundamenta Személyi Bankároknál

A Fundamenta Személyi Bankár hálózatban üzletkötőnek jelentkezők száma is jelentősen emelkedett. Eddig havi átlagban 180-220 fő jelezte, hogy belépne az értékesítő munkatárak sorába, míg októberben ez a szám 390 főre ugrott, novemberben pedig 480 főre.

Hitelközvetítés

A Fundamenta lakossági hitelértékesítése is a tervek szerint alakul. A tavalyi eredményeket messze meghaladta az idei teljesítmény, így ma már minden más - független - hitelértékesítőt felülmúlja a Fundamenta Személyi Bankár hálózat teljesítménye. Az első kilenc hónapban a hálózat 52,65 milliárd forint értékben közvetített kombi-hitel szerződéseket, vagyis mintegy 32,6 százalékkal nőtt az értékesítés 2007 azonos időszakához képest.

"Sok szó esik manapság a biztonságról. A törvény által előírt zárt rendszert, amelyben a lakás-takarékpénztárak működnek, sokan a termék hátulütőjének tartották, ám most bebizonyosodott, hogy egy válságban éppen ez a rendszer az egyik legbiztonságosabb. Nem csak a magas betétoldali fix hozamok és az alacsony hiteloldali fix kamatok miatt (THM 5,12-5,22%), hanem mert a lakás-takarékok jellemzően állampapírba fektetik a pénzüket, így a befektetéseik igen biztonságosak és most a magas kötvényhozamok miatt jól is jövedelmeznek.

További előny ügyfeleink számára, hogy nincsenek kitéve a devizakockázatoknak, ugyanis a Fundamenta csak forinthiteleket nyújt. Partnerbankjainknak számára ugyan értékesítünk devizahiteleket, de most ott is fordult a trend, a forinthitelek, illetve mellettük a svájci franknál kisebb kockázatú euró-hitelek dominálnak.

A biztonságot tovább fokozza, hogy betétes ügyfeleinket - akárcsak bármely hazai banki betétet - az Országos Betétbiztosítási Alap is védi, vagyis ebben sem szenvedünk hátrányt más hazai hitelintézetekkel szemben, így minden tekintetben versenyképes a lakás-takarék ágazat" - hívta fel a figyelmet Dr. Gergely Károly a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 8. 21:23
A Media1 észrevette, és ezt később a Ringier Hungary, a Blikk kiadója is elismerte, hogy Magyar Péte...
Bankmonitor  |  2024. július 8. 13:55
Korábban a bankadó csökkentéséről tárgyalt a kormány, ennek ellenére most újabb költségelemre számít...
Kiszámoló  |  2024. július 8. 11:44
Lementek a választások, úgyhogy ma reggel bejelentette a kormány, hogy a hozzá nem értő, ostoba gazd...
Holdblog  |  2024. július 8. 08:15
Kifogyhatunk-e előbb-utóbb az adatokból, amelyeken az egyre nagyobb nyelvi modelleket (LLM) tanítjuk...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 8. hétfő
Ellák
28. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. július 8. 17:02
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem