16 °C Budapest

Az amerikaiaknak is csak álom a "tengerentúli Telki"

Pénzcentrum
2008. november 28. 14:00

A legnagyobb belföldi ingatlanos adatbázis statiszikáinak segítségével elkészítették az Egyesült Államok legdrágább kistelepüléseinek listáját. A győztes a keleti parton, Massachusetts államban található, 953 lelket számláló Chilmark városa lett.

A chilmarkiak jól megvannak bevásárlóközpont és közlekedési lámpák nélkül, a településen egy benzinkút, egy iskola, egy közösségi ház, néhány üzlet, étterem és vendéglő található. Az 1671-ben alapított városka a XIX. század derekán még arról volt híres, hogy ezer főre vetítve itt volt a legmagasabb a hallássérültek száma az államokban, a kétes dicsőség után ma már azonban másra lehetnek büszkék az itt élők.

Az átlagos lakásár eléri a 2,24 millió dollárt (453 millió forintot), ami még az amerikai pénztárcákhoz mérten is magasnak tekinthető.

A korábbi halászfalu csodálatos tengerpartján alig forog a lakáspiac, az ingatlanok tulajdonjoga legtöbbször családon belül száll egyik generációról a másikra. Júliusban és szeptemberben jegyeztek fel adásvételt a városkában, az előbbi 27 hektáros birtokon fekvő ingatlan 15 millió dollárért (3 milliárd forintért), az utóbbi 9 szobás villa 13,8 millió dollárért (2,76 milliárd forintért) cserélt gazdát.

A városka 382 lakóingatlanából csak ritkán kerül a piacra egy-kettő, de annak igencsak megkérik az árát.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A csodás természeti környezet egyre több gazdag és híres embert vonz a településre, de ezek többsége csak nyaralónak használja az itt megvásárolt ingatlanját. A városvezetés 3 hektáros minimális telekmérettel kívánja megelőzni a sűrű beépítést, ez - ahogy a képeken is látszik - egyelőre sikerült is.

Megjegyzés: A lista összeállításakor feltétel volt, hogy a település lakossága nem haladhatja meg a tízezer főt, bár a legtöbb élen végzett városka - többek között Chilmark is - ezer fő alatti lakost számlál. Vannak az államokban olyan települések, ahol magasabb az ingatlanok átlagára, de azokon a helyeken a népesség meghaladta az előírt határértéket.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 28. szombat
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?