18 °C Budapest

Eljött a kockázati életbiztosítások kora

Pénzcentrum
2012. július 16. 18:02

A kockázati életbiztosítások létjogosultsága egyre nagyobb hazánkban, különösen a válság óta. A magánszemélyek halála esetén magas összegek kifizetésével végződő kockázati biztosítások díjbevételi aránya 4 százalék fölé nőtt az összes életbiztosítás között, a díjbevételek folyamatos emelkedését a szerződések számának emelkedése ugyanakkor nem követte. Az alacsony penetráció és a gender direktíva decemberi életbe lépése ígéretes növekedési lehetőségekkel kecsegteti a piacot.

Hogy néz ki a kockázati biztosítás?

A halálesetén fizető kockázati életbiztosítások egyre jelentősebb szegmensét adják a hazai életbiztosításoknak. A biztosítások ezen formája nem megtakarítási célú, hiszen ha a biztosítási időszakban nem következik be a biztosított halála, illetve az egyéb kiegészítő biztosításokban foglalt események (például rokkantság, kórházi ápolás, rettegett betegségek), akkor a biztosítás úgy szűnik meg, hogy nem kerül sor kifizetésre.

A kockázati biztosítások tehát alapesetben csak akkor fizetnek ki egy előre meghatározott összeget, ha a biztosított a biztosítási időszak alatt elhalálozik. A piacon számos konstrukció található, amelyek különbözhetnek a lehetséges biztosítási időtávban, a kifizetési feltételekben, a lehetséges biztosítási összegekben, az egyéb beépített és opcionális szolgáltatásokban, a díjak indexálhatóságában, és nem utolsó sorban költségeikben. Természetesen egy adott biztosítón belül is többet kell fizetnie ugyanazért a biztosításért egy idősebb, vagy egy dohányzó embernek, hiszen náluk nagyobb a tragikus esemény bekövetkeztének esélye.

Magyar trendek

Hazánkban évről évre nő a kockázati életbiztosítások népszerűsége, a biztosítók díjbevétele ebből a szegmensből az adatok 1998-as kezdete óta minden évben nőtt - a PSZÁF adatai szerint. A biztosítók szövetsége (Mabisz) adatai a PSZÁF adataitól annyiban különböznek, hogy a Mabisz szerint 2009-ben volt egy kisebb visszaesés. A lényegen a két adatsor közti különbség azonban mit sem változtat, a válság óta gyakorlatilag stagnáló biztosítási piacon fokozatosan előretörő kockázati biztosítások egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a biztosítói tortából, noha még mindig viszonylag alacsony, 4,1 százalékos a súlyuk az összes életbiztosításból (bevételek tekintetében).

Eljött a kockázati életbiztosítások ideje


Noha a kockázati életbiztosítások díjbevétele stabilan emelkedik, a szerződések darabszáma 2004 óta gyakorlatilag stagnál, illetve enyhén csökken, ami a biztosítási összegek emelkedésére, és a szerződések "korosodására" enged következtetni. A legnagyobb felfutás az évezred első éveiben volt tapasztalható, amikor 140 ezer környékéről két év alatt 500 ezer fölé emelkedett a kockázati biztosítások száma, ez azonban nem kis részben annak volt köszönhető, hogy a hitelekhez egyes bankok kötelezően előírták a kockázati biztosítás megkötését. Tavaly év végén összesen 368,7 ezer kockázati biztosítási szerződéssel rendelkeztek a hazai biztosítók, amelyek jelentős része hitelszerződésekhez kötött.

Eljött a kockázati életbiztosítások ideje

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A kockázati biztosításoknál jóval alacsonyabb az egyszeri díjas szerződések aránya, mint a unit-linkednél. Ezek a termékek egyes biztosítók szerint csupán minimális profittartalmú forró pénzek, amelyek bármikor kivonhatók, így csak gyors, de tiszavirág-életű növekedés elérésére alkalmasak. Miközben az életbiztosításoknál összességében 25 százalék körül stabilizálódott az elmúlt években az egyszeri díjas bevételek aránya, a kockázati biztosításoknál 7,8 százalék volt tavaly év végén. Ez persze nem is teljesen meglepő, hiszen az életbiztosítások esetében lehetőség van visszaváltásra, így az egyszeri díjbefizetés egy rövid távú befektetésként is szolgálhat, a kockázati biztosítások között azonban leginkább csak a rövid távú (például 1 éves), illetve az egész életre szóló biztosítások esetében találkozunk egyszeri díjbefizetési lehetőséggel (ahol szintén van lehetőség visszavásárlásra).

Eljött a kockázati életbiztosítások ideje


Az új termékek értékesítését 2012. december 21-étől erőteljesen érintheti az európai gender direktíva hatályba lépése, más országokhoz hasonlóan ekkortól ugyanis Magyarország is elveszíti az erre vonatkozó derogációt. A jogszabály értelmében tilos lesz az árazásban a nemek megkülönböztetése, vagyis ugyanolyan kockázati paraméterekkel rendelkező férfi és nő esetében ugyanolyan díjszabást kell alkalmazniuk a biztosítóknak. A változás a Portfolio.hu márciusi Biztosítási Konferenciájának résztvevői szerint az egészségbiztosításokat és a tőkegyűjtő nyugdíjbiztosításokat érintheti a legkedvezőbben, míg az általános megtakarítási és a járadékbiztosítások súlya emiatt csökkenhet. A jogszabályok által leginkább érintett tisztán kockázati biztosítások megítélése a konferencia közönségszavazása alapján ellentmondásos: 24% szerint ezek lesznek a legnagyobb nyertesek, 29% szerint viszont a legnagyobb vesztesek. Egy valami azonban biztos: azok a biztosítások, amelyek még a régi rendszer szerint köthetők, általában jóval olcsóbbak ma a nők, mint a férfiak számára (hisz a nők halálozási kockázatai is alacsonyabbak). Ez nem csak az érintett ügyfelek, de a biztosítók számára is kedvező alkalmat teremt egy jó biztosítás megkötésére a következő hónapokban.

Eljött a kockázati életbiztosítások ideje

 

Eljött a kockázati életbiztosítások ideje

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm