18 °C Budapest

Lányok, asszonyok: újabb drágulásra készüljetek!

Pénzcentrum
2012. július 20. 11:42

Decembertől nem különböztethetik meg nemek alapján ügyfeleiket a biztosítók a szerződések megkötésénél az úgynevezett gender irányelv (direktíva) miatt. A társaságoknak így más eszközt kell találniuk a kockázat felmérésére, vagy emelniük kell a biztosítások általános árszintjét. Emiatt a verseny és a kereslet is csökkenhet. Pedig a megtakarítás nélküli lakosság számára különösen fontos, hogy tragédia esetén ne maradjon pénz nélkül az egész család. A leginkább kockázati életbiztosításokat érinti mindez.

Miért különböztetik meg nemek szerint ügyfeleiket a biztosítók?

A várható átlag életkor még jelenleg is 6,5 évvel magasabb a nők esetén. Nem csak a halandóságban tapasztalt eltérés magyarázza a megkülönböztetést, a hölgyek kevesebb autóbalesetet szenvednek, utazás során is ritkábban sérülnek meg, és az egészségügyi kockázataik is alacsonyabbak. A megfigyeléseknek köszönhetően a kockázati biztosítások nagy része olcsóbb a nők számára jelenleg, úgymint az élet-, utas-, baleset- és gépkocsi biztosítások.

Az uniós irányelv szerint elsősorban nem a nemi hovatartozás határozza meg a kockázatokat, hanem olyan egyéb tényezők, melyek esetleg összefüggésben vannak a nemiséggel, de nem százszázalékosan feleltethetőek meg azzal, épp ezért nem használható önmagában a nem kockázati faktornak.

36-os lábbal olcsóbb a biztosítás?

Ha a biztosítók nem találnak ki megfelelő alternatívát a kockázatok könnyű és gyors felmérésére, a biztosítások árazása nagymértékben megváltozhat. A témával foglalkozó tanulmányok figyelmeztetnek, hogy nem egy átlagos árszint alakulhat ki a nemi diszkrimináció eltörlése után. Az árakat azok a kockázatos férfi ügyfelek tornázhatják fel, akik a jelenlegi díjak mellett nem szerződnének. A nagyobb kockázatú ügyfelek megjelenése plusz költséget jelent a biztosítóknak, ami a nők esetében jobban növelheti a biztosítási díjakat, mint a férfiak esetében csökkenti.

Megoldás lehet az egyéni, a jelenleginél sokkal alaposabb ügyfélszűrés. Nagyobb figyelmet szánni a szerződők egyéni állapotára viszont nem olcsó. A plusz orvosi vizsgálatok és papírmunka költségként jelenik meg a biztosítói oldalon, ami ugyancsak az árak emelkedéséhez vezethet. Nagy előnye viszont ennek a megközelítésnek, hogy az egészségesebb életvitelű ügyfelek valóban a kockázataiknak megfelelően olcsóbb biztosításhoz jutnának. Az átlagos árszint viszont ilyenkor is magasabb lenne.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Harmadik út lehet egy nemtől függő változó használata. A közvetett nemi diszkrimináció segíthet, abban hogy valamilyen módon a jelenlegi verseny, árazás és innováció fennmaradjon a piacon. Nehéz találni viszont olyan más adatot, ami az emberek neméhez köthető és hasonlóan jól leírja a kockázat mértékét.

Elképzelések léteznek erre, de az már most látszik, hogy nem lábméret vagy magasság alapján lehet megkülönböztetni az ügyfeleket. A direktíva meglehetősen homályosan fogalmaz, hogy mit lehet és mit nem, valószínűleg lesznek majd kreatív ötletek, de nem látok olyan alternatívát, ami kiválthatná a nemi diszkriminációt - mondta a Pénzcentrum.hu kérdésére Pásztor Gábor, az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. vezető aktuáriusa. Vannak már diszkriminációmentes biztosítások a piacon, melyek díjai a megelőző díjszabás átlaga körül alakulnak. Hasonlóan kis változásra lehet számítani decembertől, amikor minden biztosításra kötelezően kell alkalmazni a direktívát - véli Pásztor.

Kiskapuk

Ha a díjakban nem is, de a szerzési jutalékban tehetnek különbségeket nemenként a biztosítók jövőre is. Az ügynökök díjazásán keresztüli diszkriminációval több kevésbé kockázatos női ügyfél köthet szerződést, míg a férfiak kiszorulhatnak a biztosítók ügyfélköréből- véli Pásztor Gábor. Ez a folyamat károsan érintheti a magyar családokat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem