17 °C Budapest

Kitört a gyógyszerháború: mi lesz most a betegekkel?

2016. szeptember 16. 14:32

A legnagyobb nemzetközi szakemberek vitáznak arról, hogy a sztatin tartalmú koleszterin-csökkentők valóban életet mentenek, vagy halálos mellékhatásai vannak. Csak az Egyesült Királyságban 6 millió ember él ilyen gyógyszereken, de Magyarországon is leggyakrabban a sztatin tartalmú koleszterin-csökkentőket írják fel.

A laborpapíron látható LDL koleszterint szokták a "rossz" koleszterinnek nevezni, ugyanis ha ennek túl magas a szintje a vérben, akkor az lerakódik az erek falára, károsítja azokat, és ez nagy mértékben felelős a szív - és érrendszeri megbetegedésekért, a szívinfarktusért és a stroke-ért. Sajnos egyre több ember küzd magas "rossz" koleszterin szinttel, és az esetek nagyrészében sztatin tartalmú gyógyszereket írnak fel nekik. 

A múlt héten viszont a két vezető brit orvosi folyóirat feszült egymásnak a sztatinok miatt: a The Lancet állítása szerint a sztatin tartalmú tabletták biztonságosak, és a hatékonyságuk messze felülmúlja az esetleges mellékhatásokat. Állítását egy minden eddiginél nagyobb mintavételű vizsgálatra alapozta. A lap legnagyobb riválisa, a The BMJ viszont azt hangoztatja, hogy sokkal gyakrabban fordulnak elő káros mellékhatások, mint ahogy azt a kutatás eredményeiből kimutatták. Ezért egy független vizsgálatot sürget.

A legnagyobbak között sincs egyetértés, az Oxford és a Yale egyetem neves professzorait is megosztja a vita.

Az egészségügyi aktivisták szerint a legnagyobb probléma most az, hogy a betegeket teljesen összezavarták, és nem tudják eldönteni, hogy melyik állításnak higgyenek, pedig ez csak az Egyesült Királyságban 6 millió embert érint - ennyien szednek sztatin alapú gyógyszert, hogy megelőzzék a szívinfarktust és a stroke-ot.

A leggyakoribb mellékhatások között az izomfájást és a fáradékonyságot említik, de szélsőséges esetben vérrögök is képződhetnek az agyban, ami agyvérzéshez vezethet.

A The Lancet által publikált kutatás szerint 10 ezer sztatin-készítményt használó beteg közül évente csak 10-20 esetben fordul elő mellékhatás, és ugyanebben a 10 ezer fős merítésben évente ezer szívinfarktust előz meg a gyógyszer szedése.

Egyre több a magyar szívbeteg

A halálozási okok között az élen járnak a szív- és érrendszeri megbetegedések. Az egyik gyógyszergyár felmérése szerint az egyik legrettegettebb ilyen jellegű betegség ma a stroke, viszont a szívinfarktustól, szívrohamtól, trombózistól az utóbbi évek terápiás eredményei miatt már kevésbé félünk.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Rengeteget költünk gyógyszerekre

Átlagosan egy magyar háztartásnak évente 180 ezer forint az egészségüggyel és egészséggel összefüggő kiadása. Ennek körülbelül a harmada, 60 ezer forint gyógyszerre megy.

Egyénre lebontva és forintosítva a KSH tavalyi statisztikái szerint azt jelenti, hogy fejenként valamivel kevesebb, mint 3500 forintot költünk gyógyulásra, ami az összes fogyasztási kiadásunk 4,7 százaléka. Ezen belül gyógyszerekre, gyógyárukra, 2666 forintot fizetett ki a lakosság, a főcsoporton belül közel 77 százalékos részarányt képviselve. Járóbeteg-ellátásra az egészségügyi kiadások 15 százalékát fordították fejenként a családok.

Az egészségügyi kiadások a háztartások 75 százalékát érintették tavaly.

NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 30. hétfő
Jeromos
40. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?