16 °C Budapest

Két és fél hónapig kell várni az áfára

Pénzcentrum
2012. január 4. 16:08

Február 1-től fő szabály szerint akár 75 napig is várniuk kell a vállalkozásoknak arra, hogy megkapják a visszaigényelt általános forgalmi adót - hívja fel a figyelmet a tavaly év végi dömpingben elfogadott törvénymódosításra az RSM DTM. Az újabb adómódosítások a befektetésialap-kezelőkről és kollektív befektetési szolgáltatókról szóló törvényben bújnak meg.

A korábbi 30, illetve 45 napos kiutalási határidők akkor állnak fenn, ha az adózó az általános forgalmi adó áthárítására jogalapot teremtő minden ügylet számlákban feltüntetett ellenértékének adót is tartalmazó összegét a bevallás benyújtásának napjáig teljes mértékben megfizette, vagy tartozása egészében más módon megszűnt. "Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy minden egyes számla - amely esetében a visszaigénylés fennáll -, kiegyenlítésének meg kell történnie. Amennyiben akár egy számla esetében nem történt meg a kiegyenlítés, akkor a kiutalás fő szabálya vonatkozik a teljes visszaigényelt összegre, ami 75 nap"- összegzi Kalocsai Zsolt az RSM DTM Zrt. vezérigazgatója.

Az időben fizető vállalkozások ugyanakkor jól járnak: a törvénymódosítás szerint 500 ezer forintról 1 millióra nő a limit, amelynél kisebb összegű visszaigényléseket a bevallás beérkezésének napjától, de legkorábban az esedékességtől számított 30 napon belül kiutalja az adóhatóság. A nagyobb összegű visszaigénylések esetén 45 napon belül számíthatnak a vállalkozások az áfára, feltéve, hogy megfelelnek a fenti kiegyenlítésre vonatkozó új szabályoknak, illetve egy adóellenőrzés menete az adott időpontokat nem írja felül. A jogszerűen működő vállalkozásoknak ehhez minden egyes beszerzésük esetén igazolniuk kell, hogy az adott bevallási időszakban kiegyenlítették a számlákat.

A gazdasági helyzetet tekintve ez egy újabb pofon a jogszerűen működő vállalkozásoknak, ugyanakkor a szigorítás a feketegazdaság tekintetében indokolt lehet - véli Kalocsai Zsolt. Összességében a szabályozás a költségvetés részére finanszírozási szempontból lehet kedvező 2012-ben. A harmadik negyedéves áfa-visszaigénylés a 75 napos kifizetési határidő mellett már 2013-ra tolódhatnak - mutat rá a vezérigazgató.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem