22 °C Budapest

Rekordot döntöttünk: egyéni csúcs az adóemelésben...

Pénzcentrum
2008. október 17. 10:30

Még mindig Dánia legtöbb adót szedő ország, a második helyen pedig Svédország áll, miközben Mexikó és Törökország a többi országhoz képest nevetségesen alacsony adókötelezettségeket vet ki az OECD legfrissebb tanulmánya szerint. Magyarország viszont egyre rosszabb helyet foglal el, itt nőtt a legnagyobb mértékben az adóbevétel.

Az átlagos adóbevétel a 30 OECD tagországban (a GDP százalékában kifejezve) szinte történelmi magasságot közelít, 2006-ban 35,9 százalék volt. Ettől csak egyszer volt magasabb az adat, 2000-ben, akkor 36,1 százalék volt. A társasági adóról szóló legfrissebb adatok is az évek óta tartó növekedést támasztják alá, 2006-ban már 3,9 százalék volt átlagosan, ami azért a magyar szinthez képest még mindig sehol sincs.

2008-ban ráadásul tovább fokozódhat a helyzet, a jelenlegi gazdasági környezet biztosan további nyomást fog gyakorolni a kormányzati költségvetésre.

A legnagyobb éves növekedést Magyarország produkálta, a 2006-os 37,1 százalékról 39,3 százalékra nőtt a GDP százalékában kifejezett adó- és járulékbevételek mértéke. Második helyezettként Koreában szintén jelentős növekedés volt tapasztalható, 26,8 százalékról 28, 7 százalékra nőttek a bevételek. Emellett volt csökkenés is, Hollandiában 39,3 százalékról 38 százalékra csökkent az adóbevételek aránya.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az adók aránya a GDP-hez viszonyítva még mindig Dániában a legjelentősebb, 2007-ben 48,9 százalék volt, Svédországban pedig 48,2 százalék. Mind a két ország 49,1 százalékkal rendelkezett egy évvel korábban, de még a csökkenés ellenére is megőrizték az első két helyet.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
coachco  |  2024.08.27 11:36
Egy híres német cukrász dinasztia lánya nehéz döntés után szakít a családi elvárásokkal és inkább or...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?