9 °C Budapest

Ez a legújabb adóteher! Célkeresztben az interneten kereskedők

Pénzcentrum
2011. október 24. 05:15

Rászáll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövőre az interneten kereskedőkre - ezt vetítik előre a személyi jövedelemadózási (szja) szabályokban tervezett változtatások. A módosított rendelkezések ugyanakkor kedvezhetnek azoknak, akiket az elmúlt öt évben megbüntetett az adóhatóság.

Önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül 2012-től az ingó vagyontárgy eladása, ha az gazdasági tevékenység keretében történik - derül ki az Országgyűlés elé terjesztett adótörvény-módosítási csomagból, amely egyebek között az szja-törvényt is átszabja. A javaslat a gazdasági tevékenység fogalmát is meghatározza. Eszerint valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása esetén lehet erről beszélni, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik.

A törvénymódosítás azt vonja maga után, hogy óriási mértékben megnövekszik az ingó értékesítésből származó jövedelem adóterhelése. Különösen érzékenyen érinti a változtatás azokat, akik az interneten keresztül próbálják meg eladni használt dolgaikat, és abból kiegészíteni a jövedelmüket, ilyenek például a kisgyermekes szülők.

A jogszabályváltozás másik hozadéka, hogy a jogalkotók kvázi elismerték, az elmúlt években százával hozott törvényellenes határozatokat az adóhatóság, amikor tetemes adókötelezettséget állapított meg az ellenőrzésre kiválasztott, zömmel az interneten kereskedő magánszemélyekre - állítja Angyal József okleveles adószakértő.

Az adóhatóság felülírta az szja-törvényt

Mint azt a Pénzcentrum.hu július közepén megírta, az elmúlt években nagyon népszerűek lettek az internetes értékesítési lehetőségek, ezért az adóhatóság egyre nagyobb figyelmet kezdett szentelni annak ellenőrzésére, hogy az érintett magánszemélyek fizetnek-e adót az így szerzett jövedelmük után. A NAV, mint első- és másodfokon is eljáró hatóság, több érintett ügyben úgy ítélte meg, hogy a vizsgált magánszemélyek üzletszerű tevékenységet folytattak, ezért az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kellett volna adózniuk.

Miután az esetek többségében nem volt meg az eladott tárgyakról a beszerzési számla, az adóhatóság azt állapította meg, hogy a vizsgált magánszemélyeknek csak 10 százalékos költségük volt, és 90 százalékot nyertek az üzleten. Tehát ezután kellett volna a személyi jövedelemadót megfizetniük. Ráadásul a jövedelem után még 27 egészségügyi hozzájárulást (2010-től a bruttó jövedelem 27 százalékát) is le kellett volna róniuk.

Angyal Józsefvégig kitartott amellett, hogy jogsértők az adóhatóság megállapításai. Alapvető tévedés, hogy üzletszerűnek minősítette a NAV az érintett magánszemélyek ingó értékesítését. A jelenleg hatályos személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény ugyanis egyértelműen kimondja, hogy akkor "üzletszerű az átruházás, ha ellenérték fejében történik, és az ügylettel kapcsolatban a magánszemélynek az általános forgalmi adó szabályszerűen bejelentkezett alanyaként adólevonási joga megnyílik."

Mit jelent ez?

Jelenleg az az adózó folytat üzletszerű tevékenységet, akinek van adószáma (nem azonos az adóazonosító jellel!), és még le is vonhatja az áfát - összegzi Angyal József. Az ellenőrzött magánszemélyek viszont nem jelentettek be adóköteles tevékenységet, nem kértek adószámot, nem vontak le általános forgalmi adót. Az szja-törvény szerint tehát nem folytatnak üzletszerű tevékenységet.

Az adószakértő érvelése szinte szó szerint visszaköszön a tervezett törvénymódosítás indoklásában. A Nemzetgazdasági Minisztérium leszögezi: "az önálló tevékenységre vonatkozó szabályokat jelenleg nem lehet alkalmazni akkor, ha az értékesítő nem jelentkezik be áfa-alanyként, vagy, ha bejelentkezik ugyan, de alanyi mentességet választ, függetlenül attól, hogy az értékesítés az eset összes körülménye alapján kimeríti a hétköznapi és az általános forgalmi adó szerinti üzletszerűség fogalmát".

A NAV a 2010-ben kelt határozatokban több esetben is figyelmen kívül hagyta a hatályos jogszabályt, és a közfelfogásra hivatkozott, amely szerint üzletszerű az a tevékenység, amelyet akár eseti alkalommal, akár ismétlődően vagy állandó jelleggel végez a magánszemély ellenérték fejében, haszonszerzés céljából. Ráadásul jogerős bírósági végzés is született már, amely helyben hagyta az adóhatóság téves határozatait - értetlenkedik Angyal József.

Az adószakértő végig kitartott amellett, hogy a magánszemélyeknek a jelenleg hatályos törvény szerint az ingó értékesítésre vonatkozó rendelkezések alapján kell az adót megfizetniük. A törvény kimondja, hogy alapesetben az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelem megállapításakor a bevételből le kell vonni a számlával, nyugtával igazolt beszerzési költséget, az értéknövelő beruházásokat és az átruházással kapcsolatos kiadásokat. Ha viszont nem lehet megállapítani a beszerzésre fordított összeget, mert nincs meg róla a bizonylat, akkor a bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek. Ez után kell megfizetni a 16 százalékos szja-t.

Jelentős kedvezmény a jelenlegi szabályozásban, hogy évi 200 ezer forint jövedelemig nem kell adót fizetni az ingó értékesítésből származó vagyon után. Vagyis 25 százalékos nyereséghányadot feltételezve évi 800 ezer forint bevételig adómentesen lehet eladni az ingó vagyontárgyakat.

Mi lesz 2012-ben?

A törvénymódosítás lényegében az adóhatóság hibás jogértelmezéséhez igazítja a jogszabályt. Vagyis a jövő évtől már valóban gazdasági tevékenységnek minősül, ha valaki rendszeresen, jövedelemszerzés céljából értékesít ingó vagyontárgyakat. Az is ennek minősül, ha például egy kismama a kinőtt gyermekruhákat szeretné pár száz forintért az interneten eladni.

Az első és legfontosabb tanács, hogy a vásárlásokról kapott nyugtát, számlát meg kell őrizni! Az előbbi példánál maradva ugyanis jellemző, hogy a vásárláskori érték több, mint amennyiért használtan sikerül eladni a babaruhákat. Ha pedig nincs jövedelem, akkor nem kell adót fizetni. Abban az esetben viszont, ha nincsenek meg a beszerzési számlák, akkor csak 10 százalékos költségátalányt lehet levonni a bevételből, a fennmaradó 90 százaléknyi jövedelem után egyrészt meg kell fizetni a 16 százalékos szja-t, másrészt pedig a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Angyal József szerint azoknak, akik "rendszeres jelleggel" értékesítenek ingó vagyontárgyakat az aukciós portálokon, célszerű adószámot kiváltaniuk és alanyi adómentességet kérniük. Utóbbi azért fontos, hogy ne kelljen az általános forgalmi adóval bíbelődniük. Vigyázniuk kell azonban arra, hogy a bevételük ne haladja meg az évi 5 millió forintot, abban az esetben ugyanis már nem folytathatnak alanyi adómentes tevékenységet. 

Mi lesz a jogsértő határozatokkal?

A Pénzcentrum.hu a Nemzetgazdasági Minisztériumtól és a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól is meg kívánta tudni, milyen lépéseket terveznek azt követően, hogy a beterjesztett törvényjavaslat egyértelműsíti, tévesen értelmezte az adóhatóság, és esetenként a bíróság is a vonatkozó jogszabályokat. Az adóhatóságot az adózás rendjéről szóló törvény kötelezi arra, hogy ha még a bírósági döntés előtt kiderül, jogsértő határozatot vagy végzést hozott, akkor azt módosítania kell, vagy vissza kell vonnia. Ezt kell tennie akkor is, ha azt törvény előríja.

A NAV egyelőre nem nyilatkozott a Pénzcentrum.hu kérdésére, hogy visszavonja-e az eddig az ingó értékesítésre vonatkozóan az adózókat elmarasztaló határozatait (végzéseit). A Nemzetgazdasági Minisztériumtól, mint felügyeleti szervtől azt kívántuk megtudni, utasítja-e az adóhatóság elnökét, hogy vonja vissza a hatályos szabályokkal ellentétes irányú döntéseit, és az érintett ügyekben rendeljen el új eljárást. Azt is meg szerettük volna tudni, hogy a beterjesztett törvénymódosítási javaslatra tekintettel milyen jogorvoslati lehetőségekben bízhatnak azok az adózók, akik esetében már jogerős bírósági döntés is megerősítette az adóhatóság téves jogértelmezésen alapuló határozatában foglaltakat. Kérdéseinkre a minisztériumtól sem kaptunk választ.

Cikkünk megjelenése után megszólalt az adóhatóság

A NAV ma délelőtt, cikkünk megjelenése után közölte álláspontját a jelenlegi határozathozatali gyakorlatról. Eszerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a leírtakra tekintettel nem kívánja módosítani a jövedelemszerzési célból magánszemélyek által végzett ingó értékesítéssel kapcsolatos korábbi álláspontját. Az adóhatóság levelében leszögezi: egy törvénymódosítási indítvány indokolása nem minősül jogszabálynak, így az nem is köti a jogalkalmazó szerveket.

Az adóhatóság a jövedelemszerzési célból, rendszeresen ingó értékesítéssel foglalkozó magánszemélyek esetén az általános forgalmi adóról, az adózás rendjéről, illetve a személyi jövedelemadóról szóló törvények szabályainak együttes értelmezése alapján jutott arra a következtetésre, hogy ezek a személyek önálló tevékenységből származó bevételt szereznek.

Ha ugyanis a magánszemély az áfatörvény szerinti gazdasági tevékenységet folytat, akkor köteles bejelentkezni az áfaalanyok közé. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint pedig az adózóknak a jogokat rendeltetésszerűen kell gyakorolniuk. Ezért a rendeltetésszerű joggyakorlás korlátjába ütközik az, ha a magánszemély oly módon kívánja az ingó értékesítéssel összefüggésben keletkező adókötelezettségét mérsékelni, hogy valamely kötelezettségét nem teljesíti, ezáltal adózási előnybe kerülve azon adózókkal szemben, akik a jogszabályi rendelkezéseket betartva teljesítik bejelentkezési kötelezettségüket.

Hasonló következtetés vonható le az szja-törvény azon rendelkezéséből is, mely szerint a magánszemély adójának csökkenését eredményező kedvező szabály annyiban alkalmazható, amennyiben a jogügylet megvalósítja a kedvező szabály célját. Ha a magánszemély az áfakörbe való bejelentkezését elmulasztja, akkor megállapítható, hogy ez a jogellenes cselekmény egyértelműen ellenkezik a kedvező szabály által elérni kívánt céllal.

Amennyiben az adóhatóság az ellenőrzés során azt tárja fel, hogy az adózó bejelentkezés nélkül gazdasági tevékenységet folytat, ennek adójogi konzekvenciáit mind az általános forgalmi adó, mind a személyi jövedelemadó tekintetében egységesen kell levonnia.

Ugyanakkor a NAV üdvözli a kérdésben említett törvénymódosító javaslatot, hiszen az átláthatóbb helyzetet teremtene, lehetővé téve ezzel a jogszabály könnyebb alkalmazhatóságát mind az adózók, mind a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem