14 °C Budapest

Lakásbiztosítás lépésről lépésre: ezt jobb, ha tudod

Pénzcentrum
2012. október 14. 10:00

Amikor lakásbiztosítási szerződést kötünk, gyakran találkozhatunk számunkra eddig ismeretlen szavakkal. A Groupama Garancia szakértői most segítenek nekünk, hogy könnyebben eligazodjunk a szakszavak között.

Biztosítási tartam: A biztosítási szerződést határozatlan vagy határozott időtartamra lehet megkötni. A biztosítót a kockázatviselés kezdetétől a kockázatviselés teljes tartamára megilleti a díj.

Kockázatviselés kezdete: A kockázatviselés lényege tehát, hogy a biztosítási védelem ettől az időponttól illeti meg az ügyfelet. A kockázatviselés biztosítási ajánlaton feltüntetett kezdő időpontja - fő szabály szerint - nem lehet korábbi, mint a biztosítási ajánlatnak a szerződő általi aláírását követő nap 0. órája. A felek azonban megállapodhatnak ettől eltérő, későbbi kockázatviselési kezdő időpontban is. Fő szabály még, hogy a kockázatviselés akkor kezdődik, amikor átutaljuk az első biztosítási díjat a biztosítónak. Írásbeli megállapodás esetén a kockázatviselés a díjbefizetés előtt is megkezdődhet.

Alulbiztosítás:
A biztosítási összeg megállapításának alapja az újérték-elv, vagyis épületek esetében azok teljes újjáépítési költségét, az ingóságok esetében azok új állapotban történő, újrabeszerzési értékét kell figyelembe venni a biztosítási összeg megállapításához. Erre azért van szükség, mert ha az adott biztosított vagyontárgy károsodik, a biztosítási szerződésnek elegendő fedezetet kell tartalmaznia ahhoz, hogy azt a káreseményt követően pótolni lehessen.

Ha a biztosítási összeg alacsonyabb, mint a vagyontárgyak új értéke, akkor a biztosító a keletkezett kárt csak olyan mértékben téríti meg, ahogy a biztosítási összeg az újraépítés, újrabeszerzés költségéhez aránylik. Időnként nem árt felülvizsgálni meglévő lakásbiztosítási szerződésünket, hiszen az évek során új vagyontárgyakkal bővülhet otthonunk, amelyeket szintén fedezet alá kell vonni. Ez a vagyon érték nyomon követése.

Védettségi szint: Otthonunk védettségi szintje attól függ, hogy milyen épületszerkezetekkel, nyílászárokkal és milyen minőségű vagyonvédelmi eszközökkel védjük féltve őrzött vagyontárgyainkat.

Az első lépés minden esetben, hogy fel kell mérni a lakásában lévő vagyontárgyak értékét, különös tekintettel a betörésveszélyes értékekre (pl. ékszerek, számítástechnikai, híradástechnikai, fotó-optikai és szórakoztató elektronikai eszközök) és az ingatlanban lévő vagyonérték alapján kell meghatározni a betörés elleni védelem optimális szintjét, mert csak akkor számíthatunk megfelelő kártérítésre.

Érdekmúlás:
Érdekmúlásnak nevezik azokat az eseteket, amikor a biztosítási szerződés hatálya alatt a biztosítási érdek megszűnt, például a biztosított eladta lakását vagy a vagyontárgy megsemmisült és emiatt biztosítási esemény már nem következhet be.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az újérték elve: Újérték alatt a biztosított vagyontárgy helyreállítási, újra beszerzési vagy újraépítési költségét értjük.

Indexálás:
Az indexálás - más néven értékkövetés - során, az újérték-elv alapján a biztosító a biztosítási összeget a biztosítási évfordulót megelőzően a következő biztosítási időszakra az átlagos árszínvonal változásához igazítja, ezzel arányosan változik a biztosítás díja. Ez azonban csak általános értékkövetés, így ha vagyonunkban ezt meghaladó mértékű változás áll be, érdemes a biztosítónál bejelenteni a vagyonértékben bekövetkezett változásokat. Amennyiben ezt nem tesszük meg, nagyobb vagyonösszegbeli változásnál könnyen alulbiztosítottá válhatnak vagyontárgyaink.

Kárbejelentési kötelezettség: A káresetet bekövetkezésétől vagy a kár tudomásunkra jutásától számított határidőn belül a biztosító felé be kell jelenteni. A megszabott határidő szerződésenként változhat, de általában vagyonbiztosítások esetén 2 munkanapon, személybiztosítások esetén pedig 8 munkanapon belül meg kell történnie.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 16. 17:49
A Media1-nek eljuttatott írásos ítélet szerint a Pécsi Törvényszéken is pert vesztett Orbán Viktor,...
Holdblog  |  2024. május 16. 09:03
Ha bekövetkezik egy világgazdasági válság 5-6 éves távon, akkor a magyar gazdaság nem fog évi 1 száz...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 15. 20:27
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Bankmonitor  |  2024. május 15. 16:25
Megszelídült az infláció, ami értelemszerűen fájó hatással van a Prémium Magyar Állampapírok várható...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem