14 °C Budapest

Félkarú a rabló: 18 ezer magyar állása veszélyben

2012. június 7. 13:31

Több mint ezer szerencsejátékszervező vállalkozás, 18 ezer vendéglátóhely léte és az ott dolgozók (vendéglátóegységenként minimum 1 alkalmazott) megélhetése múlik azon, hogy tető alá kerül-e végre a szerveralapú pénznyerő automaták működtetéséhez szükséges végrehajtási rendelet. Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) elnökének álláspontja szerint ugyanis minél tovább csúszik az új rendszer bevezetése, annál több vállalkozás húzhatja le végleg a rolót.

Matolcsy György minap kiadott állásfoglalása szerint a pénznyerő automaták üzemeltetése után fizetendő játékadó-bevételek esetén 2012 első félévében a várt adóbevétel várhatóan túlteljesül. A tárca szerint idén várhatóan 37,2 milliárd forint bevétel keletkezik majd ezen a jogcímen, mely csaknem megegyezik a 2011-es 33,15 milliárd forintos eredménnyel. Ez az összeg természetesen nem tűnik rossznak, hiszen a korábban működő 22 ezer nyrőgép száma jelentősen megcsappant az ötszörösére emelt játékadó miatt.

Schreiber István szerint azonban ez illúzió. Bár a minisztérium által számolt 5 ezer nyerőgép esetén reális a havi mintegy 2,5 milliárdos játékadó bevétel, a valóság azonban az, hogy 5 ezernél jóval kevesebb automata üzemel az országban (az E-Casino Szövetség álláspontja szerint számuk nagyjából 4 ezerre tehető). Sőt, az elnök tapasztalatai szerint a jelenleg még működő nyerőgépek száma is rohamosan fogy. Arról nem is beszélve, hogy a kapcsolt vállalkozások (a békeidőben nagyjából 18 ezer volt) forgalma, mely havonta szintén 2,5 milliárdos bevétellel járult hozzá az államkasszához, szintén jelentősen megcsappant, s ez a nagyobb probléma. Az MSzSz elnöke ugyanakkor úgy látja, az aggályok a játékadó bevétel felől csak akkor igazolódhatnak be, ha a végrehajtási rendelet nyilvánosságra hozatala sokat csúszik, hiszen a szerver alapú üzemeltetésre való átállás alapfeltételeit az teremti meg.

Éppen ezért igen sürgető, hogy megszülessen végre a szerveralapú rendszerek üzemeltetésének részletes szabályairól szóló végrehajtási rendelet. Ezt természetesen a miniszter sem cáfolja. Mint azt a témával kapcsolatban hangsúlyozta; a második félévben - a szerveralapú pénznyerő automaták várható elterjedésével - ismételten jelentős számú pénznyerő automata működik majd az országban, ami stabil adóbevételi forrást biztosít az államnak is. A kérdés tehát csak az, mikor?

Mint ismert, a jelenleg működő rendszert jövőre már tilos lesz üzemeltetni, így 2013-tól már csak a szerveralapú pénznyerő automatákat fenntartók fogadhatnak majd vendégeket. Az előzetes kalkulációk szerint ez a rendszer némileg kisebb terhet ró majd a vállalkozásokra, mivel esetükben a tiszta játékbevétel után kell majd megfizetni a 33 százalékban meghatározott játékadót. Bár ez a rendszer területileg megosztja majd a fennmaradó vállalkozásoktól befolyó játékadó bevételt - hiszen egyértelműen kisebb a forgalma egy kistelepülésen működő egységnek, mint például egy fővárosinak -, azonban egyértelműen pozitív perspektívát állít majd a talpon maradtak elé.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Természetesen ehhez elengedhetetlen a korábban is ecsetelt végrehajtási rendelet. Hiszen csak ennek megszületése után indulhat el a szerveralapú automaták terjedése. Az MSzSz szerint a rendelet nyilvánosságra hozatalától számítva, ha a hatóságok is érdekeltek a gyors és kiszámítható ügyintézésben, három hónap alatt startolhat az új rendszer az engedélyezési eljárásokat követően. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha ebben a hónapban kijön a szabályozás és a jelenlegi engedélyeztetési gyakorlatot meggyorsítják.Schreiber István tapasztalatai szerint a rendszer fejlesztése egyik érintett (nem megerősített információink szerint 4-5 cég érdekelt) informatikai vállalkozásnál sem 100 százalékos - jelenleg nagyjából 80 százalékos készültségről beszélhetünk. Mivel az ehhez hasonló informatikai fejlesztések igen érzékenyek, így a végrehajtási rendelet elfogadása a projektek befejezéséhez is elengedhetetlen. Az idő tehát sürget, s akkor még nem is beszéltünk a szigorú informatikai auditról, a gyártásról, és az engedélyeztetésről, melyen a rendszereknek át kell esniük.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem