13 °C Budapest

Emelni kellene a parkolási díjakat? Budapest az egyik legolcsóbb város...

Pénzcentrum
2008. július 22. 12:00

Becslések szerint a belvárosi autóforgalom több mint negyedét azok az autósok adják, akik parkolóhelyet keresve bolyongnak az utcákban. 2006-ban a KSH adatai szerint hazánkban 293 autó jutott ezer lakosra, ami Budapesten - ez alapján - közel 600 ezer személygépkocsit jelent, persze ennél szinte biztos, hogy több autóval számolhatunk, hiszen a fővárosiak az országos átlagnál biztosan több autóval rendelkeznek, ráadásul az agglomerációban élők többsége is napi rendszerességgel jár a fővárosba dolgozni.

A belvárosban parkolóhelyet keresők tehát igen nehéz helyzetben vannak. Mivel minden második-harmadik lakásra jut egy parkolóhely, melynél számolni kell még a helyi lakosoknak jutó ingyenes parkolási lehetőséggel is, így érthetővé válik, hogy miért olyan nehéz egyes területeken üres helyet találni.

A parkolási díjak kivetésének elsődleges célja tehát az, hogy a keresletet csökkentse, hiszen hiába épülnek a városban újabb mélygarázsok, a kereslet szinte végtelen a parkolóhelyek iránt. A magasabb parkolási díjak eltántoríthatják az autósokat a fővárosi közlekedéstől, sokaknak persze ez sem probléma, sőt a büntető cédulák is hidegen hagyják őket. A kerékbilincs már valamivel nagyobb fegyelmező erővel bír, azonban a trükkösebbek még ezt is ki tudják játszani. Az elmúlt három évben például 267 esetben szereltek le vagy loptak el kerékbilincset az autósok, ami hatósági eszközzel való visszaélésnek számít. Szeptemberben éppen ezért várhatóan változtatnak a közterület-felügyeleti törvényen, hogy szélesítsék a felügyelők jogkörét, addig azonban továbbra is garázdálkodhatnak a direkt kerékbilincs eltávolításra specializálódott "vállalkozók", akik néhány ezer forintért megszabadítanak a megbéklyózó bosszúságtól.

Hol, mikor mennyiért?

Budapesten három nagy üzemeltető cég van, amely jegykiadó automatás és mobiltelefonos jegyvásárlási lehetőséget biztosít. Ezek a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. és a Centrum Parkoló Rendszer Kft., melyek természetesen eltérő területeken illetékesek. A parkolási díjakról a fővárosi önkormányzat dönt, amely rendeletben határozza meg a különböző utcákban parkoló autósok által fizetendő összegeket, az utolsó parkolási díjakról szóló rendelet pedig még 2005-ben született meg.

A különböző díjtételű területeken óránként 115 és 430 forint közötti várakozási díjat kell fizetni. A fővárosban hétfőtől péntekig 8-18 óra között kell parkolási díjat fizetni, ugyanakkor a parkolás nem őrzött. Szombaton, vasárnap és ünnepnapokon a parkolás díjmentes. Természetesen azoknak sem kell fizetniük, akik az adott területen állandó bejelentett lakcímmel rendelkeznek és a kerületben fizetik a súlyadót.

Több környezetvédelmi, és egyéb szervezet is felvetette már, a parkolási díjfizetés főváros egész területére történő kiterjesztését, hogy ezzel is a tömegközlekedés felé irányítsák a lakosságot. A parkolás ma a fővárosban ezen szervezetek, valamint nemzetközi összehasonlításban is meglehetősen olcsó.

A Colliers International által idén júniusban készített felmérés eredményei szerint Európában egyedül Varsóban és Bukarestben olcsóbb a parkolás a napi átlagos díjakat összevetve. Szófiában ugyanannyit fizet egy autós egy napi parkolásért, mint Budapesten, de Pozsonyban például ez már több mint duplájába kerül.


A legdrágább város továbbra is London, ahol a belvárosban közel tízezer forintot is elvihet egy napi parkolás. Ráadásul a brit fővárosban nemrégiben bevezették, hogy a parkoló-ellenőrök már postán keresztül is eljuttathatják a büntetőcédulákat az autósnak, ezzel kívánták ugyanis megszüntetni, hogy az autós elhajtson, amíg az ellenőr kitölti a papírokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagy-Britanniában, a szabálysértés súlyától függően, a büntetési tételek 50 és 70 font (14-20 ezer forint) között mozognak. Londonban a büntetések mértéke azonban elérheti a 80 és 120 fontot is (23-34 ezer forint).

Hollandiában, illetve Amszterdamban, ahol a lakosság nagy része autó helyett kerékpárral közlekedik, szintén borsos összeget fizet egy autós a parkolásért.

Ha valamikor Bécsbe utaznánk, szintén érdemes már a külvárosban letenni autónkat, megspórolva ezzel kilenc ezer, vagy akár még ennél is több forintot, hiszen a Colliers által közölt adatok a városokban fizetendő díjak medián értékét mutatják, ennél tehát találkozhatunk jóval magasabb, de akár alacsonyabb parkolási díjakkal is.

Igaz cikkünkben elsősorban a budapesti helyzetről esett szó, a parkolási díjak és a büntetési csomagok ugyanakkor nem csupán a fővárosban jelentenek bosszúságot az autósoknak, a megyei jogú városok és az ország több nagyobb városa is parkolási díjat szed a kiemelt területek utcáin várakozó autósoktól, ami sok település esetében még a fővárosi díjakat is meghaladja.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem